Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικότητα ενόψει Εμπορικής

Πτωτική συνεδρίαση εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος με τον γενικό δείκτη να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να κλείνει με εβδομαδιαίες απώλειες 0,70%. Σε κάθε περίπτωση τα βλέμματα είναι στραμμένα στις διεθνείς αγορές (Μεσανατολικό), αλλά και στην υπόθεση της Εμπορικής, καθώς την Τρίτη λήγει το περιθώριο για τυχόν υποβολή νέας προσφοράς.

του A. Αναγνωστόπουλου

Πτωτική συνεδρίαση εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος με τον γενικό δείκτη να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να κλείνει τη χρηματιστηριακή εβδομάδα με απώλειες 0,70% σε εβδομαδιαία βάση.

Ιδιαίτερα επιφυλακτική εικόνα σε μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό έστω και αν υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις τόσο στην υψηλή όσο και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ενώ το σύνολο των εμπλεκομένων στην επόμενη εβδομάδα θα έχει στραμμένη την προσοχή του στο τραπεζικό ταμπλό και στο διεθνές κλίμα.

Στην πρώτη περίπτωση διότι μέχρι την επόμενη Τρίτη υπάρχει το χρονικό περιθώριο υποβολής δημόσιας προσφοράς για την Εμπορική και στη δεύτερη διότι είναι γενικότερη εκτίμηση ότι στην παρούσα φάση και εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχουν οι διεθνείς αγορές.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την τεχνική εικόνα η οποία επιβαρύνθηκε σχετικά σαν μόνο ενθαρρυντικό σημείο θεωρείται η στήριξη των 3.576 μονάδων η οποία φάνηκε να αντέχει σήμερα και θα είναι θετικό να αντέξει και στις επόμενες συνεδριάσεις καθώς σε αντίθετη περίπτωση ο δείκτης θα οδηγηθεί προς 3,440 μονάδες.

Από τις μετοχές του FTSE παρουσίασαν μεικτή εικόνα, αξιοσημείωτα κέρδη για Ελληνικά Πετρέλαια και Εμπορική, θετικό πρόσημο για Πειραιώς, Γερμανό, HYATT, Ελληνική Τεχνοδομική, ΟΤΕ, Folli Follie και αμετάβλητος ο τίτλος Cosmote.

Αντίθετα, με απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων για TITAN και Eurobank, αξιοσημείωτες απώλειες για Αγροτική, Βιοχάλκο, Coca-Cola, Ιντρακόμ και αρνητική μεταβολή για Alpha Bank, Εθνική, ΔΕΗ, ΚΑΕ, Motor Oil και ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός δείκτης που όπως προαναφέρθηκε κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχώρησε μέχρι τις 3,579,76 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 3593,55 με απώλειες 0,65% ο τζίρος ακούμπησε τα 186 εκατ. από τα οποία τα 30 εκατ. αφορούσαν προσφωνημένες συναλλαγές.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 74 ανοδικές μετοχές έναντι 174 πτωτικών. Παραταύτα, 11 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 5-19,67%.

Όσον αφορά στις επιμέρους μετοχές για διαφορετικούς λόγους ίσως αξίζει προσοχής η κινητικότητα σε ΑΛΚΟ, Βουζάκη, Alsinco, Αλλατίνη, Πήγασο, Aspis Bank, Μινέρβα, Χατζηκρανιώτη και Παϊρη.

----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.593,55 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 0,70%, ο FT 20 υποχώρησε κατά 0,88%, ο Mid 40 υποχώρησε κατά 0,80% και ο Small Cap κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,14%.

Οι τράπεζες υποχώρησαν κατά 0,78%, ενώ σημαντική υποχώρηση κατέγραψε ο κλάδος της Τεχνολογίας (3,01%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών με 3,21%. Στον αντίποδα, οι Τηλεπικοινωνίες ενισχύθηκαν κατά 2,54% και ο κλάδος των Χημικών κατά 1,23%.

Οι 5 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Νίκας (25%), Sato (22,25%), Μουζάκης (20,79%), Βαρβαρέσος (20%) και ΕΤΜΑ προνόμιο (18,70%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Βιοσώλ (ΚΟ) (13,33%), Μαξίμ Περτσινίδης (13,04%), Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου (11,11%), Alsinco (10,11%) και Hitech SNT(9,38%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v