Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τρίτης

Το ενδιαφέρον της Εθνικής Τράπεζας για την αγορά της Σερβίας και της Ρουμανίας, οι εξελίξεις στο ”μέτωπο” της Μεβγάλ, η συμφωνία της ΔΕΗ με την ΠΓΔΜ για εισαγωγή ρεύματος, τα σχέδια της κυβέρνησης για την πώληση της Ολυμπιακής, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον τύπο σήμερα Τρίτη.

Ο Τύπος της Τρίτης
Το ενδιαφέρον της Εθνικής Τράπεζας για την αγορά της Σερβίας και της Ρουμανίας, οι εξελίξεις στο ”μέτωπο” της Μεβγάλ, η συμφωνία της ΔΕΗ με την ΠΓΔΜ για εισαγωγή ρεύματος, τα σχέδια της κυβέρνησης για την πώληση της Ολυμπιακής, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον τύπο σήμερα Τρίτη.

Εθνική: Ο υπουργός Οικονομίας της Σερβίας επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησαν οι οριστικές διαπραγματεύσεις της Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης του τραπεζικού συστήματος της χώρας με την Εθνική Τράπεζα για την εξαγορά της Vojvodjanska Banka. Παράλληλα, σύμφωνα με την Ημερησία, η Εθνική Ασφαλιστική εκδήλωσε και επίσημα το ενδιαφέρον της για την ιδιωτικοποίηση της ασφαλιστικής DDOR Novi Sad, καταθέτοντας χθες τη συμμετοχή της στο διεθνή διαγωνισμό της σερβικής κυβέρνησης. Το ποσοστό προς εκποίηση της DDOR Novi Sad ανέρχεται σε 80,12% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αρχίζει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο των νέων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Τράπεζες: Η Εθνική και η Eurobank περιλαμβάνονται μεταξύ των τεσσάρων που αναμένεται να διεκδικήσουν το 69,9% των μετοχών του ρουμανικού ταχυδρομικού ταμιευτηρίου CEC, καταθέτοντας τις προσφορές τους κατά την έναρξη του σχετικού διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης στις 17 Ιουλίου. Το CEC διαθέτει δίκτυο 900 υποκαταστημάτων σε αγροτικές περιοχές και 500 υποκαταστημάτων σε πόλεις.

Ολυμπιακή: Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο υφυπουργός Οικονομίας και οι συνεργάτες του, προβλέπει την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την πώληση των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Σε αυτό το διαγωνισμό, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο μόνος σίγουρος ενδιαφερόμενος αυτή τη στιγμή είναι η αεροπορική εταιρεία Pantheon, που δημιούργησε το ίδιο το Δημόσιο.

Μεβγάλ: Κορυφώνεται η σύγκρουση στους κόλπους της Μεβγάλ, εν αναμονή της αυριανής γενικής συνέλευσης της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, όπου ενδέχεται να καταγραφεί και παρουσία εκπροσώπου της νομικής υπηρεσίας της Δέλτα Συμμετοχών. Σε δηλώσεις του στην Ημερησία, ο πρόεδρος της Μεβγάλ, κ. Π. Παπαδάκης αντικρούει πλήρως τον πρόσφατο υπαινιγμό της κας Χατζάκου περί νομιμότητας του μετοχολογίου που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση της βιομηχανίας. Παράλληλα, διέψευσε τη φημολογία για πώληση της Μεβγάλ σε ξένη γαλακτοβιομηχανία.

Μεγάλα Εργα: Στην τελική ευθεία μπήκαν τα έργα στο πέταλο του Μαλιακού. Το επόμενο καλοκαίρι θα έχουν παραδοθεί τα 38 από τα 55 χιλιόμετρα του πετάλου, δηλαδή το 70% του συνολικού έργου. Οι δυο παρακάμψεις, των Καμένων Βούρλων και του Αγ. Κωνσταντίνου, πρόκειται να παραδοθούν στην κυκλοφορία τον Ιούλιο του 2007. Ανοικτό άφησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ το ενδεχόμενο να παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2007 και το τμήμα Σκάρφεια-Θερμοπύλες.

ΔΕΗ: Ηλεκτρικό ρεύμα από την ΠΓΔΜ θα εισάγει η ΔΕΗ. Όπως αναφέρει η Ημερησία, επικαλούμενη διεθνές πρακτορείο, η ελληνική εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με το Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού της ΠΓΔΜ για την ενοικίαση για ένα μήνα του θερμοηλεκτρικού σταθμού του Νεγκότινο, με την οψιόν επιμήκυνσης της σύμβασης έως την 1η Οκτωβρίου. Η ΔΕΗ θα αγοράζει όλη την παραγωγή του σταθμού στην τιμή των 74 ευρώ το MW, καταβάλλοντας ένα σταθερό τίμημα 39 ευρώ, με την υποχρέωση να καλύπτει όλα τα μεταβλητά κόστη της παραγωγής, καθώς και το κόστος έναρξης λειτουργίας της παραγωγής του σταθμού με πετρέλαιο.

Ενέργεια: Σύμφωνα με το Βήμα, οι όμιλοι ΓΕΚ-Τέρνα και J&P Αβαξ έχουν υποβάλει πρόταση προς τη ΡΑΕ για τη δημιουργία αιολικού πάρκου σε περιοχή της νησιωτικής Ελλάδας, δυναμικότητας 300 MW. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όπως ανέφερε η διοίκηση της ΓΕΚ-Τέρνα, η επένδυση βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ενώ προηγούνται άλλα ενεργειακά έργα για τα οποία έχουν ήδη ληφθεί άδειες.

Χρηματιστηριακές: Αύριο αναμένεται η συνάντηση των χρηματιστών με τις χρηματιστηριακές αρχές, προκειμένου να μπει σε τελική ευθεία το θέμα επιστροφής του επικουρικού κεφαλαίου. Πρόκειται για 80 εκατ. ευρώ που θα επιστραφούν στους δικαιούχους. Οι μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες αναμένεται να πάρουν σε ορισμένες περιπτώσεις επιστροφή που αγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος όρος για τις μικρότερες χρηματιστηριακές εταιρείες είναι της τάξης των 300.000 ευρώ.

Ασφαλιστικό: Οι εργαζόμενοι που εισήλθαν στην αγορά εργασίας μετά το 1995 θα είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται έως τα 75 τους χρόνια, σύμφωνα με μελέτη της Alpha Bank για τις επερχόμενες εργασιακές ανατροπές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v