Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πύραυλοι... ”κατιούσα” στη Σοφοκλέους

Μια εξαιρετικά κακή συνεδρίαση για την αρχή της χρηματιστηριακής εβδομάδας, κατέδειξε για μία ακόμη φορά την τάση της Σοφοκλέους να αντιδρά υπερβολικά στις κακές ειδήσεις όπως αυτές από τη Μ. Ανατολή. Μόνο τα ΚΑΕ ”σώθηκαν” από τον FTSE 20, σημαντικές απώλειες για τις τράπεζες με τη Βιοχάλκο να χάνει υπεράνω του 5%.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Έντονα αρνητικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα με τη Σοφοκλέους να φροντίζει να καλύπτει το οριακά θετικό πρόσημο στη συνεδρίαση της Παρασκευής και να καταγράφει απώλειες πολλαπλάσιες από αυτές που κατέγραφαν μέχρι τις 16.30 τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Έτσι για πολλοστή φορά, το ΧΑ απέδειξε πόσο εύκολα υπερ-αντιδρά στις αρνητικές ειδήσεις και πόσος αυτές έχουν σημαντικά μεγαλύτερο αντίκτυπο όταν η ψυχολογία των εμπλεκομένων είναι ιδιαίτερα εύθραυστη.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου θεωρούν ότι οι υπερβολικές αντιδράσεις που παρουσιάζει η Σοφοκλέους κυρίως στις αρνητικές ειδήσεις-εξελίξεις είναι αποτέλεσμα αποπροσανατολισμού, καθώς ουσιαστικά ουδείς γνωρίζει αν οι ξένοι την συγκαταλέγουν στις ανεπτυγμένες αγορές, στις αναδυόμενες ή κάπου ενδιάμεσα, ούτως ώστε να της συμπεριφερθούν αναλόγως.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά στη σημερινή συνεδρίαση, οι αριθμοί τα λένε όλα. Οπως το -3,18% του FTSE το -3,01% Mid 40, το 3,093% το FTSES και βέβαια το -3,53% οι τράπεζες. Τεχνικά, η εικόνα έχει επιβαρυνθεί σημαντικότατα με τελευταίο ”αμυντικό προπύργιο” να δείχνουν οι 3.490 μονάδες καθοδική διάσταση των οποίων οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα προς τις 3.380-62 μονάδες και θέτει εν αμφιβόλω και τη μεσοπρόθεσμη τάση (για τη βραχυπρόθεσμη ούτε λόγος), έστω κι αν κατά γενική ομολογία αυτό που συμβαίνει κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις έχει τεράστια δόση υπερβολής.

Από τις μετοχές του FTSE με αξιοσημείωτα κέρδη τα ΚΑΕ (επέδειξαν σχετική κινητικότητα μετά το πακέτο που έγινε στα 12 ευρώ) και αμετάβλητος ο τίτλος της Hyatt. Αντίθετα, με απώλειες μεγαλύτερες των 4 ποσοστιαίων μονάδων Eurobank, Coca Cola και Intracom, των τριών ποσοστιαίων μονάδων οι Alpha Bank, Aγροτική, Εμπορική Εθνική, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, όμως όλοι αυτοί ήρθαν πίσω από τη Βιοχάλκο που έκλεισε με απώλειες 5,17%.

Ο γενικός δείκτης για ακόμα μια συνεδρίαση ξεκινησε με πτωτικό cap και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα 3,506,72 με απώλειες 3,10% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 228 εκ. ευρώ από τα οποία τα 164 εκ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δεν χρήζει ιδιαίτερων σχολίων η τελική εικόνα, με 29 ανοδικές μετοχές έναντι 245 πτωτικών ενώ 19 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 8-20%.

Τέλος, αξίζει υποσημείωσης η σχετική κινητικότητα που υπέδειξαν οι αγοραστές μετά το κλείσιμο όπου στις τιμές κλεισίματος σημειώθηκαν διστακτικές αγορές (μετά το άνοιγμα της Wall Street σε θετικό έδαφος) ενώ οι τελευταίες πράξεις στην αγορά παραγώγων και συγκεκριμένα στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης λήξεως Ιουλίου έγινε με σχετικό premium.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v