Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Διεθνείς” αρκούδες απειλούν τη Σοφοκλέους

Στη συνεχιζόμενη ανοδική προσπάθεια της Σοφοκλέους δείχνει να αντιπαρατίθεται το αρνητικό διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα. Σημαντική η επιβάρυνση από τη χθεσινή σημαντική πτώση της Wall Street, όσο και από τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών του πετρελαίου και την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή. Με σημαντικές απώλειες το άνοιγμα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Μπορεί η Σοφοκλέους να δώσει πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, έστω για Γενικό Δείκτη και FTSE;

Το εγχείρημα θεωρείται μάλλον δύσκολο, καθώς τουλάχιστον το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα δεν δείχνει να συνηγορεί για κάτι τέτοιο.

Οι χθεσινές σημαντικές απώλειες της Wall Street, το αρνητικό κλείσιμο των ασιατικών χρηματιστηρίων, η κίνηση των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα υψηλότερα των 75 δολαρίων το βαρέλι, η αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή και το αρνητικό άνοιγμα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, δημιουργούν τουλάχιστον ανησυχίες για τη βραχυπρόθεσμη τάση στις διεθνείς χρηματαγορές και αυτό θεωρείται μάλλον φυσιολογικό να επηρεάσει και τη Σοφοκλέους.

Άλλωστε η Σοφοκλέους παρά τις 4 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, από μόνη της δημιουργεί ερωτηματικά, καθώς π.χ. χθες περισσότερο από τα δυο πέμπτα της μεικτής αξίας συναλλαγών αφορούσαν μόνο τη μετοχή της Εθνικής, ενώ τα τέσσερα πέμπτα της μεικτής αξίας συναλλαγών αφορούσαν συναλλαγές μόλις εννέα τίτλων και συγκεκριμένα Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Cosmote, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Εμπορική και Αγροτική Τράπεζα.

Είναι πλέον πασιφανής η σταδιακή συναλλακτική απαξίωση ενός σημαντικού τμήματος του ταμπλό, το οποίο επιβεβαιώνει αφενός την σχεδόν απόλυτη απουσία δραστηριοποίησης του retail και αφεταίρου την έλλειψη διάθεσης ανάληψης επενδυτικού κινδύνου από ένα ιδιαίτερα υψηλό τμήμα της επενδυτικής κοινότητας.

Τεχνικά, η χθεσινή συνεδρίαση άφησε gap για το Γενικό Δείκτη στην περιοχή μεταξύ 3.668 και 3.685 μονάδων και για τον FTSE μεταξύ 2.001 και 2.013 μονάδες.

Με πιθανότερο για σήμερα το σενάριο της διολίσθησης, ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να προσπαθήσει να επιβεβαιώσει τη στήριξη στις 3.660 μονάδες, καθώς κλείσιμο χαμηλότερα από εκεί θα τον επαναφέρει στις χαμηλότερες στηρίξεις που οριοθετούνται στις 3.640 και 3.596 μονάδες.

Αντίθετα, σε περίπτωση που συνεχιστεί η ανοδική κίνηση (σενάριο περισσότερο δύσκολο), οι επόμενες αντιστάσεις στις 3.704-12 και 3.744-46 μονάδες.

Συνεδριάσεις με σημαντικό ενδιαφέρον συνεχίζονται και στην αγορά Παραγώγων, όπου για μια ακόμα συνεδρίαση χθες μειώθηκαν περαιτέρω οι υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης του πρώτου μήνα, μεικτές ήταν οι κινήσεις όσον αφορά τα ξένα χαρτοφυλάκια, ενώ αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων, ιδιαίτερα για την περίπτωση της μετοχής της Εθνικής, όπου άδειασαν όλη τη δεξαμενή της ΕΤΕΣΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v