Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται συνέχεια

Μπορεί να συνεχίσει ανοδικά η Σοφοκλέους; Αυτό θα το δείξει η σημερινή και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ενώ τεχνικά κρίσιμο θεωρείται το επίπεδο των 3.680 μονάδων. Παρά ταύτα, ανησυχητική κρίνεται η αργή αλλά σταδιακή συναλλακτική απαξίωση για ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό, κάτι που αποθαρρύνει την επαναδραστηριοποίηση των κωδικών λιανικής.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Μπορεί η Σοφοκλέους να συνεχίσει την ανοδική κίνηση που ξεκίνησε χθες; Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει το Χ.Α. κατά τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η χθεσινή άφησε κάποια μηνύματα τουλάχιστον σε όσους δραστηριοποιούνται στη Σοφοκλέους στην παρούσα φάση.

Κατ’ αρχάς στην περίπτωση της Εθνικής η χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε πανηγυρικά την υπεροπλία των αγοραστών και απλώς υπάρχει αναμονή για το αν αυτό θα έχει συνέχεια και σήμερα.

Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, παρά το έντονα ανοδικό ξεκίνημα στα 27 ευρώ και αφού ενδοσυνεδριακά βρέθηκε μέχρι τα 27,14, τελικά έκλεισε με κέρδη στο χαμηλό ημέρας, αφήνοντας υποψίες ότι τουλάχιστον χθες υπήρχε ”ουρά” πωλήσεων που εκμεταλλεύτηκε την ανοδική κίνηση.

Τέλος, από τα συνολικά 234 εκατ. μικτής αξίας συναλλαγών, τα 74,1, δηλαδή περίπου τα τρία τέταρτα, αναλογούσαν σε συναλλαγές μόλις 10 τίτλων και αυτό επιβεβαιώνει όλους όσοι υποστηρίζουν ότι ένα σημαντικό τμήμα του ταμπλό αργά αλλά σταθερά οδηγείται σε συναλλακτική απαξίωση, αλλά και αυτούς που εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση ελάχιστοι κωδικοί λιανικής δραστηριοποιούνται στη Σοφοκλέους.

Και σήμερα τα βλέμματα αναμένεται να είναι στραμμένα στον τραπεζικό κλάδο και το διεθνές κλίμα.

Στη μεν πρώτη περίπτωση αίσθηση προκάλεσε η δήλωση της Eurobank προς τη Citigroup, σύμφωνα με την οποία δεν ενδιαφέρεται για εξαγορές στο εσωτερικό, ενώ στη δεύτερη περίπτωση το χθεσινό οριακά θετικό κλείσιμο της Wall Street (κρίνεται αξιοσημείωτο, καθώς κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης η αγορά στην πέραν του Ατλαντικού όχθη κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο), η μικτή εικόνα των ασιατικών χρηματιστηρίων και το θετικό άνοιγμα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών που πρέπει να δώσουν κάποια ανοδική αντίδραση για να βελτιώσουν τη διαγραμματική τους εικόνα, η οποία είχε επιβαρυνθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, αναμένεται να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις και στη Σοφοκλέους.

Ενδιαφέρουσα αναμένεται και η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, καθώς χθες παρατηρήθηκε αύξηση των συναλλαγών και συνεχίστηκε η μείωση των υποτιμήσεων στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης του πρώτου μήνα (ενδοσυνεδριακά μάλιστα βρέθηκαν τα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν κέρδη τριπλάσια από τον ανάλογο δείκτη στην υποκείμενη), ενώ μικτές χαρακτηρίστηκαν οι κινήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων στην εν λόγω αγορά.

Τεχνικά, κρίσιμο θεωρείται το επίπεδο των 3.680 μονάδων, καθώς σε περίπτωση που ο δείκτης επιτύχει τρία κλεισίματα υψηλότερα από το επίπεδο αυτό, μπορεί να κινηθεί προς τις 3.702-4 ή προς τις 3.740-60 μονάδες.

Σε αντίθετη περίπτωση και σε ανεπιτυχή προσπάθεια, πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό επαναφοράς του Δείκτη προς τις 3.620-3.600 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v