Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβληματίζει το διεθνές κλίμα

Με απώλειες 2,11% τελείωσε η χρηματιστηριακή εβδομάδα για το Γενικό Δείκτη, ο οποίος από την αρχή του χρόνου καταγράφει απώλειες 1,31% ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 257,8 εκατ. μειωμένη κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Για την εβδομάδα που έρχεται, τον πρώτο και κύριο λόγο συνεχίζει να έχει το διεθνές κλίμα. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του A. Αναγνωστόπουλου

Με απώλειες 2,11% τελείωσε η χρηματιστηριακή εβδομάδα για το Γενικό Δείκτη, ο οποίος από την αρχή του χρόνου καταγράφει απώλειες 1,31% ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 257,8 εκατ. μειωμένη κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Επίσης, όσον αφορά τα αμοιβαία μετοχικά εσωτερικού, κατά την εβδομάδα που πέρασε παρατηρήθηκαν εκροές 38.000 ευρώ, οι οποίες από την αρχή του χρόνου φτάνουν στα 452 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το διεθνές κλίμα δείχνει μάλλον επιδεινούμενο, καθώς στις όποιες πληθωριστικές ανησυχίες σταδιακά προστίθενται και οι γεωπολιτικές, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση, κάθε ανοδική προσπάθεια στην τουλάχιστον φαινομενικά αδύναμη Σοφοκλέους μάλλον τίθεται εν αμφιβόλω και ως επικρατέστερο σενάριο και ίσως αισιόδοξο, δείχνει αυτό της πλευρικής κίνησης.

Είναι γεγονός ότι η συμπεριφορά των περισσότερων δεικτοβαρών μετοχών έχει απογοητεύσει το σύνολο των εμπλεκομένων και από τη στιγμή που λείπουν οι ”βοήθειες” για το Γενικό Δείκτη, το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται σε επιμέρους τίτλους παρά το γεγονός ότι τα συνεχόμενα deals προσπαθούν να κρατήσουν ”ζωντανή” την αγορά.

Η μείωση των συναλλαγών μετά την προηγηθείσα σημαντική πτώση επιβεβαιώνει τη σχεδόν ολοκληρωτική αποχώρηση κωδικών λιανικής από τη Σοφοκλέους, οι οποίοι θα περιμένουν καλύτερες ημέρες για να επαναδραστηριοποιηθούν αν και εφόσον τους έχει απομείνει ρευστότητα.

Για την εβδομάδα που έρχεται, τον πρώτο και κύριο λόγο συνεχίζει να έχει το διεθνές κλίμα και βέβαια, περισσότερο η αγορά στην πέραν του Ατλαντικού όχθη, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που περιμένουν τη συμπεριφορά του τίτλου της Εθνικής από τις 11/7 και μετά, όταν θα έχουν εισέλθει στο σύστημα συναλλαγών και οι νέες μετοχές.

Τεχνικά, αν και υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για πιθανότητα ανοδικής αντίδρασης, το σενάριο αυτό δείχνει ιδιαίτερα δύσκολο καθώς στην παρούσα φάση λείπει από την αγορά ο δεικτοβαρής τίτλος - ηγέτης που θα τραβήξει υψηλότερα δείκτη και ψυχολογία.

O Μάνος Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει στο εβδομαδιαίο report: ”Η υπομονή πλέον και η αυτοπειθαρχία έχουν τον πρώτο λόγο στην διαχείριση καθώς ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται μεν κάτω από την χρονοσειρά των 200 ημερών, σε ανοδικό κανάλι δε, που δίνει κάποια πρώτη αίσθηση σχηματισμού ανόδου.

Σε περιβάλλον χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας είναι επόμενο να υπάρχουν συνεδριάσεις με ασυνέχειες και ιδιομορφίες κατά την διαπραγμάτευση τίτλων και ως εκ τούτου απαιτείται προσοχή στο βαθμό εισόδου στην αγορά όσο δεν αυξάνονται οι ενδείξεις για την επιλογή της κατεύθυνσης του Γενικού Δείκτη. Παρόλα αυτά η προφανής εκτίμηση της επόμενης εβδομάδας μάλλον παραπέμπει σε συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα και σίγουρα πολλά θα κριθούν από το βαθμό απορρόφησης της προσφοράς των νέων μετοχών της Εθνικής Τρ. την ερχόμενη Τρίτη.

Τέλος επισημαίνουμε τα φαινόμενα υπεραποδόσεων που εμφανίστηκαν κατά τις προηγούμενες δύο εβδομάδες σε μια σειρά από τίτλους της πολύ μικρής κεφαλαιοποίησης υπό το καθεστώς φημολογίας η οποία ενδεχομένως στις περισσότερες των περιπτώσεων να στερείται ορθότητας με ότι αυτό συνεπάγεται για την βιωσιμότητα της ανόδου τους”.

----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.693,75 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 2,11%, ο FT 20 υποχώρησε κατά 2,63%, ο Mid 40 κατά 2,26%, ο Small Cap κατέγραψε πτώση 1,16% και ο FTSE/ASE 140 2,48%.

Οι τράπεζες υποχώρησαν κατά 3,56%, οι ασφάλειες κατά 3,97%, ο κλάδος των μέσων ενημέρωσης κατέγραψε πτώση 4,46% και ο τηλεπικοινωνιών πτώση 1,95%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες (40,6%), Βιοσώλ (Προνομιούχες +33,3%), Albio Συμμετοχών (26,4%), ΕΤΜΑ (22,3%), Δούρος (21,2%), Μουζάκης (21,0%),ΕΡΓΑΣ (20,8%), Μπουτάρης (20,0%), Anek Lines (18,8%) και Βιοσώλ (17,4%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Περσέας (23,2%), Ελβιεμέκ (19,9%), ΒΙΣ (Προνομιούχες -19,8%), ΕΤΜΑ (18,9%), Διεκάτ (11,7%), Ακτιβ (10,0%), Ηρακλής (9,9%), Βάρδας (9,5%), Τέρνα (9,2%) και Hitech (9,1%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v