Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θέρος και πόλεμος ”μουδιάζουν” τους επενδυτές

Λόγω θέρους, επιπρόσθετα όμως λόγω των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, οι κινήσεις των επενδυτών παραμένουν διεθνώς διστακτικές. Χαμηλός ο τζίρος στα ξένα χρηματιστήρια, χαμηλός και στη Σοφοκλέους, με τις αγορές να αναλώνονται σε... επιτόπια βήματα, καθώς η επιφύλαξη και η μεταβλητότητα αποτελούν κυρίαρχα σημεία των καιρών. Πιθανή ”μόχλευση” σήμερα στον ”20άρη” λόγω λήξης των ΣΜΕ Ιουλίου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επιφυλακτικότητα και χαμηλές συναλλαγές κυριαρχούν στις αγορές.

Εύλογα, αφού οι διαχειριστές παρακολουθούν τις εξελίξεις κυρίως από το μεσανατολικό μέτωπο, σε μία περίοδο που λόγω θερινών διακοπών ο τζίρος παραδοσιακά παραμένει σε μέτριο επίπεδο.

Όπως στα ξένα χρηματιστήρια έτσι και στην Αθήνα δεν φαίνεται να υπάρχει, προς ώρας, ιδιαίτερη διάθεση να εκτεθούν οι ενεργοί παίκτες σε μεσοπρόθεσμες κινήσεις.

Αυτό εν μέρει αποτυπώνεται στο μάλλον καθορισμένο εύρος διακύμανσης συγκεκριμένων μετοχών–σηματωρών των επενδυτικών κινήσεων.

Συγκεκριμένα, στη μετοχή της Εθνικής, όπου λόγω συγκριτικά αυξημένου τζίρου φαίνεται να επικεντρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον, αγοραστές και πωλητές κινούνται στο σχετικά μικρό εύρος των 28-29 και κάτι ευρώ, εκτίμηση που ενισχύθηκε χθες όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες εντολές πώλησης σε επίπεδο υψηλότερα των 29 ευρώ.

Οι πωλητές, σύμφωνα με πληροφορίες, 3-4 ισχυροί οίκοι, συντηρούν σταθερά προγράμματα συναλλαγών υψηλότερα των 28,8 ευρώ, ενώ ενδεχομένως οι ίδιοι ή και άλλοι επανατοποθετούνται χαμηλότερα των 28,5 ευρώ.

Ισχυρός αγοραστής έκανε την εμφάνισή του χθες στη μετοχή του ΟΤΕ ωθώντας την κατά 3% υψηλότερα, η εντολή εκτιμάται πως μπορεί να έχει συνέχεια και σήμερα, χωρίς ωστόσο και εδώ να φαίνεται πως πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα ενεργό πρόγραμμα συναλλαγών και πάλι σε συγκεκριμένο εύρος τιμών.

Αντιθέτως, παραμένουν σταθεροί υπερισχύοντας οι πωλητές στην περίπτωση της Eurobank και δευτερευόντως της Alpha Bank, ενώ εντολές αγοράς δίνονται εκ περιτροπής κυρίως σε ΕΛΤΕΧ, J&P Άβαξ, Τιτάν, Motor Oil, και δευτερευόντως σε Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, χωρίς ωστόσο να εκτιμάται πως πρόκειται για κάτι ουσιαστικότερο.

Συγκεκριμένοι αναλυτές προεξοφλούν πως στην αγορά, μέχρι νεωτέρας, δεν υπάρχει λόγος και δεν θα επιδιωχθεί να ”εκβιαστεί” η υπέρβαση και καταγραφή νέας ”κορυφής”.

Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμησή τους, δεν θα πρέπει να αναμένεται σύντομα η υπέρβαση των 3.710-3.730 μονάδων, με κύριο μέλημα, θα επιμείνουμε σε αυτό, την προάσπιση της γραμμής των 3.500 μονάδων και των 1.930 μονάδων για τον FTSE-20.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, οι κινήσεις θα είναι μετριοπαθείς και χαμηλών συναλλαγών, υπολογίζεται ότι θα επικεντρώνονται σε μετοχές εταιριών όπου υπάρχει θεμελιώδες ενδιαφέρον, ενώ στην καλούμενη ”περιφέρεια” φαίνεται να ξεχωρίζουν επιμέρους τίτλοι.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως η πρόβλεψη για βελτίωση των αποτελεσμάτων της Τιτάν στο εξάμηνο, το υψηλό ανεκτέλεστο της ΕΛΤΕΧ, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη υπογραφή τον Αύγουστο για την υποθαλάσσια σήραγγα Θεσσαλονίκης (προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ) και οι αγοραστές στη Motor Oil και σε 5 το πολύ 7 τίτλους εταιριών αυτής της κατηγορίας είναι αυτά που ξεχωρίζουν από ένα συνολικότερα μάλλον υποτονικό περιβάλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v