Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Αίνιγμα” η βραχυπρόθεσμη τάση

Με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να απασχολούν έντονα τις αγορές, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με εβδομαδιαία κέρδη 0.09% ενώ στο έτος σημειώνει απώλειες 2,16%. Στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τα αποτελέσματα μεγάλων ξένων εταιριών που θα δώσουν τάση στις διεθνείς αγορές, αλλά και η ”λήξη” στα παράγωγα της Σοφοκλέους την Παρασκευή. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Με εβδομαδιαία κέρδη 0.09% για το Γενικό Δείκτη (από την αρχή του έτους, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 2,16%), μια ακόμη χρηματιστηριακή εβδομάδα τελείωσε, όμως οι γεωπολιτικές ανησυχίες και όχι μόνο φαίνονται να συνεχίζονται και αυτό αν μη τι άλλο, ”ενοχλεί” τις αγορές μετοχικών αξιών.

Η πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου αδυνατεί να προβεί σε οποίαδήποτε πρόβλεψη αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς οι εξωγενείς παράγοντες φαίνονται να διατηρούν τον πρώτο λόγο όχι μόνο όσον αφορά την ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και σε ότι αφορά τα αποτελέσματα β’ τριμήνου που θα συνεχίσουν να ανακοινώνουν οι μεγάλες εταιρίες στο εξωτερικό (τα πρώτα αποτελέσματα από Alcoa, General Electric και Pepsico δεν είχαν θετικές εκπλήξεις).

Σε περίπτωση που συνεχιστεί η κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, τις μεγαλύτερες συνέπειες να υποστούν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όχι τόσο λόγω επιθετικών πωλήσεων, αλλά λόγω δυσκολίας ανεύρεσης αγοραστών, παρά το γεγονός ότι κατά γενική ομολογία εκεί υπάρχουν σημαντικότερες ”επενδυτικές ευκαιρίες” αλλά και εκεί ουσιαστικά αναμένονται οι περισσότερες επιχειρηματικές συμφωνίες.

Έστω και αν υφίσταται η γενικότερη αντίληψη ότι το δεύτερο 15ήμερο του μήνα μπορεί να αποδειχθεί ”καυτό” για τον τραπεζικό κλάδο, το μόνο που θεωρείται βέβαιο είναι πως αν εκτονωθούν οι γεωπολιτικές ανησυχίες και με δεδομένο ότι την επόμενη Παρασκευή λήγουν τα ΣΜΕ Ιουλίου στην αγορά παραγώγων, δεν μπορεί να αποκλειστεί σημαντική ανοδική αντίδραση που μπορεί να φέρει το δείκτη μέχρι τις 3.745 μονάδες.

Όμως αυτά παραμένουν σκέψεις και ”σχέδια επί χάρτου”, αν συνεχίσουν οι πιέσεις σε Wall Street και κατά συνέπεια στις μεγάλες διεθνείς αγορές.

Τεχνικά η εικόνα τόσο για Γενικό Δείκτη όσο και για FTSE θα μπορούσε υπο προϋποθέσεις να αποσπάσει θετικά σχόλια καθώς ο μεν πρώτος κρατήθηκε πάνω από τις στηρίξεις των 3.596 και 3.580 μονάδων και ο δεύτερος επιβεβαίωσε σαν στήριξη τις 1.972 μονάδες.

Όμως, με δεδομένη την έντονη νευρικότητα-ανασφάλεια που επικρατεί στο εξωτερικό, ακόμα και αυτές τις όποιες θετικές εκτιμήσεις, μπορεί η αγορά να τις ακυρώσει με χαρακτηριστική ευκολία.

Συμπερασματικά, και όσο φαίνεται να διαρκούν οι ”έκτακτες” συνθήκες, η αγορά πρέπει να εξετάζεται day by day ενώ περίπου ”απαγορεύονται” οι κινήσεις trading.

Όπως σχολιάζει και ο Μάνος Χατζηδάκης στο εβδομαδιαίο report της P&K ΑΧΕΠΕΥ: ”Μέσα σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, εκτιμούμε ότι ο Γενικός Δείκτης θα συνεχίσει να κινείται στο trading range μεταξύ 3,550 μονάδων και 3,700 μονάδων την επόμενη εβδομάδα, εκτός και αν η κρίση στην Μέση Ανατολή πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η συσχέτιση με τις διεθνείς αγορές θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα λόγω της έλλειψης εγχώριων καταλυτών, οι οποίοι θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν τον Χ.Α.Α. ή να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα.

Κρίσιμη θεωρούμε την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, όπου αναμένονται οι πρώτες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου καθώς και η εξέλιξη των δύο προσφορών για την Εμπορική Τράπεζα”.

----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.618,97 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 0,09%, ο FT 20 ενισχύθηκε κατά 0,59%, ο Mid 40 υποχώρησε κατά 3,15%, ο Small Cap κατέγραψε πτώση 2,79% και ο FTSE/ASE 140 0,28%.

Οι τράπεζες ενισχύθηκαν κατά 0,25%, ο κλάδος των μέσων ενημέρωσης κατά 0,45% και τα τρόφιμα και ποτά κατά 2,27% ενώ οι πρώτες ύλες κατέγραψαν πτώση 3,84%, ο κλάδος υγείας 2,92% και ο τεχνολογικός κλάδος πτώση 6,19%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Veterin (34,38%), Ακτιβ ΑΕΕΧ (17,78%), ΒΙΣ (17,73%), ΕΚΤΕΡ (16,35%), Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (15,38%), Flexopack (11,78%),Εμπορικός Δεσμός (11,76%), Χατζηιωάννου (11,58%), Βιοσώλ (11,11%)και Spider - Πέτσιος Ν. & Υιοί (10,31%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Ελληνικαί Ιχθυοκαλλιέργειαι (16,67%), Εμπορικός Δεσμός (13,79%), Medicon Ελλάς (13,42%), Τεχνική Ολυμπιακή (13,07%), CPI (11,24%), Ιntrakat (10,56%), Τεχνικές Εκδόσεις (10,49%), ΕΒΙΚ (10,45%), Δομική Κρήτης (10,34%) και Κέκροψ (10,24%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v