Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική συνεδρίαση - έκπληξη

Η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν θετική έκπληξη, όμως μια δεύτερη προσεκτικότερη ματιά μπορεί να διακρίνει ότι από το συνολικό τζίρο των 233,5 εκατ., τα 28 εκατ. αφορούσαν πακέτα ενώ από τα υπόλοιπα 205,5 εκατ., περισσότερο του 50% αφορούσε συναλλαγές μόλις τριών τίτλων (Εθνικής, ΟΠΑΠ και Τ.Τ.). Σαφώς περισσότερο επιφυλακτικές οι κινήσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Μπορεί η Σοφοκλέους να συνεχίσει να κινείται κόντρα στο αρνητικό διεθνές κλίμα; Αυτή είναι μια ερώτηση που καλείται να δώσει απαντήσεις το ΧΑ στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα δείχνει αργά αλλά σταθερά να επιβαρύνεται.

Μάλιστα, οι απώλειες των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, μετά το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street, βρίσκονται σε ιδιαίτερα σημαντικά επίπεδα.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά της Σοφοκλέους, η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν θετική έκπληξη, όμως μια δεύτερη προσεκτικότερη ματιά μπορεί να διακρίνει ότι από το συνολικό τζίρο των 233,5 εκατ., τα 28 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές ενώ από τα υπόλοιπα 205,5 εκατ., περισσότερο του 50% αφορούσε συναλλαγές μόλις τριών τίτλων και συγκεκριμένα, Εθνικής, ΟΠΑΠ και Τ.Τ.

Σαφώς περισσότερο επιφυλακτικές οι κινήσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα μόλις 11 τίτλοι να καταγράψουν κέρδη μεγαλύτερα των 5 ποσοστιαίων μονάδων, αν και τουλάχιστον σήμερα το γενικότερο κλίμα της αγοράς συνηγορούσε για κάτι σαφώς καλύτερο.

Αυτό το τελευταίο ίσως παίρνει ακόμη σημαντικότερες διαστάσεις αν ληφθεί υπόψη ότι 15 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 5-16,67% ασχέτως όγκου συναλλαγών, κάτι που σημαίνει ότι στη μικρή κυρίως κεφαλαιοποίηση συνεχίστηκαν οι επιμέρους ρευστοποιήσεις παρά το θετικό κλίμα που διαμόρφωσαν τα blue chips.

Θετική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, έστω και εάν προς το τέλος και κυρίως μετά το άνοιγμα της Wall Street περιορίστηκαν σημαντικά τα κέρδη (ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν τριπλάσια κέρδη σε σχέση με τον ανάλογο δείκτη στην υποκείμενη), σημειώθηκε σημαντική αύξηση των συναλλαγών, ενώ συνεχίστηκε η σταδιακή μείωση των υποτιμήσεων στα συμβόλαια του πρώτου μήνα.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά φτάνοντας στις 3620,01 μονάδες όμως γρήγορα και έχοντας σημαντικές βοήθειες από Εθνική, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, γύρισε σε θετικό πρόσημο, έφτασε μέχρι τις 3.676,27 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 3.668,49 μονάδες με κέρδη 0,98%.

Από τις μετοχές του FTSE, κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Alpha Bank, Eurobank, Coca Cola, Folli Follie, αξιοσημείωτα κέρδη για Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς, Hyatt, Ιντρακόμ, Ελληνική Τεχνοδομική, ΟΤΕ, θετικό πρόσημο για Εμπορική, Βιοχάλκο, Μότορ Όιλ, ΟΠΑΠ, Τιτάνα.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για Ελληνικά Πετρέλαια και αρνητική μεταβολή για Γερμανό, ΔΕΗ, ΚΑΕ, Cosmote.

Θα μπορούσε να είναι σαφώς καλύτερη η τελική εικόνα με 146 ανοδικές μετοχές έναντι 102 πτωτικών ενώ στην παρούσα φάση, ζητούμενο παραμένει η σταδιακή αύξηση των συναλλαγών για ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ το οποίο αργά αλλά σταθερά βαίνει προς συναλλακτική απαξίωση.

Τεχνικά, περισσότερα συμπεράσματα από την αυριανή συνεδρίαση και μετά, με τις 3.660 και 3.680 μονάδων να παίζουν αποφασιστικό ρόλο καθώς η διάσπαση ενός των δυο άκρων μπορεί να σηματοδοτήσει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v