Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Εμπορική και το ”μάννα εξ ουρανού”

Το αίτημα της Κύπρου για ανάκληση της προσφοράς της, θα απορριφθεί από την Κεφαλαιαγορά, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Για τους μετόχους της Εμπορικής όμως, δεν έχει καμία σημασία. Το ταμπλό της Σοφοκλέους ήταν κατηγορηματικό από χθες. Αυτό που περιμένει πλέον είναι το… ”μάννα εξ ουρανού”!

Η Εμπορική και το ”μάννα εξ ουρανού”
του Γιώργου Παπανικολάου

Σήμερα το πρωί, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, αναμένεται ότι θα έχει ληφθεί η- τυπική επί της ουσίας- απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε σχέση με το αίτημα της Τράπεζας Κύπρου για ανάκληση της προσφοράς της.

Με δεδομένο το γεγονός ότι ο έτερος προτείνων, η Credit Agricole, ουδόλως μετέβαλλε την πρόθεσή του, με αφορμή τη γνωμοδότηση του Σ.τ.Ε. για το περίφημο πλέον ασφαλιστικό ζήτημα, είναι δύσκολο να φαντασθεί κάποιος, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, πως ακριβώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έβρισκε έρισμα για να κάνει αποδεκτό το αίτημα της Τράπεζας Κύπρου.

Σε ότι αφορά βέβαια τη διεκδίκηση της Εμπορικής, καμία σημασία δεν έχει η όποια απόφαση. Ήδη από χθες, το Δημόσιο φρόντισε να καταστήσει σαφές, έστω και μέσω προσκείμενων κύκλων, ότι η προσφορά της Κύπρου έχει ”καεί” μετά τους ”επιπόλαιους” χειρισμούς της διοίκησής της.

Κατά πάσα πιθανότητα, η ίδια η διοίκηση της Κύπρου θα πρέπει να αναζητήσει την οριστική ”κάθαρση” σε αυτό το ιδιότυπο δράμα, από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της 28ης Ιουλίου, αφού αν απορριφθεί το αίτημά της για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων, ακυρώνεται εκ των πραγμάτων και η δημόσια προσφορά.

Εκτός αν, όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές, οι άκομψοι χειρισμοί της, που έκαναν κυβερνητικούς κύκλους να μιλούν χθες το βράδυ για ”εξαγωγή” και ”μετάθεση” ιδίων προβλημάτων της Τράπεζας Κύπρου, έχουν ως στόχο τη ματαίωση αυτής ακριβώς της συνέλευσης!

Για το Δημόσιο βέβαια και τους λοιπούς μετόχους της Εμπορικής, οι τελευταίες εξελίξεις, μόνο ευχάριστες δεν ήταν. Η πορεία της τιμής της μετοχής αποτυπώνει τα γεγονότα.

Μόνος διεκδικητής- αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη έκπληξη- παραμένει η Credit Agricole, η οποία πλέον έχει και την ”αίγλη” της ήρεμης δύναμης.

Εξ ου και η κατρακύλα της μετοχής της Εμπορικής στα 25€ χθες, με κατώτατο-αν και πρόσκαιρο- σημείο προσγείωσης, τα 23,62€, όταν η προσφορά των Γάλλων είναι στα 23,5€ μετρητοίς.

Το μήνυμα της αγοράς αποτυπώθηκε στο ”ταμπλό”. Μια βελτίωση της τιμής από την πλευρά των Γάλλων, μικρή έστω, θα θεωρηθεί υπό τις τρέχουσες συνθήκες ”μάννα εξ ουρανού” και μάλλον θα σφραγίσει την πορεία των εξελίξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v