Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από τράπεζες και εξωτερικό η τάση

Μπορεί ο τόνος και ο ρυθμός να δίνονται από τις ξένες αγορές, ωστόσο στη Σοφοκλέους πέραν των βραχυπρόθεσμων κινήσεων οι επενδυτές φαίνεται πως συνεκτιμούν και πάλι τις προβλέψεις για τα αποτελέσματα εξαμήνου, την επόμενη μέρα στον τραπεζικό κλάδο και την ελκυστικότητα (ή όχι) συγκεκριμένων εισηγμένων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Νέο ενδιαφέρον προσλαμβάνουν οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, εν μέσω των όσων συμβαίνουν στις διεθνείς αγορές, και όχι μόνο.

Βραχυπρόθεσμα το κλίμα που διαμορφώνεται σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη φαίνεται να διευκολύνει το ”κλείσιμο” των ανοιχτών θέσεων και των ΣΜΕ μηνός Ιουλίου στην αυριανή συνεδρίαση.

Από αυτή την άποψη, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως για τον FTSE 20 καταγράφηκε ακόμη μια τιμή, πάνω από τις 1.930 μονάδες.

Αυτό χωρίς τη μέχρι τώρα στήριξη του τραπεζικού κλάδου– το αντίθετο θα λέγαμε μάλιστα- αν και δεν περνούν απαρατήρητες οι αναφορές ξένων και ελληνικών επενδυτικών οίκων για την αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών.

Ενδεχομένως να μην είναι συμπτωματικό πως η έκθεση της Deutsche Bank ακολουθείται από αυτή της Alpha Finance και της Marfin σε μια συγκυρία που φαίνεται να επισπεύδεται η πώληση της Εμπορικής, να κλείνουν ένα-δυο ανοιχτά μέτωπα της Εθνικής.

Παράμετροι που οδηγούν ορισμένους επενδυτές να διακινδυνεύσουν τη λήψη θέσεων, σε ούτως ή άλλως λογικά επίπεδα τιμών, στη λογική της προεξόφλησης όσων θα ακολουθήσουν στις τράπεζες.

Κατά την εκτίμησή μας, η αναφορά των επενδυτικών οίκων θα μπορούσε να σηματοδοτεί την επαναφορά του κλάδου που από τεχνικής πλευράς υπολείπεται σημαντικά των 5.000 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, βραχυπρόθεσμα η πορεία βασικών δεικτών και μετοχών εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από τις διεθνείς εξελίξεις.

Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το υψηλότατο ποσοστό ρευστότητας που κατέχουν κατά κανόνα διορατικοί διαχειριστές και χαρτοφυλάκια.

Δεν απορρίπτουν την αγορά, θεωρούν ελκυστική την αποτίμηση αρκετών εισηγμένων, διατηρούν όμως το δικαίωμα και την ευχέρεια να είναι άκρως επιλεκτικοί στις τοποθετήσεις τους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εάν δεν πραγματοποιηθεί για δυο-τρεις συνεδριάσεις ικανός καθαρός τζίρος, η τάση στην αγορά θα παραμένει ιδιαίτερα ευμετάβλητη.

Από τεχνικής πλευράς, οι αγοραστές φαίνεται να επανακάμπτουν στη μετοχή της Εθνικής, εμφανώς στην Πειραιώς και λιγότερο σε Alpha Bank.

Κάποιες πρώτες τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη μετοχή του Τιτάνα, προφανώς αναμένοντας τα αποτελέσματα εξαμήνου. Η Credit Suisse αναμένει κέρδη προ φόρων για τον Τιτάνα 141 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα εξαμήνου, συνεκτιμώμενης πάντα της ρευστότητας που επικρατεί διεθνώς, μπορεί να αποτελέσουν πρόκριμα και κίνητρο για αγορές ή πωλήσεις στις επόμενες συνεδριάσεις.

Μέχρι και αύριο όμως ζητούμενη θεωρούμε τη διασφάλιση της γραμμής των 3.500 μονάδων, την επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας των 1.930 μονάδων για τον FTSE 20, αλλά κυρίως των προϋποθέσεων και συνθηκών ώστε να καταστεί εφικτή σε δεύτερο χρόνο η προσέγγιση των 5.000 μονάδων για τον τραπεζικό κλαδικό δείκτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v