Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούμενο η ανοδική αντίδραση

Ζητείται άμεση ανοδική αντίδραση προκειμένου να καλυτερέψει η ψυχολογία των εμπλεκομένων, καθώς η μέχρι στιγμής εικόνα της υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,67%) και ακόμη περισσότερο του τραπεζικού κλάδου (-1,04), έχουν απογοητεύσει τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου και όχι μόνο.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ζητείται άμεση ανοδική αντίδραση προκειμένου να καλυτερέψει η ψυχολογία των εμπλεκομένων, καθώς η μέχρι στιγμής εικόνα της υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,67%) και ακόμη περισσότερο του τραπεζικού κλάδου (-1,04), έχουν απογοητεύσει τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου και όχι μόνο.

Μάλιστα κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η Σοφοκλέους αγνόησε τόσο την απόφαση της ΕΚΤ να αφήσει σταθερά τα επιτόκια όσο και τη θετική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και ”υποφέροντας” από ρευστοποιήσεις στο τραπεζικό ταμπλώ και όχι μόνο, έκλεισε σε χαμηλότερα επίπεδα με την εικόνα του Γενικού Δείκτη να είναι ακόμη χειρότερη εάν δεν μεσολαβούσαν οι δημοπρασίες.

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς δείχνουν προβληματισμένοι, όχι μόνο από την παρατεταμένη αδυναμία των μετοχών του FTSE αλλά και από τις εναλλασσόμενες ριπές πωλήσεων που υφίστανται οι δεικτοβαρείς τίτλοι, οι οποίοι δεν μπορούν να δώσουν ουσιαστική αντίδραση παρά τις σημαντικές απώλειες που έχουν προηγηθεί.

Τεχνικά, άντεξε η αντίσταση στις 3.595 μονάδες, το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 3.600 μονάδες δεν λέει ουσιαστικά τίποτα, όμως η δημιουργία ανοδικών σφηνών προϊδεάζει για ανοδική αντίδραση, έστω και βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, αν σε αυτό συνηγορήσει το διεθνές κλίμα.

Από τις μετοχές του FTSE, με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ο τίτλος της Alpha Bank, αξιοσημείωτες απώλειες για Αγροτική, Εθνική, Cosmote, ΟΠΑΠ, και αρνητική μεταβολή για Εμπορική, Eurobank, Πειραιώς, ΚΑΕ, Folli Follie.

Αντίθετα, αξιοσημείωτα κέρδη μετά από ”μάχες” αγοραστών και πωλητών στην Ελληνική Τεχνοδομική και επίσης σε Βιοχάλκο, ΔΕΗ ,Coca Cola, Ιντρακόμ, ΟΤΕ, και θετικό πρόσημο για Γερμανό, Hyatt, Ελληνικά Πετρέλαια, Μότορ Όιλ και Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης για μια ακόμη συνεδρίαση ξεκίνησε ανοδικά, όμως τα όποια κέρδη, όπως και το θετικό πρόσημο, εξανεμίστηκαν μετά τις 14:03, υποχώρησε μέχρι τις 3.596,98 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 3.605,11 με απώλειες 0,41% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 183 εκατ. από τα οποία τα 38,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σε κατάσταση ισορροπίας μετά από συχνές εναλλαγές η τελική εικόνα, με 133 ανοδικές μετοχές έναντι 124 πτωτικών, και 10 τίτλοι με κέρδη από 8-20%, έστω και εάν σε αρκετές επιμέρους μετοχές, ο όγκος συναλλαγών είναι περισσότερο από απογοητευτικός.

Όσον αφορά τους επιμέρους τίτλους, αύξηση κινητικότητας και κερδών για το Δούρο, αγοραστικό ενδιαφέρον προς το τέλος της συνεδρίασης για τον Καλπίνη, συνέχισαν ανοδικά Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Lavifarm, Vivere, Παϊρη, ανοδικές διαθέσεις για Σελόντα, Unibrain και Νηρέα, ακόμη μια θετική συνεδρίαση για την Albio ενώ κάπου εδώ ίσως τελειώνει η συσσώρευση για τον Ικτίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v