Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορικής το ανάγνωσμα

Οσονούπω ”κληρώνει” για την Εμπορική. Στον τραπεζικό κλάδο (και όχι μόνο) όλοι αναμένουν με εύλογο ενδιαφέρον τον νέο ιδιοκτήτη αλλά και τη συνέχεια. ”Πράσινο φως” από την τουρκική Επιτροπή Ανταγωνισμού για Finansbank, ενώ οι αναλυτές επικεντρώνονται στο 6μηνο της Τιτάν. Επιλεκτικό ενδιαφέρον για μετοχές εταιριών χαμηλότερης αποτίμησης, λόγω επιχειρηματικών ή άλλου χαρακτήρα ειδήσεων - φημών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα εταιρικά αποτελέσματα και γενικότερα οι επιχειρηματικές ειδήσεις είναι αυτές που διεθνώς συντηρούν το περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η οικονομική παράμετρος φαίνεται να υπερισχύει της γεωπολιτικής - λαμβάνεται υπ’ όψιν κατά τι περισσότερο απ’ ό,τι οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση ανατολή. Μέχρι στιγμής.

Κάτι ανάλογο παρατηρείται και στη Σοφοκλέους, όπου είναι διάχυτη η αίσθηση αναμονής από το μέτωπο της Εμπορικής, ενώ επίδραση ασκεί και η παράμετρος της προσμονής και της διάθεσης για προεξόφληση των επόμενων κινήσεων εκ μέρους αρκετών διαχειριστών.

Είναι θετικό πως μέσω της Εμπορικής συντηρείται στο προσκήνιο συνολικότερα ο κλάδος, ενώ βαρύνουσας σημασίας είναι η έγκριση της τουρκικής Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Finansbank.

Αυτή η συντήρηση έχει ως συνέπεια την παρακολούθηση (περιορισμένης έκτασης είναι αλήθεια) των ελληνικών τραπεζών από τους ξένους επενδυτικούς οίκους.

Ενδεικτικά η Citigroup δίνει ”αγορά” για Πειραιώς και ”διακράτηση” για Alpha Bank.

Είναι ενθαρρυντικό πως ένα μέρος της αγοράς συνεχίζει να κινείται με γνώμονα τα οικονομικά μεγέθη, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει τις τελευταίες μια-δυο συνεδριάσεις με τη μετοχή της Τιτάν.

Για τον συγκεκριμένο όμιλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημοσκόπηση του Euro2day σε έξι αναλυτές για το εξάμηνο της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας.

Είναι επίσης ενθαρρυντικό πως δεδομένης της αστάθειας των ξένων αγορών, στη Σοφοκλέους κάτι κινείται σε ένα μέρος του υπόλοιπου της αγοράς.

Πέραν των άλλων, χρήζει προσοχής η νέα κίνηση του ομίλου Ρέστη, η κινητικότητα που παρατηρείται σε επιμέρους τίτλους για διάφορους λόγους, με ενδεικτική την περίπτωση του Μουζάκη.

Εκτιμήσεις, φήμες και... σχετικά για την κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία στη μετοχή αναφέρονται στον ”Χαμαιλέοντα”.

Ανάλογες περιπτώσεις παρατηρούνται σε επιμέρους τίτλους, που για διάφορους λόγους φαίνεται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό να προσελκύουν το επιχειρηματικό ή επενδυτικό ενδιαφέρον.

Εάν, λόγου χάρη, επιβεβαιωθούν οι φήμες για μια εταιρία του μεγέθους του Μουζάκη ή για μία μικρότερη σε αποτίμηση, θα είναι ενθαρρυντικό και ενδεικτικό της διάθεσης που επικρατεί στην αγορά - και μάλιστα σε μια περίοδο ιδιαίτερα ευαίσθητη, ασταθή και παραδοσιακά χαμηλών συναλλαγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v