Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται επιβεβαίωση στηρίξεων

Κρίσιμη τεχνικά και ψυχολογικά θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση, όπου ο Γενικός Δείκτης καλείται να επιβεβαιώσει τη στήριξη των 3.595 μονάδων και κάποιοι δεικτοβαρείς τίτλοι, αν μη τι άλλο, να βάλουν ”τροχοπέδη” στην αργή αλλά σταδιακή διολίσθησή του. Σε μια τέτοια περίπτωση μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να υπεραποδώσουν.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Κρίσιμη τεχνικά και ψυχολογικά θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση, καθώς χθες, τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο FTSE διασώθηκαν πάνω από επίπεδα σημαντικών στηρίξεων. Ωστόσο, η επενδυτική κοινότητα αναζητεί τον τίτλο-ηγέτη ο οποίος στην παρούσα φάση θα δώσει ανοδική αντίδραση και, αν μη τι άλλο, θα ”εγγυηθεί” την μη περαιτέρω διολίσθηση του Δείκτη.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση έκλεισε οριακά υψηλότερα από το σημαντικό επίπεδο στήριξης των 3.595 μονάδων (τις οποίες δοκίμασε ενδοσυνεδριακά) και ο FTSE υψηλότερα της στήριξης των 1.957 μονάδων.

Αν κρατηθούν τα επίπεδα αυτά, και με δεδομένο ότι η χθεσινή τεχνική εικόνα έδωσε ανοδικές ”σφήνες”, δεν μπορεί να αποκλειστεί σχετική ανοδική αντίδραση, έστω και αν κατά το πρώτο ημίωρο τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται με μικρές απώλειες (η Wall Street χθες, και συγκεκριμένα ο Dow Jones, έκλεισε με αξιοσημείωτα κέρδη).

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας την παρατεταμένη αδυναμία που επιδεικνύουν οι περισσότεροι τίτλοι του FTSE, αλλά και τις κάποιες ανοδικές διαθέσεις από μετοχές της μεσαίας και κυρίως της μικρότερης κεφαλαιοποίησης, που όμως θέλουν τουλάχιστον κλίμα σταθεροποίησης προκειμένου να συνεχίσουν ή και να ενταθούν.

Εθνική, Alpha Bank, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, αλλά και υπόλοιποι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι, όπως Eurobank και Πειραιώς, είναι αυτοί που καλούνται να δώσουν ”ανάσες εμπιστοσύνης” στη χρηματιστηριακή αγορά.

Και αν ο τίτλος της Εθνικής αναμένεται να αποσαφηνίσει τις πραγματικές του διαθέσεις μετά την είσοδο των νέων μετοχών, για τους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι περαιτέρω σημαντικής διολίσθησης, ιδίως αν επικρατήσουν τα σενάρια που θέλουν μέσα στον Ιούλιο ένα ακόμα deal-έκπληξη στον τραπεζικό κλάδο.

Υποτονική αλλά σχετικά διαφοροποιημένη η χθεσινή συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι εμφανίζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία και με επιλεκτικές αγορές μείωσαν σχετικά τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ του πρώτου μήνα, ενώ τα ξένα χαρτοφυλάκια σε αυτή την αγορά παρέμειναν αδρανή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v