Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τάση από εξωτερικό ελλείψει ειδήσεων

Ελλείψει ειδήσεων και σήμερα η Σοφοκλέους αναμένεται να ακολουθήσει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, αναμένοντας τις αποφάσεις της ΕΚΤ, αλλά και κάποιους δεικτοβαρείς τίτλους, αν αυτοί αποφασίσουν να δώσουν ουσιαστική στήριξη στο Γενικό Δείκτη. Τεχνικά, σε περίπτωση κλεισίματος χαμηλότερα των 3.595 μονάδων, είναι πιθανόν ο δείκτης να ”δει” έως και τις 3.530 μονάδες.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Σχετικά υψηλότερα, μετά το πρώτο ημίωρο, δείχνουν να κινούνται οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και, ελλείψει ειδήσεων, αν διατηρηθεί το οριακά θετικό κλίμα, δεν αποκλείεται και η Σοφοκλέους να τις ακολουθήσει.

Παρά ταύτα, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν επιφυλακτικοί, εκτιμώντας ότι στις μέχρι στιγμής πληθωριστικές ανησυχίες, προστίθεται σταδιακά και οι γεωπολιτικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αγορές χρήματος, εμπορευμάτων και μετοχικών αξιών.

Οι γενικότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι οι κινήσεις των ευρωπαϊκών αγορών σήμερα θα είναι επιφυλακτικές, καθώς αναμένεται η απόφαση τόσο της ΕΚΤ όσο και της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια και βέβαια το χθεσινό αρνητικό κλείσιμο της Wall Street δεν επιτρέπει στους αγοραστές και ιδιαίτερα επιθετικές κινήσεις.

Όσον αφορά τη Σοφοκλέους, συνεχίζει να προβληματίζει η αδυναμία ουσιαστικής ανοδικής κίνησης των θεωρούμενων δεικτοβαρών τίτλων, ενώ ειδικά για την περίπτωση της Εθνικής, οι όποιες διαθέσεις του τίτλου πιθανότατα θα διαφανούν μετά την είσοδο των νέων μετοχών.

Η διαφορετικότητα της χθεσινής συνεδρίασης με τις αμέσως προηγούμενες ήταν ότι οι σημαντικές πιέσεις που υπέστησαν το σύνολο σχεδόν των μετοχών του FTSE (μόνο ΟΠΑΠ και Εμπορική έκλεισαν με θετικό πρόσημο) αφαίρεσαν από τους αγοραστές κάθε διάθεση αυτόνομων κινήσεων σε τίτλους μικρής κεφαλαιοποίησης.

Η εικόνα τεχνικά δείχνει σχετικά επιβαρημένη και ιδιαίτερα αν ο δείκτης κλείσει χαμηλότερα των 3.595 μονάδων, θεωρείται περίπου βέβαιο να ”τεστάρει” τις επόμενες αντιστάσεις στις 3.564 και 3.530 μονάδες.

Στο απόγειο της απαισιοδοξίας όσοι εμπλέκονται στην αγορά Παραγώγων, οι οποίοι έστειλαν τα συμβόλαια επί δεικτών στο χαμηλό ημέρας λίγο πριν τον τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, αυξάνοντας εντυπωσιακότατα τις υποτιμήσεις, αλλά και τις συναλλαγές, οι οποίες κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις κινήθηκαν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v