Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολα τα λεφτά στην... Εθνική

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Γενικό Δείκτη και FTSE, με το ενδιαφέρον να παραμένει επικεντρωμένο σε επιλεγμένους δεικτοβαρείς τίτλους και σε μικρό αριθμό μετοχών μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί αξίας συναλλαγών 248 εκατ., τα 2/5 αναλογούν σε συναλλαγές στον τίτλο της Εθνικής, με ότι αυτό συνεπάγεται για το υπόλοιπο της αγοράς.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Γενικό Δείκτη και FTSE, με το ενδιαφέρον να παραμένει επικεντρωμένο σε επιλεγμένους δεικτοβαρείς τίτλους και σε μικρό αριθμό μετοχών μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση η οποία διεξήχθη εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος (σταδιακά συρρικνώνονται τα κέρδη των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, ιδιαίτερα μετά το αρνητικό άνοιγμα στη Wall Street), επί μεικτής αξίας συναλλαγών 248 εκατ. περισσότερο από τα 2/5 αναλογούν σε συναλλαγές στον τίτλο της Εθνικής, με ότι αυτό συνεπάγεται για το υπόλοιπο της αγοράς.

Στην παρούσα φάση και από ότι δείχνουν οι τελευταίες συνεδριάσεις, στη Σοφοκλέους δραστηριοποιούνται ”παίκτες” που ενδιαφέρονται για αυστηρά μικρό αριθμό τίτλων και από εκεί και πέρα, μόνο όπου υπάρχουν ”ενδιαφερόμενες δυνάμεις” είτε λόγω ειδησεογραφίας είτε λόγω φημών, που και αυτές κατά τον τελευταίο καιρό έχουν μειωθεί σημαντικά.

Έτσι, το τελικό +0,94% για τον FTSE και +1,31% για τον τραπεζικό δείκτη έναντι του +0,46% για τον FTSE Mid και του +0,46% του FTSE S κρίνονται απόλυτα φυσιολογικά και επιβεβαιώνουν την περίπου απόλυτη απουσία κωδικών λιανικής από την αγορά.

Τεχνικά, η εικόνα δείχνει σχετικά βελτιωμένη και θα συνεχίσει να ισχύει κάτι τέτοιο εάν ο Δείκτης επιβεβαιώσει σαν στήριξη τις 3.680 και στη χειρότερη περίπτωση τις 3.660 μονάδες. Όμως, πρέπει να επισημανθεί το gap με το οποίο ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση και το οποίο οριοθετείται μεταξύ των 3.668 και 3.685 μονάδων.

Από τις μετοχές του FTSE, τόσο από πλευράς κερδών όσο και από πλευράς συναλλαγών, δυο οι πρωταγωνιστές της ημέρας. Η Εθνική και η Αγροτική.

Με αξιοσημείωτα κέρδη Alpha Bank, Eurobank, ΔΕΗ, Ελληνική Τεχνοδομική, Μότορ Όιλ, ΟΤΕ, απλά θετικό πρόσημο για Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΚΑΕ, ΟΠΑΠ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Πειραιώς και Γερμανού.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για Coca Cola, Hyatt, Cosmote, Τιτάνα και αρνητική μεταβολή για Εμπορική, Ιντρακόμ, Follli Follie.



Ο Γενικός Δείκτης, παρά τις όποιες ημερήσιες διακυμάνσεις, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφτασε μέχρι τις 3.704,93 μονάδες και έκλεισε στις 3.698,73 μονάδες με κέρδη 0,82% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 248 εκατ. από τα οποία τα 38,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές

Θα μπορούσε να ήταν σαφώς καλύτερη η τελική εικόνα με 158 ανοδικών έναντι 95 πτωτικών μετοχών και 8 τίτλοι με κέρδη από 9-16,67%.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, λόγω σχετικής ειδησεογραφίας ή γενικότερης κινητικότητας ίσως αξίζει υποσημείωσης η κίνηση σε Spider, Veterin, ΕΒΖ Χατζηιωάννου, Albio, Sprider και Εθνική Ασφαλιστική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v