Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ακτινογραφία των ξένων στις έξι μεγαλες τράπεζες

Την πιο πρόσφατη ”ακτινογραφία” των ξένων θεσμικών με τις σημαντικότερες θέσεις στις έξι μεγάλες ελληνικές τράπεζες παρουσιάζει σήμερα το euro2day.gr. Δείτε πού ”εφάπτονται” τα μετοχολόγια της Κύπρου, της Εμπορικής και της Πειραιώς, τις προτιμήσεις των ξένων σε ΕΤΕ, Alpha και Εurobank, ποιοι αγόρασαν, ποιοι πούλησαν, αλλά και τα διαφορετικά ”στυλ” επένδυσης.

Η ακτινογραφία των ξένων στις έξι μεγαλες τράπεζες
Με τους ξένους θεσμικούς να έχουν αναδειχτεί σε υπέρτατους ”κριτές” των αποτιμήσεων στις ελληνικές τράπεζες, έχει ιδιαίτερη σημασία η διαπίστωση του ”ειδικού βάρους” που έχουν ορισμένοι εξ αυτών, όχι μόνον στην Εμπορική και τη ”διεκδικήτριά” της Τράπεζα Κύπρου, αλλά και στους υπόλοιπους πρωταγωνιστές του συστήματος, δηλαδή στην ΕΤΕ, τη Eurobank, την Alpha και την Πειραιώς.

Όπως σημασία έχει και η διαπίστωση των θέσεων που έχουν οι ίδιοι μεγάλοι ξένοι επενδυτές σε περισσότερες από μία τράπεζες, καθώς αυτό θα μπορούσε να θεωρητικά να αποτελέσει πρόκριμα ”προθυμίας” να ανταλλάξουν μετοχές της μίας με της άλλης.

Τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων του διεθνούς οργανισμού Thomson Financial(*), τα οποία επεξεργάστηκε η Novus Finance, είναι αποκαλυπτικά όσον αφορά στους 46 από περίπου 370 ξένους θεσμικούς που είχαν τις μεγαλύτερες θέσεις σε ελληνικές τράπεζες με βάση τα τελευταία καταγεγραμμένα στοιχεία, στα τέλη Απριλίου και τις αρχές Μαΐου.

Υπάρχουν λοιπόν μεγάλοι ξένοι θεσμικοί που είχαν θέσεις και στις έξι μεγάλες τράπεζες (Alpha, ETE, Eurobank, Πειραιώς, Emporiki και Κύπρου), με βασικά παραδείγματα την JP Morgan Asset Management UK Limited και την Cominvest Asset Management GmbH, ενώ πολύ περισσότεροι είναι οι ξένοι θεσμικοί που έχουν θέσεις σε 5 από τις 6 και σε 4 από τις 6 ελληνικές τράπεζες.

Συνολικά σε πλήθος και ύψος τοποθετήσεων από ξένους θεσμικούς ξεχωρίζει (και λόγω μεγέθους) η Εθνική Τράπεζα και ακολουθούν από κοντά Alpha και Εμπορική, με την Πειραιώς να βρίσκεται ένα βήμα πίσω, αλλά με μεγάλη διαφορά από την Εμπορική και τελευταία την Κύπρου.

Oι μεγαλύτεροι επενδυτές

Μεταξύ των ξένων θεσμικών και με βάση το ύψος των τοποθετήσεων που είχαν στο τέλος του Απριλίου 2006 ξεχωρίζει το ολλανδικό Ταμείο ABP, που ως γνωστόν κατέχει περίπου 6% της Εμπορικής (με τότε τρέχουσα αξία 209,15 εκατ. δολάρια) και ακολουθούν η Julius Baer Investment management LLP με τοποθετήσεις που είχαν τρέχουσα αξία 194,37 εκατ. δολάρια και μεγαλύτερη θέση στην Τράπεζα Κύπρου (73 εκατ. δολάρια), η Norges Bank με 187,4 εκατ. δολάρια (κυρίως στην Alpha και δευτερευόντως στη Eurobank και την Πειραιώς), η William Blair & Company με 183 εκατ. δολάρια (με βασικές θέσεις σε Eurobank και ΕΤΕ) και η Cominvest Αsset Management με συνολικές τοποθετήσεις 158,5 εκατ. δολάρια, που περιλαμβάνουν και τις έξι ελληνικές τράπεζες.

Ποιοι κατείχαν Εμπορική, Κύπρου και Πειραιώς

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει και το ποιοι διέθεταν μετοχές τόσο στην Εμπορική όσο και στην Κύπρου. Ένας από αυτούς είναι η Cominvest με περίπου 19 εκατ. δολάρια συμμετοχή στην Εμπορική και 9,55 εκατ. δολάρια στην Κύπρου. Άλλος, η JP Morgan, με 16,6 εκατ. δολάρια στην Εμπορική και 1,09 στην Κύπρου.

Μεγαλύτερη όμως είναι η επικάλυψη όσον αφορά κατόχους μετοχών των τραπεζών Κύπρου και… Πειραιώς! Μεταξύ αυτών η Cominvest με θέση 60 εκατ. δολάρια στην Πειραιώς και 9,55 στην Κύπρου, η JP Morgan με 37,82 εκατ. δολάρια στην Πειραιώς και 1,09 εκατ. στην Κύπρου (οι δύο αυτοί οίκοι έχουν μετοχές σε όλες τις ελληνικές τράπεζες με στοιχεία τέλους Απριλίου 2006), η Gartmore Investment Management, που είχε 13 εκατ. δολάρια στην Πειραιώς και 7,68 εκατ. δολάρια στην Κύπρου και η Jupiter Asset Management, που είχε 19,67 εκατ. δολάρια στην Πειραιώς και 10,68 εκατ. δολάρια στην Κύπρου.

Πολύ σημαντικότερος πάντως είναι ο αριθμός ξένων θεσμικών που κατέχει μετοχές και στην Alpha και στη Eurobank, ενώ αρκετά σημαντικός είναι και οι αριθμός αυτών που έχουν μετοχές της μίας από τις δύο αυτές τράπεζες και μετοχές στην Εμπορική. Όλες οι θέσεις των 46 ξένων θεσμικών περιλαμβάνονται στο συνοδευτικό pdf.

To ”ισοζύγιο” αγοραστών – πωλητών μέχρι και τις 5 Μαΐου 2006

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει και το καθαρό ”ισοζύγιο” πωλητών και αγοραστών μεταξύ των θεσμικών επενδυτών για τις έξι συγκεκριμένες τράπεζες. Τα αναλυτικά στοιχεία υπάρχουν στο συνοδευτικό έγγραφο pdf, ακόμη και σε επίπεδο ονομάτων των μεγαλύτερων ξένων θεσμικών που ήταν πωλητές και εκείνων που ήταν αγοραστές.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλες ”καθαρές” πωλήσεις υπήρξαν στη μετοχή της Εθνικής (γεγονός που εξηγείται από τις διαδικασίες της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου), με περίπου 760 εκατ. δολάρια, ενώ σε όλες τις άλλες τράπεζες το ισοζύγιο ήταν ”θετικό” υπέρ των αγοραστών, αλλά με μικρά ποσά από 46 έως 74 εκατ. δολάρια.

Το είδος των ξένων θεσμικών

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία και την κατηγοριοποίηση της Thomson Financial, οι ξένοι επενδυτές των έξι ελληνικών τραπεζών ανήκουν κυρίως στην κατηγορία των growth investors, είναι δηλαδή επενδυτές που θέλουν να βλέπουν σημαντική αύξηση των μεγεθών από τρίμηνο σε τρίμηνο και αν δεν συμβεί αυτό, μπορεί να πουλήσουν τη συμμετοχή τους.

H χαρτογράφηση των θεσμικών βάσει των χαρακτηριστικών αυτών είναι σημαντική για δύο λόγους. Πρώτον, δίνει ένα στίγμα για τη στάση των επενδυτών. Π.χ., για μια εταιρία με μεγάλο ποσοστό μετόχων με προσέγγιση growth σημαίνει ότι οι μέτοχοι αναμένουν γρήγορη ανάπτυξη στην κερδοφορία και τις πωλήσεις.

Βέβαια, από την άλλη, επειδή ακριβώς αυτοί οι επενδυτές αγοράζουν τις μετοχές αυτές σε σχετικά υψηλές αποτιμήσεις, έχουν περισσότερες πιθανότητες να τις πουλήσουν εφόσον η εταιρία δεν έχει καλά αποτελέσματα έστω και για ένα τρίμηνο.

Αντίθετα, ένας value επενδυτής, επειδή αγοράζει τις μετοχές που έχουν χαμηλή αποτίμηση, έχει περισσότερες πιθανότητες να παραμείνει στο μετοχικό κεφάλαιο τις εταιρίας. Ο συγκεκριμένος θα πουλούσε εάν, για παράδειγμα, υπήρχε κάποια μείωση στο μέρισμα τις εταιρίας.

Το μεγαλύτερο αναλογικά ποσοστό growth investors το παρουσίαζαν η ΕΤΕ και η Κύπρου, ενώ περισσότερους value investors είχαν η Alpha και η Εμπορική. Σημαντική στην περίπτωση της Eurobank αλλά και της Εμπορικής είναι η κατηγορία ”Άλλοι”, που περιλαμβάνει τμήματα private banking και άλλους επενδυτές που δεν έχουν κάποιο ”τυποποιημένο” επενδυτικό ”στυλ” για τις τοποθετήσεις τους.

Διαβάστε τα πλήρη στοιχεία σε μορφή PDF στη δεξιά στήλη ”ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ”

---------------------------------------------------------

* Η βάση δεδομένων της Thomson Financial περιέχει ιστορική σύνθεση χαρτοφυλακίων 82.000 Αμοιβαίων Κεφαλαίων και 9.000 διαχειριστών περιουσίας με τελευταία ανανέωση στις 30 Απριλίου 2006 και 6 Μαΐου 2006, οπότε μπορεί να αναλυθεί το προφίλ των ξένων θεσμικών μετόχων στην πλειοψηφία της τραπεζικής αγοράς. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι η βάση δεδομένων δεν περιέχει στοιχεία για offshore εταιρίες και private banking παρά μόνο θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Η Novus Finance έχει συνάψει αποκλειστική συνεργασία στην Ελλάδα με την Thomson Financial για τη διάθεση και αντιπροσώπευση των προϊόντων της.

Η συνεργασία αυτή επιτρέπει στους πελάτες της Novus, τις ελληνικές εισηγμένες εταιρίες, την εύκολη πρόσβαση σε ΙR εργαλεία που ήδη χρησιμοποιούνται διεθνώς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα ”ίσης” συμμετοχής στον αγώνα προσέλκυσης ξένων θεσμικών κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v