Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήκωσαν το Δείκτη οι δημοπρασίες

Ανοδική αντίδραση που εμπεριέχει σχετικό ρίσκο αν η Wall Street δεν διακρατήσει τουλάχιστον τα κέρδη με τα οποία ξεκίνησε, ενώ οι δημοπρασίες βοήθησαν το Γενικό Δείκτη να κλείσει στο υψηλό ημέρας. Παρά το γεγονός ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο δείκτης κινήθηκε με θετικό πρόσημο, η νευρικότητα και η επιφύλαξη ήταν απόλυτα εμφανείς για ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ανοδική αντίδραση που εμπεριέχει σχετικό ρίσκο αν η Wall Street δεν διακρατήσει τουλάχιστον τα κέρδη με τα οποία ξεκίνησε, ενώ οι δημοπρασίες βοήθησαν το Γενικό Δείκτη να κλείσει στο υψηλό ημέρας.

Παρά το γεγονός ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο δείκτης κινήθηκε με θετικό πρόσημο, η νευρικότητα και η επιφύλαξη ήταν απόλυτα εμφανείς για ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ή τουλάχιστον μέχρις ότου εκτονωθούν οι όποιες γεωπολιτικές ανησυχίες.

Απλά, πρέπει να σημειωθεί ότι σε τρεις συνεδριάσεις λήγουν τα ΣΜΕ Ιουλίου και αυτό ίσως παίξει σημαντικό ρόλο σε περίπτωση κατά την οποία εξομαλυνθεί κάπως το διεθνές κλίμα, καθώς ο αριθμός των συμβολαίων υψηλής κεφαλαιοποίησης που παραμένουν ανοιχτά ή δεν έχουν μετακυλίσει θέσεις κρίνεται σημαντικός.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τις μετοχές του FTSE, στο υψηλό ημέρας τερμάτισαν τη συνεδρίαση ΔΕΗ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Αγροτική και Εθνική.

Με κέρδη μεγαλύτερα του 3% Αγροτική και ΟΠΑΠ, του 2% Βιοχάλκο, Coca Cola, Μότορ Όιλ, αξιοσημείωτα κέρδη για Εθνική, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελληνική Τεχνοδομική, ΟΤΕ, θετικό πρόσημο για Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Γερμανό, Hyatt, Ιντρακόμ, Folli Follie και αμετάβλητος ο τίτλος του Τιτάνα.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για τα ΚΑΕ και αρνητική μεταβολή για Cosmote και Εμπορική.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, έκλεισε στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 3.553,09 μονάδες με κέρδη 1,32%, ο τζίρος ακούμπησε τα 184 εκατ. από τα οποία τα 26,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές ενώ στην αγορά παραγώγων για μια ακόμη συνεδρίαση τα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν μεγαλύτερα κέρδη από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με αποτέλεσμα την εξάλειψη των υποτιμήσεων και με τις τελευταίες πράξεις να γίνονται με οριακό premium.

Στην καλύτερη δυνατή αναλογία η τελική εικόνα με 185 ανοδικές μετοχές έναντι 72 πτωτικών και 9 τίτλοι με κέρδη από 8-16,67%.

Οποιαδήποτε αναφορά σε επιμέρους μετοχές μπορεί να εμπεριέχει ρίσκο καθώς πλέον η κάθε κίνηση εξετάζεται day by day, όμως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η εμφανέστατη αδυναμία των περισσότερων δεικτοβαρών τραπεζικών τίτλων, που και σήμερα παρά το θετικό κλίμα, πλην Εθνικής και Αγροτικής, δεν κατόρθωσαν να καταγράψουν κέρδη που να υπερβαίνουν τη μια ποσοστιαία μονάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v