Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Παράγωγες” σκέψεις βαραίνουν τον Γ.Δ.

Οι χαμηλότερες τιμές, που σε ορισμένες περιπτώσεις -ακόμη και μετοχών του FTSE 20- διαμορφώνονται με μετρημένες χιλιάδες τεμαχίων, εκτιμάται πως σχετίζονται με τις κινήσεις των ”παικτών” στην Αγορά Παραγώγων, εν όψει και της λήξης των ΣΜΕ Ιουλίου την Παρασκευή. Στο περίπου 2,5% οι απώλειες του Γενικού Δείκτη, όταν οι απώλειες του DAX δεν ξεπερνούσαν το 0,6%.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εικόνα αναντίστοιχη με αυτή των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων παρουσιάζει η Σοφοκλέους. Οι απώλειες των βασικών δεικτών διαμορφώνονταν στο περίπου 2,5%, με τον FTSE-20 να υποχωρεί χαμηλότερα της κρίσιμης τιμής των 1.930 μονάδων.

Βέβαια, αναντίστοιχη εικόνα εμφάνιζε η Σοφοκλέους τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, όταν κόντρα στην πτώση των ευρωπαϊκών αγορών ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν με οριακά κέρδη.

Σήμερα όμως οι πωλητές έχουν επανέλθει στο σύνολο των μετοχών του 20άρη, απ’ όπου θα πρέπει να εξαιρεθούν μόνο οι Hyatt και ΚΑΕ.

Στα ΚΑΕ, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και το ”πακέτο” που πραγματοποιήθηκε προς τα Folli Follie (δες σχετικό θέμα).

Είναι ενδεικτικό πως περίπου στις 14:05 σε σύνολο συναλλαγών 105 εκατ. ευρώ, τα περίπου 22 εκατ. αφορούσαν σε προσυμφωνημένες πράξεις και πακέτα.

Στον ”20άρη” θα τολμούσαμε να πούμε πως επιχειρείται ένας ”εκβιασμός” διαμόρφωσης χαμηλότερων τιμών, σε σημείο που ενδεχόμενως να διευκολύνεται η λήξη της σειράς παραγώγων την επόμενη Παρασκευή.

Είναι άξιον αναφοράς πως η Alpha Bank υποχωρούσε με 262.000 τεμάχια, η Eurobank με απώλειες μεγαλύτερες του 4% και 375.000 τεμάχια (στις 14:05), ενώ σημαντικά χαμηλότερα πιέζονταν Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς και Αγροτική.

Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις δεν μπορούμε να μιλήσουμε για επιθετικές πωλήσεις, αλλά περισσότερο για απουσία ενδιαφέροντος απορρόφησης προσφοράς μερικών χιλιάδων τεμαχίων.

Είναι ενδεικτικό πως περίπου την ίδια ώρα η μετοχή της Coca Cola 3E και της Τιτάν υποχωρούσαν περισσότερο από 2%, με συναλλαγές περίπου 10.000 και 18.000 τεμαχίων αντίστοιχα.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως μετά τις 14:00 ο FTSE-20 διαμορφωνόταν στις 1.923 μονάδες (υποκείμενη αγορά), ενώ στα παράγωγα ο πρώτος μήνας (Ιούλιος) στις 1.913 μονάδες.

Φαίνεται πως ορισμένοι, οι οποίοι επιχείρησαν να ”τραβήξουν” την αγορά Πέμπτη και Παρασκευή, δίνουν σήμερα χαμηλότερα τιμές προκειμένου να διευκολυνθούν πιθανές παράλληλες κινήσεις τους στο ΧΠΑ.

Δεν είναι τυχαίο πως όταν ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. υποχωρούσε κατά 2,5% και ο FTSE κατά περίπου 2,7%, ο DAX έχανε μόλις 0,56%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v