Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Ο τραπεζικός κλάδος με τη συγχώνευση της Εγνατίας Τράπεζας, της Marfin Bank και της Λαϊκής Τράπεζας, καθώς και με την υπερκάλυψη της ΑΜΚ της Εθνικής Τράπεζας, βρίσκεται και σήμερα στο επίκεντρο. Μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή είναι επίσης οι εξελίξεις στα ”μέτωπα” της ΟΤΟΕ και του ΟΤΕ, οι αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο για την επιδότηση επιχειρήσεων κ.ά.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Ο τραπεζικός κλάδος με τη συγχώνευση της Εγνατίας Τράπεζας, της Marfin Bank και της Λαϊκής Τράπεζας, καθώς και με την υπερκάλυψη της ΑΜΚ της Εθνικής Τράπεζας, βρίσκεται και σήμερα στο επίκεντρο. Μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή είναι επίσης οι εξελίξεις στα ”μέτωπα” της ΟΤΟΕ και του ΟΤΕ, οι αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο για την επιδότηση επιχειρήσεων κ.ά.

Τράπεζες: Την έναρξη διαδικασίας συγχώνευσης με απορρόφηση από την Εγνατία Τράπεζα της Marfin Bank και της Λαϊκής Τράπεζας αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια των τριών τραπεζών, με ημερομηνία μετασχηματισμού την 31η Δεκεμβρίου 2006. Η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί αναμένεται να έχει ενεργητικό άνω των 8,2 δισ. ευρώ, καταθέσεις 6,2 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 5,8 δισ. ευρώ και συνολικά κεφάλαια πελατείας υπό διαχείριση 9 δισ. ευρώ.

Εθνική: Η υπερκάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου επιβεβαιώνει την ορθότητα των επιλογών μας να καταστεί η Εθνική ισχυρή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Τ. Αράπογλου. Η ΑΜΚ, ύψους 3 δισ. ευρώ, καλύφθηκε κατά 1,75 φορές.

Εν τω μεταξύ, με τον τίτλο της ”Τράπεζας της Χρονιάς” για τις συνολικές της επιδόσεις στη διάρκεια του 2005 βραβεύτηκε η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στη Βουλγαρία, UBB.

ΟΠΑΠ: Στα 420 εκατ. ευρώ ανερχόταν πριν από τους ημιτελικούς του Μουντιάλ ο τζίρος του ”Πάμε Στοίχημα”, ξεπερνώντας κατά πολύ ακόμη και τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της διοίκησης του ΟΠΑΠ, που έκαναν λόγο για συνολικό τζίρο από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 350-400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ”Ημερησία”.

Σοφοκλέους: ”Νέα Σοφοκλέους, νέα γενιά deals” είναι ο τίτλος του κεντρικού θέματος της εφημερίδας ”Μέτοχος”, στο οποίο, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg για τη Σοφοκλέους, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ”όλα δείχνουν ότι η Σοφοκλέους –αν και μπορεί να έχει ακόμη κάποια ’κατάλοιπα του παρελθόντος’- δεν ανήκει στις αναδυόμενες αγορές και ότι η νέα εποχή για την ελληνική κεφαλαιαγορά έχει ήδη αρχίσει”. Στο άρθρο γίνεται λόγος για τις μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες που ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Λάρκο: Την επέκταση των παραγωγικών δραστηριοτήτων στην Τουρκία και την εμπορική συνεργασία στην ΠΓΔΜ διαπραγματεύεται η μεταλλευτική εταιρία Λάρκο ΓΜΜΕΑΕ. Στην περίπτωση της Τουρκίας, όπως αναφέρει η ”Ημερησία”, η εταιρία έχει συμφωνήσει να αποκτήσει το 50% μεταλλείου νικελίου στην περιοχή Gerdes καταβάλλοντας το ποσό του 1 εκατ. δολαρίων.

ΟΤΟΕ: Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η εξαγγελθείσα από την ΟΤΟΕ 24ωρη απεργία την ερχόμενη Δευτέρα στις τράπεζας, καθώς η συνάντηση που είχε χθες η ομοσπονδία με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών απέβη άκαρπη.

ΟΤΕ: Ο πρόεδρος του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης, με επιστολή του προς την ΟΜΕ-ΟΤΕ ”εγκατάλειψε” την εμμονή του στη ρύθμιση των εργασιακών θεμάτων με νομοθετική ρύθμιση βάσει του νόμου περί ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με την ”Ημερησία”, ο κ. Βουρλούμης στην επιστολή του ζητά από τους εργαζόμενους να ορίσουν ημερομηνία και ώρα συνάντησης προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος για τη συλλογική σύμβαση εργασίας του 2006. Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ αργά χθες αποφάσισαν να αναστείλουν την 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει για σήμερα.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Βουρλούμης και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης θα είναι αυτοί που θα παραστούν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, για να απαντήσουν σε ερώτηση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την εξαγορά της Γερμανός από την CosmOTE.

Επενδύσεις: Επιδότηση των επενδυτικών σχεδίων ως 60% για τις μικρές, έως 50% για τις μεσαίες και έως 40% για τις μεγάλες επιχειρήσεις προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος για την περίοδο 2007-2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v