Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προϋποθέσεις... ”ειρήνης” στη Σοφοκλέους

Οι εξελίξεις από το ανοιχτό μέτωπο της Μ. Ανατολής εύλογα καθορίζουν άμεσα την τάση των αγορών. Με βάση την εικόνα των δύο τελευταίων συνεδριάσεων της προηγούμενης εβδομάδας, στη Σοφοκλέους φαίνεται να υπάρχουν προϋποθέσεις και διάθεση για μια κατ’ αρχήν εξομάλυνση της κατάστασης. Ενδιαφέρον σε επιχειρηματικό επίπεδο, καθώς βασικοί τομείς και οικονομικές δραστηριότητες παραμένουν στο προσκήνιο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων για τη Μέση Ανατολή είναι λογικό να επηρεάζεται άμεσα η βραχυπρόθεσμη τάση των αγορών.

Αγορές που βρέθηκαν και πάλι σε καθεστώς πίεσης, με τη Σοφοκλέους όμως να αναδεικνύεται σαφώς πιο αμυντική, τουλάχιστον στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Θα μπορούσε λοιπόν να επηρεαστεί η αγορά μας σε ένα ενδεχόμενο ανοδικό ”γύρισμα” των ξένων χρηματιστηρίων ή ακόμα και στην προοπτική μιας πιθανής σταθεροποίησης βασικών δεικτών-μετοχών;

Κατά την εκτίμησή μας η απάντηση είναι περισσότερο καταφατική παρά αρνητική.

Και αυτό γιατί τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και σε επιμέρους τομείς οι διεργασίες αναδιάταξης δυνάμεων συνεχίζονται. Δεν είναι τυχαίο, λόγου χάρη, πως η ΔΕΗ φαίνεται να αλλάζει φιλοσοφία και προσανατολισμό, ενδεχομένως μπαίνοντας στο ”παιχνίδι” των ”υπερεθνικών πρωταθλητών”.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθότι φαίνεται να σχηματοποιείται τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και σε αυτούς των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας.

Παράλληλα ορισμένοι, κατά κανόνα διορατικοί ”παίκτες”, προσεγγίζουν και πάλι ορισμένες εισηγμένες με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται βραχυμεσοπρόθεσμα.

Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες ημέρες η Lamda Develompent συμφωνεί με την HSBC για το 49,2% του The Mall, τα ΕΛΠΕ επανέρχονται στο προσκήνιο, J&P Άβαξ και Τέρνα προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας, κινητικότητα σημειώνεται στο χώρο της τσιμεντοβιομηχανίας, ενώ στον υπό αναμόρφωση ευρύτερο κλάδο των τροφίμων ”ζυμώσεις για συγχώνευση Κατσέλη με Αλλατίνη” ενδέχεται να συντηρήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ωστόσο, από τεχνικής πλευράς και δεδομένης της νευρικότητας στα ξένα χρηματιστήρια, η ”κορυφή” λίγο υψηλότερα των 3.700 μονάδων φαίνεται να αποτελεί σε αυτή τη φάση ισχυρή ”αντίσταση”, ενώ ζητούμενη για την αγορά είναι η επιβεβαίωση ”στηρίξεων” πέριξ της περιοχής των 3.550-3.580 μονάδων.

Εκτιμούμε πως το συγκεκριμένο εύρος, όπου κινείται τις τελευταίες εβδομάδες η αγορά, είναι κοινά αποδεκτό από τους ενεργούς ”παίκτες” της Σοφοκλέους μέχρις ότου διαμορφωθεί πιο ξεκάθαρη τάση-φορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v