Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΛΤΑ: Προχωρημένες επαφές για εξαγορά σε Κύπρο

Σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για την εξαγορά της κυπριακής γαλακτοβιομηχανίας Christis βρίσκεται η ΔΕΛΤΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες διασταυρώνονται με την επίσημη ανακοίνωση του ομίλου Σιακόλα, που ελέγχει την Christis και αναφέρει ότι εμπλέκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την πώληση του ποσοστού του μέσω δημόσιας προσφοράς.

ΔΕΛΤΑ: Προχωρημένες επαφές για εξαγορά σε Κύπρο
Πληροφορίες που κυκλοφορήσαν εντονότατα χθες και σήμερα στην Κύπρο φέρουν τη ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών να κινείται προς εξαγορά της εισηγμένης στο ΧΑΚ γαλακτοβιομηχανίας Christis Dairies Public Ltd με δημόσια προσφορά.

Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν από τη ΔΕΛΤΑ, ωστόσο διασταυρώνονται και με επίσημη ανακοίνωση προς το κυπριακό χρηματιστήριο του ομίλου Σιακόλα, που ελέγχει την Christis.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ”οι εταιρίες του ομίλου εταιριών Σιακόλα και η Cyprus Trading Corporation Public Ltd βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων για την πώληση των μετοχών που κατέχουν στη δημόσια εταιρία Christis Dairies Public Ltd”.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η πώληση εξετάζεται να γίνει σε μετρητά, ”προς εταιρία χώρας-μέλους της Ε.Ε. σε τιμή σημαντικά υψηλότερη από εκείνη που τυγχάνει τώρα διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου”.

”Η πώληση των μετοχών, με την ολοκλήρωση σχετικής συμφωνίας που δεν έχει ακόμη γίνει, θα είναι στο πλαίσιο δημόσιας πρότασης για απόκτηση ολόκληρου του κεφαλαίου της Christis, νοουμένου ότι θα εξασφαλιστεί η έγκριση των αρμόδιων αρχών της Κύπρου”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγές που γνωρίζουν καλά τη συγκεκριμένη αγορά επιβεβαιώνουν την ύπαρξη επαφών μεταξύ των δύο πλευρών, επισημαίνοντας όμως ότι πιθανώς υπάρχουν και άλλοι, πλην της ΔΕΛΤΑ, ενδιαφερόμενοι για την Christis - κάτι που ενδεχομένως δικαιολογεί και το ότι ο όμιλος Σιακόλα δεν κατονομάζει τον άλλο εμλεκόμενο στις συζητήσεις.

Χαρακτηριστικά, σημερινό δημοσίευμα του ”Φιλελεύθερου” αναφέρει πως πιθανότατα ο συνομιλητής του ομίλου Σιακόλα είναι η γαλλική Lactalis, με την οποία η κυπριακή εταιρία έχει από το 2003 επιχειρηματικές σχέσεις, ενώ άλλα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου δείχνουν τη ΦΑΓΕ ως τον άλλο πόλο των συνομιλιών.

Ο συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανέρχεται σε 54.700.000 μετοχές, ενώ ο όμιλος εταιριών Σιακόλα και το συγκρότημα της CTC κατέχουν ποσοστό 45,81% του όλου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας Christis, ήτοι 25.092.159 μετοχές.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι η Christis Dairies Public Ltd είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της Μεγαλονήσου με κεφαλαιοποίηση (βάσει τρεχουσών τιμών) στα 17,2 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΛΤΑ είναι ήδη μέτοχος με ποσοστό 54,9% στη Charalambides Dairies Plc., ενώ η τρίτη η Lanitis Bros Public Limited έχει ήδη εξαγοραστεί από την Coca Cola 3E.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v