”Βουτιά” σε τιμές και ψυχολογία

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες στέλνουν ψηλότερα το πετρέλαιο και χαμηλότερα την ψυχολογία στις μετοχικές αγορές και βέβαια, στην παρούσα φάση η Σοφοκλέους δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Αντίθετα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τουλάχιστον μέχρι το κλείσιμο, υπερκέρασε σε απώλειες τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς το ΧΑ παραμένει μια αγορά των άκρων, τουλάχιστον όσον αφορά την ψυχολογία των εμπλεκόμενων.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες στέλνουν ψηλότερα το πετρέλαιο και χαμηλότερα την ψυχολογία στις αγορές μετοχικών αξιών και βέβαια, στην παρούσα φάση η Σοφοκλέους δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Αντίθετα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τουλάχιστον μέχρι το κλείσιμο, υπερκέρασε σε απώλειες τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς το ΧΑ παραμένει μια αγορά των άκρων, τουλάχιστον όσον αφορά την ψυχολογία των εμπλεκόμενων.

Δεν αμφισβητείται πλέον ότι ελλείψει επιχειρηματικών ειδήσεων, ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος ανήκει στο διεθνές κλίμα και εάν συνεχισθεί η περαιτέρω διολίσθηση στα μεγάλα χρηματιστήρια, και η Σοφοκλέους θα ακολουθήσει με κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα, έστω και εάν η παντελής έλλειψη του retail περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες για κινήσεις πανικού.

Από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, με οριακά θετικό πρόσημο διεσώθησαν τα ΚΑΕ και αμετάβλητος ο τίτλος της Hyatt, ενώ όλες οι άλλες μετοχές του FTSE κατέγραψαν μικρές ή μεγαλύτερες απώλειες.

Αναλυτικότερα, με απώλειες που φθάνουν στα όρια της ανησυχίας η μετοχή της Ιντρακόμ (-6,32% ενώ σημαντική πίεση παρατηρήθηκε και στις θυγατρικές του εν λόγω ομίλου), με απώλειες μεγαλύτερες του 3% Alpha Bank, Βιοχάλκο, Ελληνική Τεχνοδομική, Μότορ Όιλ και των 2% Αγροτική, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ και Τιτάνας.

Ο Γενικός Δείκτης δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο αισιοδοξίας, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, διέσπασε με ιδιαίτερη ευκολία τη στήριξη στις 3.640 μονάδες, υποχώρησε μέχρι τις 3.606,1 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 3.616,59 με απώλειες 2,22% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 248 εκατ. από τα οποία τα 27 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τεχνικά, η εικόνα επιβαρύνθηκε σημαντικά και σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης συνεχίσει να διολισθαίνει, ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται το επίπεδο των 3.490 μονάδων, καθοδική διάσπαση του οποίου δημιουργεί σημαντικό τεχνικό ζήτημα.

Συνεδρίαση περίπου στο τέμπο των προηγούμενων ημερών όσον αφορά τις συναλλαγές αλλά και την συμπεριφορά στην αγορά παραγώγων, όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι διατήρησαν τις υποτιμήσεις για τα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης του πρώτου μήνα.

Ασφαλώς και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 28 ανοδικές μετοχές έναντι 249 πτωτικών ενώ 16 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 7-15,79%, με τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση να υφίσταται τις μεγαλύτερες συνέπειες, κάτι που επιβεβαιώνεται από το -3,25% του FTSE S.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v