Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Ο τραπεζικός κλάδος απασχολεί για μια ακόμη φορά τις εφημερίδες, με την Εθνική Τράπεζα, όσον αφορά το ”μέτωπο” των εξαγορών σε Τουρκία, Σερβία, Ρουμανία, να βρίσκεται στο επίκεντρο. Μεταξύ άλλων, οι εφημερίδες αναφέρονται στην έκδοση ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς, την ΑΜΚ της Aspis Bank, κ.α.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Ο τραπεζικός κλάδος απασχολεί για μια ακόμη φορά τις εφημερίδες, με την Εθνική Τράπεζα, όσον αφορά το ”μέτωπο” των εξαγορών σε Τουρκία, Σερβία, Ρουμανία, να βρίσκεται στο επίκεντρο. Μεταξύ άλλων, οι εφημερίδες αναφέρονται στην έκδοση ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς, την ΑΜΚ της Aspis Bank, κ.α.

Εθνική: Μέχρι το τέλος Ιουλίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την εξαγορά από την Εθνική Τράπεζα του 46% της Finansbank και την καταβολή του τιμήματος, ενώ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της τουρκικής τράπεζας θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του τρίτου τριμήνου. Εξάλλου, το νέο μετοχολόγιο της Εθνικής αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή. Σημειώνεται ότι η ΑΜΚ σε συνδυασμό με τα ήδη πλεονάζοντα κεφάλαια του ομίλου θα διατεθούν για την εξαγορά της Finansbank και για εξαγορές στη Σερβία και τη Ρουμανία, καθώς σε τελική φάση βαίνει ο διαγωνισμός για την Vojvodjanska Banka και το CEC, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την Bank of Alexandria.

Πειραιώς: Τις Barclays Capital, Goldman Sachs και Morgan Stanley προσέλαβε η Τράπεζα Πειραιώς, ως συμβούλους έκδοσης του νέου δεκαετούς ομολογιακού δανείου σε ευρώ, σύμφωνα με την Εξπρές. Η τιμή της νέας έκδοσης αναμένεται να καθοριστεί εντός της εβδομάδας. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το ύψος του νέου ομολογιακού δανείου θα είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ περίπου.

Aspis Bank: Στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους 50 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει άμεσα η Aspis Bank, με στόχο να χρηματοδοτήσει την περαιτέρω –αυτόνομη προς το παρόν- ανάπτυξή της στην εγχώρια αγορά, με αιχμή τα στεγαστικά αλλά και τα καταναλωτικά δάνεια, σύμφωνα με την Ημερησία. Η έγκριση της απόφασης για την ΑΜΚ θα δοθεί από το σώμα των μετόχων στις 24 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της πρώτης επαναληπτικής γενικής συνέλευσης.

ΔΕΗ: Στην έσχατη λύση της απευθείας ανάθεσης για την προμήθεια υλικών που είναι απαραίτητα για την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας αναγκάστηκε να καταφύγει η ΔΕΗ, καθώς καθυστέρησε υπερβολικά να προκηρύξει τους σχετικούς διαγωνισμούς, γράφει η Ημερησία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΣ της ΔΕΗ, που συνεδρίασε χθες, κατέληξε στην απόφαση για την προμήθεια με απευθείας ανάθεση 15.000 εμποτισμένων στύλων, συνολικής αξίας 5 εκατ. ευρώ, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν άμεσα για την αντικατάσταση παλαιών στύλων ή την επέκταση του υφιστάμενου δικτύου.

Παπαστράτος: Την έναρξη των εργασιών κατασκευής του νέου εργοστασίου της , στον Ασπρόπυργο Αττικής, ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της Παπαστράτος. Σύμφωνα με την Καθημερινή, το νέο εργοστάσιο, συνολικής επένδυσης 100 εκατ. ευρώ, αποτελεί τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, μετά την ισχύ του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004. Η χρηματοδότηση της επένδυσης θα γίνει από τη μητρική Philip Morris International και θα επιδοτηθεί από την ελληνική πολιτεία με 20 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή του νέου έργου θα ολοκληρωθεί το 2008.

Οικονομία: Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότατη πρόοδο που επετεύχθη το 2005, ο επίτροπος Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια θα περιμένει τις επιδόσεις του 2006 και τον προϋπολογισμό του 2007 πριν καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα για την πορεία που θα έχει το έλλειμμα το προσεχές 18μηνο και λάβει τις αποφάσεις του για την κατάργηση της ευρωπαϊκής επιτήρησης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα τα δυο τελευταία χρόνια.

Τράπεζες: Σε μια κίνηση – ”πρόβα” εν όψει της επικείμενης ανάληψης αρμοδιοτήτων ελέγχου των τραπεζών σε θέματα που συνδέονται με τις προμήθειες και τις άλλες επιβαρύνσεις των συναλλασσομένων, η Τράπεζα της Ελλάδος επέβαλε χθες χρηματικά πρόστιμα σε 16 πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, συνολικού ύψους 390.617 ευρώ.

ΔΕΚΟ: Η αυξημένη κερδοφορία των Ελληνικών Πετρελαίων λόγω ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου βελτιώνει τη συνολική εικόνα των ΔΕΚΟ, οι οποίες παραμένουν καταχρεωμένες, γράφει η Καθημερινή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ισολογισμοί του 2005 παρουσιάζουν 43 ΔΕΚΟ με αυξημένο τζίρο κατά 17% και λειτουργικά κέρδη κατά 1,5%, αλλά και με κέρδη προ φόρων μειωμένα κατά 1%. Φέτος αναμένεται επιδείνωση του ελλείμματος των δημοσίων επιχειρήσεων, το οποίο προβλέπεται σε 626,4 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της προβλεπόμενης μείωσης της κερδοφορίας των εισηγμένων στο ΧΑ δημοσίων επιχειρήσεων και ειδικότερα της ΔΕΗ και των Ελληνικών Πετρελαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v