Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ορθολογικές αποτιμήσεις ”χτίζουν” στήριξη

Σε αναζήτηση στηρίξεων και σταθεροποίησης φαίνεται πως βρίσκονται τα ξένα χρηματιστήρια. Οι πρώτες αναφορές για επενδυτικές ευκαιρίες και πιθανές αγορές εκφράζονται διεθνώς από... μειοψηφούσα ομάδα αναλυτών, όταν στη Σοφοκλέους η χθεσινή ευρείας έκτασης διόρθωση οδηγεί στη διαμόρφωση ορθολογικών αποτιμήσεων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε αναζήτηση στηρίξεων φαίνεται πως βρίσκονται διεθνώς οι αγορές μετοχών.

Βέβαια, η διαδικασία αυτή επιχειρείται εν μέσω γενικευμένης αστάθειας, επιφυλάξεων και ενίσχυσης... φοβικών συνδρόμων.

Τα πρώτα δείγματα γραφής δόθηκαν αργά χθες το βράδυ από Νέα Υόρκη και λίγο πιο νωρίς σήμερα από τις ευρωπαϊκές αγορές, και συνηγορούν προς το ενδεχόμενο της σταθεροποίησης.

Στη Σοφοκλέους η έκταση της χθεσινής διόρθωσης, δυσανάλογη των ευρωπαϊκών αγορών (δυσανάλογη ήταν και στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας), σχετίζεται σύμφωνα με την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς με δύο παραμέτρους.

Η πρώτη βέβαια από τεχνικής πλευράς αφορά στη λήξη των Συμβολαίων μηνός Ιουλίου την Παρασκευή, η δεύτερη με τη διαδικασία πώλησης της Εμπορικής.

Είναι προφανές πως η προσφορά των Γάλλων διευκολύνεται από μια λογική υποχώρηση της μετοχής της Εμπορικής προς το επίπεδο της τιμής-προσφοράς που έχουν υποβάλει.

Στο κάτω κάτω της γραφής οι Γάλλοι έχουν την ευχέρεια και τη ρευστότητα να βελτιώσουν, μέχρι τέλος του μήνα, την προσφορά τους.

Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως ενδεχόμενη διολίσθηση της τιμής της Εμπορικής προς την τιμή - προσφορά των Γάλλων εξυπηρετεί μεσοπρόθεσμα τον σχεδιασμό της Credit Agricole και βεβαίως διευκολύνει την πολιτική ηγεσία.

Άλλωστε, με τον Γενικό Δείκτη λίγο υψηλότερα των 3.500 μονάδων και τον FTSE-20 στις 1.913,8 μονάδες (δηλαδή χαμηλότερα της κρίσιμης τιμής των 1.930 μονάδων) οδηγούμαστε στη διαμόρφωση λογικών αποτιμήσεων.

Κάτι ανάλογο αναφέρεται και στην εβδομαδιαία ανάλυση της Marfin Analysis (δες σχετικό θέμα), η οποία εκτιμά ως επενδυτικές ευκαιρίες συγκεκριμένες μετοχές.

Στον τραπεζικό κλάδο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται, πέραν των επιχειρηματικών κινήσεων (προσφορά Εθνικής για CEC), στην απομάκρυνση προοπτικής συμφωνίας με την ΟΤΟΕ.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών (δες σχετικό θέμα για ΟΤΕ), ακτοπλοΐας (δες θέμα για HSW-ΝΕΛ), η ενίσχυση της θέσης των Folli Follie στα ΚΑΕ και τα επόμενα βήματα μέσω και της έκδοσης ομολογιακού δανείου, η προσπάθεια εξωστρέφειας της ΔΕΗ, τα σχέδια της Audiovisual, οι κινήσεις στο χώρο της ενέργειας και επιμέρους δραστηριότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v