Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Εθνική” επιτυχία για τη Σοφοκλέους

Το ότι η αύξηση-μαμούθ της Εθνικής καλύφθηκε πλήρως, χωρίς να χρειαστούν τα μέτρα ”ασφαλείας” που είχαν προβλεφθεί, δεν αποτελεί απλώς επιτυχία της διοίκησης Αράπογλου. Αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την ίδια τη Σοφοκλέους, κι ανοίγει νέους δρόμους, γράφει ο Γιώργος Παπανικολάου.

”Εθνική” επιτυχία για τη Σοφοκλέους
του Γιώργου Παπανικολάου

Οι συνθήκες μάλλον δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερο αντίξοες.

Η ίδια η επένδυση (η εξαγορά της τουρκικής Finansbank) αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής, η περίοδος πριν και κατά τη διάρκεια της αύξησης κεφαλαίου της ΕΤΕ, συνέπεσε με σοβαρούς κλυδωνισμούς στις αγορές, ενώ οξύτατη ήταν και είναι η πολιτική κριτική από πλευράς αντιπολίτευσης.

Κι όμως μέσω της ”μικρής” Σοφοκλέους, η Εθνική σχεδίασε και υλοποίησε με επιτυχία τη μεγαλύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ.

Το γεγονός ότι η αύξηση επέτυχε δεν αφορά μόνον τη μετοχή της Εθνικής ( για την οποία η εκτίμηση είναι ότι οι πιέσεις εκτονώνονται στη περιοχή των 28 ευρώ) ή και το αν θα δημιουργηθεί ευρύτερα πιο ”εύκρατο” κλίμα για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς, καθώς η μετοχή της ΕΤΕ είναι εξαιρετικά ”δεικτοβαρής”.

Αυτά άλλωστε είναι πάντα συνάρτηση του γενικότερου κλίματος στις αγορές.

Γενικότερη και μάλλον μεγαλύτερη σημασία έχει ότι το ιλιγγιώδες ποσό που αντλήθηκε –προφανώς με την ενεργέστατη συμμετοχή και ξένων επενδυτών- βοηθά το ίδιο το Χρηματιστήριο να προβάλλει τη θέση του στην ευρύτερη περιοχή, ως μια αγορά ικανή να παράσχει κεφάλαια μεγάλου ύψους σε κάθε σοβαρό ενδιαφερόμενο.

Είτε αυτός προέρχεται από τον ελληνικό χώρο- όπως για παράδειγμα κάποιες ναυτιλιακές εταιρίες, που ως πρόσφατα έλεγαν ότι ”δεν τις χωράει η Σοφοκλέους”- είτε ο ενδιαφερόμενος προέρχεται από γειτονικές χώρες και θέλει να είναι μέρος μιας αγοράς με ”σκληρό” νόμισμα, εξευρωπαϊσμένο θεσμικό πλαίσιο και πληθώρα διασυνδέσεων με ξένους επενδυτές.

Αν μάλιστα λάβουμε υπ όψιν μας ότι κάποιες εταιρίες, μεγάλες για τα δεδομένα της ελληνικής αλλά και της ευρύτερης αγοράς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ως εισηγμένες στο EURONEXT ή στο NASDAQ θα ήταν απλά μέλη της εκεί… περιφέρειας, μπορούμε να αντιληφθούμε τους ευρύτερους λόγους για τους οποίους η επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίων της ΕΤΕ είναι πραγματικά ”κομβικό γεγονός” για τη Σοφοκλέους.

Κι έρχεται ακριβώς σε αυτή την περίοδο που η ελληνική κεφαλαιαγορά είναι πια υποχρεωμένη να ”κυνηγήσει” το μέλλον της, προκειμένου να εξασφαλίσει την επιβίωση της…

Αποτελεί πλέον βαρύτατη ευθύνη των αρχών, των ισχυρών παραγόντων της αγοράς, αλλά και της πολιτικής εξουσίας, να εκμεταλλευτούν στο έπακρο όχι μόνον τη συγκεκριμένη επιτυχία, αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη γύρω περιοχή.

Ωστε να γίνει η Σοφοκλέους περιφερειακό χρηματοοικονομικό κέντρο, κι όχι ένα εύκολο ”θύμα” των φιλοδοξιών άλλων αγορών.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v