Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τρίτης

Η εξέταση των προσφορών για την Εμπορική Τράπεζα, το ενδιαφέρον της Εθνικής για το ρουμανικό ταμιευτήριο, το ομολογιακό δάνειο της Πειραιώς, η συνεχιζόμενη ”κόντρα” μεταξύ ΟΤΕ και TelePassport, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον τύπο σήμερα Τρίτη.

Ο Τύπος της Τρίτης
Η εξέταση των προσφορών για την Εμπορική Τράπεζα, το ενδιαφέρον της Εθνικής για το ρουμανικό ταμιευτήριο, το ομολογιακό δάνειο της Πειραιώς, η συνεχιζόμενη ”κόντρα” μεταξύ ΟΤΕ και TelePassport, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον τύπο σήμερα Τρίτη.

Εμπορική: Ομιλο τραπεζών ο οποίος θα είναι διατεθειμένος να προσφέρει εγγυημένη τιμή για τις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου, που ενδέχεται να ανταλλαγούν με μετοχές της Εμπορικής, αποφάσισε να αναζητήσει η κυβέρνηση, με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με την Καθημερινή, στόχος είναι να μετατραπούν άμεσα σε μετρητά οι μετοχές που προσφέρει η Τράπεζα Κύπρου στο πλαίσιο της προσφοράς για την Εμπορική, στην περίπτωση που επικρατήσει.

Εθνική: Μόνο η Εθνική, από ελληνικής πλευράς, κατέθεσε προσφορά για την ιδιωτικοποίηση του ρουμανικού ταμιευτηρίου CEC. Η Eurobank αποφάσισε να μην καταθέσει προσφορά, καθώς επέλεξε να επικεντρωθεί στην αυτόνομη ανάπτυξη της Bancpost. Το τίμημα για την εξαγορά του CEC εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ. Εκτός από την Εθνική, προσφορές κατέθεσαν επίσης η αυστριακή Raiffeisen και η ουγγρική OTP Bank Rt.

Εν τω μεταξύ, αποστάσεις από την προοπτική των συλλογικών συμβάσεων στις τράπεζες παίρνει η Εθνική, η οποία με επίσημη ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι δύσκολο οι τράπεζες να συμφωνήσουν σε κοινή αντιμετώπιση εργασιακών θεμάτων υπό τη μορφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

ΟΤΕ: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ ΟΤΕ και Telepassport, με την πρώτη να έχει διακόψει, έως χθες, το 80% των κυκλωμάτων της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, καθώς η ΤΡ εξακολουθεί να μην αποπληρώνει τα ποσά που εδώ και αρκετούς μήνες οφείλει στον Οργανισμό. Χθες συνεδρίασε η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ για το θέμα, δεν έλαβε όμως συγκεκριμένη απόφαση ούτε εξέδωσε νέα προσωρινή διαταγή προς την ΤΡ για αποπληρωμή των χρεών της. Σύμφωνα με την Ημερησία, από την πλευρά του ΟΤΕ εκκρεμεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΤΡ, καθώς η διοίκηση της τελευταίας εξακολουθεί να μην καταβάλει τα ποσά που οφείλει.

Πειραιώς: Υπερκαλύφθηκε κατά 1,25 φορές η έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 400 εκατ. ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΤΝ μέσω της θυγατρικής της Piraeus Group Finance PLC. Το νέο ομόλογο είναι δεκαετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης από τον εκδότη στα πέντε έτη.

Ηρακλής: Σχετικά με τις φήμες για διαπραγματεύσεις της Εθνικής Τράπεζας με την Ελληνική Τεχνοδομική με αντικείμενο την εξαγορά του 26% που κατέχει η τράπεζα στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής από τον κατασκευαστικό όμιλο, αυτές μάλλον δεν ευσταθούν, αναφέρει το Βήμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όπως ισχυρίζονται από την ΕΛΛΤΕΧ δεν έχουν έλθει σε επαφή με την τράπεζα γιατί δεν τους ενδιαφέρει ένα μειοψηφικό ποσοστό.

Μεβγάλ: Σύμφωνα με το Βήμα, ενδιαφέρον για τη Μεβγάλ έχει εκδηλώσει η γαλλική γαλακτοβιομηχανία Lactalic, κολοσσός με τζίρο 6 δισ. ευρώ ετησίως, που οφείλει το 50% των εσόδων της στα τυροκομικά προϊόντα και διαθέτει στην Ελλάδα γνωστή μάρκα βουτύρου. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η γαλλική εταιρεία έχει κρούσει την πόρτα και άλλης, ακόμη μεγαλύτερης, μη εισηγμένης ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας.

Δέλτα Συμμετοχών: Το πρώτο του άνοιγμα στην αγορά των private labels προϊόντων επιχειρεί ο όμιλος Δέλτα, συνεργαζόμενος στρατηγικά με τη Dia Hellas για την παραγωγή γιαουρτιών καθώς και τυροκομικών προϊόντων, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική. Η σχετική συμφωνία προβλέπει ότι από την ερχόμενη Παρασκευή, ο όμιλος Δέλτα θα παραδώσει στην Dia Hellas μια πλήρη συλλογή αγελαδινών και στραγγιστών γιαουρτιών καθώς και τα πρώτα τυροκομικά προϊόντα.

ΕΥΑΘ: Το Suez Group ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη συζητήσεις με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ με απώτερο σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για κοινά project. Παράλληλα θα ”ακτινογραφήσει” την εσωτερική λειτουργία, τις υποδομές, τις δραστηριότητες και τις ανάγκες της ελληνικής επιχείρησης, όπως αναφέρει η Ημερησία.

ΕΛΠΕ: Εντός της εβδομάδας αναμένεται να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση της Σερβίας το σχέδιο για τη στρατηγική ιδιωτικοποίηση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Naftna Industrija Srbije (NIS), για την οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και η Ελληνικά Πετρέλαια, αναφέρει η Ημερησία.

ΟΠΑΠ: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την είσοδο των ελληνικών ομάδων στα κουπόνια του Οργανισμού, σύμφωνα με την Ημερησία. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού έστειλε χθες στον ΟΠΑΠ πίνακα των ομάδων των ελληνικών διοργανώσεων που επιτρέπεται να συμπεριληφθούν στα έντυπα προγράμματος των ”Παιχνιδιών στοιχήματος προκαθορισμένης απόδοσης”. Σήμερα η ΕΕΑ θα συνεδριάσει προκειμένου να ελέγχει τους φακέλους των ΠΑΕ Α’, Β’ και Γ’ Εθνικής και να χορηγήσει πιστοποιητικά συμμετοχής τους στα οικεία πρωταθλήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v