Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Σοφοκλέους θέλει τον... Καναβάρο της

Ξεκινώντας η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, η Σοφοκλέους θα συνεχίσει να αναζητά τάση, αλλά και τον τίτλο-ηγέτη που θα μπορέσει να διαμορφώσει ένα ”κλίμα εμπιστοσύνης” δίνοντας ”εγγυήσεις” για τη μη περαιτέρω διολίσθηση του Γενικού Δείκτη, έτσι ώστε το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον να κινηθεί ανετότερα σε επιμέρους μετοχές.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Έληξε το Μουντιάλ με την Ιταλία να έχει αμυντικό ηγέτη και καλύτερο παίκτη τον Καναβάρο και τη Σοφοκλέους να αναζητεί τον τίτλο-ηγέτη που θα βάλει ”πλάτη” στο Δείκτη και στη χειρότερη περίπτωση θα ”απαγορεύσει” την περαιτέρω διολίσθησή του.

Απόλυτα διιστάμενες οι περισσότερες απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, επιβεβαιώνουν το χρηματιστηριακό ρητό ”αρκετά ψηλά για να φοβάται, πολύ χαμηλά για να ελπίζει”, με τους απαισιόδοξους μέχρι στιγμής να δείχνουν ότι επικρατούν στα σημεία και έτσι παρά τα συνεχόμενα deals που προσπαθούν να διατηρήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον, η ψυχολογία διολισθαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα και ο Δείκτης συγκρατείται κυρίως λόγω των δημοπρασιών του 10λέπτου στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Δυστυχώς η αδύναμη εικόνα των περισσότερων δεικτοβαρών μετοχών αυξάνει συνεχώς την επιφυλακτικότητα, με αποτέλεσμα σταδιακά όλο και μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό να σημειώνει ανύπαρκτες έως υποτυπώδεις συναλλαγές, και πλέον όλοι περιμένουν κάτι καλύτερο, αν αυτό έλθει, από το διεθνές κλίμα.

Ένα διεθνές κλίμα που δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς το βαθύ ”κάθισμα” στη συνεδρίαση της Παρασκευής για τη Wall Street ακολούθησαν σχετικά ικανοποιητικά κέρδη για τα ασιατικά χρηματιστήρια και μάλλον επιφυλακτικό άνοιγμα με πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κίνηση για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου θεωρούν ότι ελλείψει ειδήσεων (τι άλλες ειδήσεις μπορεί να ζητά κάποιος όταν βγαίνουν μία με δύο επιχειρηματικές συμφωνίες κάθε εβδομάδα;), η τάση θα συνεχίσει να αναζητείται από το εξωτερικό, με επικρατέστερο σενάριο αυτό της πλευρικής κίνησης.

Δυστυχώς οι εγχώριοι διαχειριστές εδώ και πολύ καιρό είναι ουραγοί των κινήσεων των ξένων χαρτοφυλακίων, αδυνατώντας να κοιτάξουν χαμηλότερα, να ξεφύγουν από ”αγκυλώσεις” του παρελθόντος και να ανακαλύψουν εταιρίες μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, που είναι και πιθανόν θα παραμείνουν ”επενδυτικές ευκαιρίες”. Εκεί βέβαια τα ξένα χαρτοφυλάκια δεν μπορούν να έχουν τον πρώτο λόγο λόγω ”ειδικού βάρους”.

Τεχνικά, για δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις δείχνει να αποτελεί ισχυρό στήριγμα η περιοχή των 3.595 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να οριοθετούνται στις 3.570 και 3.547 μονάδες, ενώ σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης οι πρώτες αντιστάσεις στις 3.637 και 3.660 μονάδες.

Με σχετικό ενδιαφέρον αναμένεται και η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, καθώς μπορεί εκεί να συνεχίζονται οι υποτονικές από πλευράς συναλλαγών συνεδριάσεις, όμως αργά αλλά σταθερά ”ροκανίζονται” οι υποτιμήσεις στα ΣΜΕ του πρώτου μήνα, ενώ κάποιες απόλυτα διστακτικές αγορές, μέχρι το μέσο της συνεδρίασης της Παρασκευής, εμφανίστηκαν από το εξωτερικό.

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται τόσο η σημερινή και πολύ περισσότερο η αυριανή συμπεριφορά του τίτλου της Εθνικής, καθώς αύριο εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές που προήλθαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v