Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό πρόσημο με ”βραχεία κεφαλή”

Ελάχιστα λεπτά πριν τις 16:30 βγήκε για πρώτη φορά με θετικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης και το επιβεβαίωσε με τις δημοπρασίες, παρά τις διακυμάνσεις που προηγήθηκαν, κλείνοντας με οριακά κέρδη 0,07% ενώ σε εβδομαδιαία βάση, τα κέρδη του Γενικού Δείκτη διαμορφώθηκαν στο 0,09%.

του A. Αναγνωστόπουλου

Ελάχιστα λεπτά πριν τις 16:30 βγήκε για πρώτη φορά με θετικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης και το επιβεβαίωσε με τις δημοπρασίες, παρά τις διακυμάνσεις που προηγήθηκαν, κλείνοντας με οριακά κέρδη 0,07% ενώ σε εβδομαδιαία βάση, τα κέρδη του Γενικού Δείκτη διαμορφώθηκαν στο 0,09%.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας συνοδεύτηκε από εντονότατη νευρικότητα, ξεκίνησε απογοητευτικά και τερμάτισε σχετικά καλύτερα, όμως τίποτε ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει και ο πρώτος λόγος παραμένει πάντα στις διεθνείς αγορές.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται υπό προϋποθέσεις η εικόνα στη συνεδρίαση της Δευτέρας να είναι καλύτερη, αν η Wall Street που ξεκίνησε πτωτικά μηδενίσει τις αρχικές απώλειες και γυρίσει με θετικό πρόσημο, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που προτίμησαν να μην έχουν αυξημένες θέσεις εν όψει σαββατοκύριακου και με δεδομένη τη γεωπολιτική ρευστότητα, οι οποίοι όμως πιθανόν να βρεθούν στην πλευρά των αγοραστούν, εάν από Δευτέρα τα πράγματα δείχνουν καλύτερα.

Πάρα ταύτα, το μόνο σίγουρο είναι ότι στην παρούσα φάση οι κινήσεις trading έχουν ιδιαίτερα αυξημένο ρίσκο ενώ ως συνήθως γίνεται σε αρνητικές συνεδριάσεις, τις μεγαλύτερες συνέπειες υφίστανται μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώθηκε και σήμερα, από το +0,05% του FTSE έναντι του -0,87% του FTSE M και του -0,59% του FTSE S.

Τεχνικά, η εικόνα αφήνει ψήγματα συγκρατημένης αισιοδοξίας, καθώς ο Γενικός Δείκτης, έστω και στο κλείσιμο, κρατήθηκε υψηλότερα από τις αντιστάσεις των 3.580 και 3.596 μονάδων, όμως από τη στιγμή που οι εξωγενείς παράγοντες είναι αυτοί που διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις, ασφαλή τεχνικά συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν.

Από τις μετοχές του FTSE, τα μεγαλύτερα κέρδη για τα Ελληνικά Πετρέλαια (+3,79%), μετά και από την είδηση ότι η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν βρήκε κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Λιβύη, το πάλεψε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και έκλεισε με αξιοσημείωτα κέρδη η Πειραιώς, όπως και ο ΟΠΑΠ, με αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε προς το τέλος, αξιοσημείωτα κέρδη και για την Cosmote, θετικό πρόσημο για Εμπορική, Γερμανό, ΔΕΗ, Coca Cola και αμετάβλητος ο τίτλος της Folli Follie.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για Αγροτική, Εθνική, Τιτάνα, και αρνητική μεταβολή για Alpha Bank, Eurobank, Βιοχάλκο, Hyatt, Ιντρακόμ, Ελληνική Τεχνοδομική, Μότορ Όιλ και ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3,618,97 μονάδες με κέρδη 0,07% ενώ ο τζίρος προσέγγισε τα 260 εκατ. από τα οποία τα 81,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές με κυριότερες αυτές της Hyatt (άλλαξε χέρια το 6,12% του συνόλου των μετοχών στα 11 ευρώ) και του ΤΤ.

Στην καλύτερη δυνατή αναλογία αλλά όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα με 107 ανοδικές μετοχές έναντι 146 πτωτικών και 8 τίτλοι με κέρδη από 8-20%.

Σε τέτοιες περιόδους ανασφάλειας, η αναφορά σε επιμέρους μετοχές ασφαλώς και εμπεριέχει ρίσκο. Οπότε απλά επισημαίνεται η κινητικότητα σε Βέτεριν, Βιοσώλ, Εκτέρ, Χατζηιωάννου, Spider, Flexopack, Ηρακλή και Χατζηκρανιώτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v