Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Put the... stock down (slowly?)

”Δέσμια” εξωγενών παραγόντων δείχνει στην παρούσα φάση η Σοφοκλέους, με τον καλπασμό του πετρελαίου και την κρίση στη Μ. Ανατολή να επιβαρύνουν το κλίμα. Φήμες και deals συνεχίζουν να υπάρχουν και απλώς περιμένουν εκτόνωση των ανησυχιών προκειμένου να ”εξαργυρωθούν” στο ταμπλό. Κρίσιμη η σημερινή και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς ο Γ.Δ. σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να κλείσει χαμηλότερα από τις 3.490 μονάδες.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Σε ”κόκκινο κλοιό” δείχνει να βρίσκεται η Σοφοκλέους, καθώς μετά το χθεσινό ”βαθύ κάθισμα” της Wall Street (έκλεισε πολύ κοντά στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά) ακολούθησαν οι σημαντικές απώλειες των ασιατικών χρηματιστηρίων (η Ιαπωνία για πρώτη φορά αύξησε τα επιτόκια στο 0,25%), ενώ αρνητικά ξεκίνησαν και οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες και η συνεχόμενη εκτόξευση των τιμών του ”μαύρου χρυσού” δείχνουν να ”ενοχλούν” τις αγορές των μετοχικών αξιών, οπότε στην παρούσα φάση και σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου, ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος ανήκει στο διεθνές κλίμα.

Παρά ταύτα, επιχειρηματικές συμφωνίες και φήμες συνεχίζονται στη Σοφοκλέους, όμως το κλίμα δεν δείχνει να ευνοεί και δεν έχουν απήχηση στο ταμπλό, καθώς οι ”θαρραλέοι” είναι ελάχιστοι και η πλειονότητα των εμπλεκομένων δείχνει να αγνοεί το χρηματιστηριακό αξίωμα σύμφωνα με το oποίο ”τα κέρδη βγαίνουν από τις αγορές και απλ ώς καταγράφονται με τις πωλήσεις”.

Η εικόνα τεχνικά δείχνει να δυσκολεύει και αν ο Δείκτης συνεχίσει καθοδικά, σαν τελευταίο τεχνικό ”οχυρό” δείχνουν οι 3.490 μονάδες, με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 3.596, 3.581 και 3.547-32 μονάδες.

Αν όμως αντέξει η στήριξη στην περιοχή των 3.580 μονάδων και ταυτόχρονα υπάρξει αποκλιμάκωση των ανησυχιών στις διεθνείς αγορές, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο που δίνει ανοδική κίνηση τουλάχιστον μέχρι τις 3.745 μονάδες.

Περίπου ίδια εικόνα και για τον FTSE, ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υποχωρήσει σε κλείσιμο χαμηλότερα των 1.930 μονάδων, καθώς η τεχνική εικόνα επιβαρύνεται σημαντικά και δίνει ”νότια” κίνηση, με επόμενες στηρίξεις στις 1.915 και 1.903 μονάδες.

Επίσης, όσον αφορά στον Dow Jones, που ουσιαστικά διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, θεωρείται επιβεβλημένη η άμεση υψηλότερα των 10.900 μονάδων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ισχυροποιείται κατά πολύ το σενάριο που θέλει υποχώρηση προς τις 10.545 μονάδες.

Ενδιαφέρουσα αναμένεται, όπως και κατά τις προηγούμενες ημέρες, η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι ακολούθησαν την πορεία της υποκείμενης, με αποτέλεσμα οι υποτιμήσεις να διατηρηθούν αμετάβλητες.

Στα χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης, οι επιλεκτικές αγορές από ξένα χαρτοφυλάκια στα χαμηλά ημέρας, το σημαντικό ”μπιτάρισμα” που βγήκε όσον αφορά στα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης στα επίπεδα των 1.946-7 μονάδων, ενώ σημαντικός δανεισμός σημειώθηκε για τίτλους της Alpha Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v