Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marfin: Με 63% θα τρέξουν τα κέρδη των τραπεζών

Αυξημένα κατά 63% εκτιμά η Marfin ότι θα είναι τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών στο εξάμηνο του 2006 έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, όπως αναφέρεται σε report της χρηματιστηριακής με ημερομηνία 19 Ιουλίου. ”Τα χειρότερα είναι πίσω μας” εκτιμά για τις πιέσεις του α’ τριμήνου στα περιθώρια κερδοφορίας. Αναλυτικά οι εκτιμήσεις ανά τράπεζα. Οι συστάσεις και οι τιμές - στόχοι.

Marfin: Με 63% θα τρέξουν τα κέρδη των τραπεζών
Αυξημένα κατά 63% εκτιμά η Marfin ότι θα είναι τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών στο εξάμηνο του 2006 έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, όπως αναφέρεται σε report της χρηματιστηριακής με ημερομηνία 19 Ιουλίου.

Τα λειτουργικά κέρδη των ιδρυμάτων αναμένεται να καταγράψουν άνοδο κατά 34,4%, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους προβλέπεται ότι θα είναι κατά 14,1% αυξημένα.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι δεν περιμένει κατάρρευση της ζήτησης για δάνεια μετά τις δυο αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντός του υπό εξέταση διαστήματος.

Ωστόσο, αναφέρει ότι περιμένει μια επιβράδυνση της ζήτησης στα επόμενα τρίμηνα. Σύμφωνα με τις συζητήσεις της με τις διοικήσεις των τραπεζών, η ζήτηση για χορηγήσεις δεν έχει σημειώσει επιβράδυνση παρά και την πρόσφατη τρίτη αύξηση επιτοκίων.

Επίσης, τα χρέη των νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στο 39% του ΑΕΠ τον Απρίλιο, κάτω από το μέσο όρο διείσδυσης στην ευρωζώνη που διαμορφώνεται στο 58% του ΑΕΠ.

Δεδομένων των ανωτέρω, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα χειρότερα έχουν περάσει από πλευράς πιέσεων στα περιθώρια κερδοφορίας από τα δάνεια που παρατηρήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Αναλυτικότερα ανά τράπεζα:

Τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 74,4% και να φθάσουν στα 575,6 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται εξάλλου στο report, στο β΄ τρίμηνο του 2006 η Εθνική θα συμπεριλάβει περίπου 127 εκατ. ευρώ ως κέρδη από την διάθεση της θυγατρικής της, Atlantic Bank. Τα έσοδα από τόκους της τράπεζας αναμένονται αυξημένα κατά 13,5% στα 859,7 εκατ. ευρώ.

Αύξηση κατά 34,4% εκτιμά η Marfin ότι θα εμφανίσουν τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank στο 6μηνο και θα διαμορφωθούν στα 298,6 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, τα καθαρά έσοδα από τόκους θα σημειώσουν άνοδο κατά 19,6%, στα 697,2 εκατ. ευρώ, ενώ γενικότερα πρόβλεψή της είναι πως το σερί των ισχυρών αποτελεσμάτων της τράπεζας, θα συνεχιστεί.

Ανοδικά κατά 34,3% εκτιμώνται τα καθαρά κέρδη της Eurobank στο 6μηνο, τα οποία αναμένεται να διαμορφωθούν στα 302,1 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους η χρηματιστηριακή προβλέπει αύξησή τους κατά 19,5% έως τα 751,9 εκατ. ευρώ.

Η Εμπορική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει εντυπωσιακή αύξηση κατά 101% των κερδών με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 92,5 εκατ. ευρώ. Η αύξηση υποστηρίζει η Marfin θα προέλθει κυρίως από τα έσοδα από προμήθειες και οφέλη από περικοπές κόστους. Τα έσοδα από τόκους αναμένονται επίσης αυξημένα κατά 14,8% στα 352,4 εκατ. ευρώ.

Για την Πειραιώς η Marfin αναμένει πως τα κέρδη της θα φθάσουν τα 248,4 εκατ. ευρώ (αύξηση 187,3%), επισημαίνοντας τα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη της τάξης των 121,7 εκατ. ευρώ που η τράπεζα κατέγραψε στο α΄ εξάμηνο του 2006. Για τα έσοδα απο τόκους η χρηματιστηριακή προβλέπει άνοδο κατά 21,9% στα 312 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως της αυξανόμενης έκθεσης της Πειραιώς στο καταναλωτικό δανεισμό, αλλά και του δικτύου της το οποίο χαρακτηρίζεται ”ώριμο”.

Παράλληλα, αυξημένα κατά 14,2% προβλέπει τα καθαρά κέρδη της Αγροτικής Τράπεζας αναμένοντας να διαμορφωθούν στα 80,4 εκατ. ευρώ, ενώ για τα έσοδα από τόκους αναμένει πτώση της τάξης του 11,6% έως τα 285,1 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή η Αγροτική πέρσι είχε εμφανίσει έκτακτα στοιχεία 54 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του νόμου για τα πανωτόκια. Αν το μέγεθος αυτό εξαιρεθεί, τα καθαρά έσοδα από τόκους του 6μήνου του 2005 είναι στα 268,7 εκατ. ευρώ (βάσει αυτών κάνει τη σύγκριση η Marfin).

Η χρηματιστηριακή στην έκθεσή της θέτει τιμή στόχο τα 25,50 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank και σύσταση Outperform, ενώ για την μετοχή της ΑΤΕbank τιμή στόχο τα 5,90 ευρώ και σύσταση Outperform.

Οσον αφορά την Εμπορική Τράπεζα και την Εθνική, σύμφωνα με την έκθεση της Marfin Analysis, οι τιμές στόχοι και οι συστάσεις είναι ”under review”.

Tέλος, δίνει σύσταση ” Neutral” για τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς, ενώ οι τιμές στόχοι είναι 29 και 21,90 ευρώ αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v