Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται ισορροπία για την ”επόμενη ημέρα”

Στις αγορές, ειδικότερα σε περιόδους όπως αυτή που βιώνεται τώρα στη Μέση Ανατολή, ”αρέσει” ο τζόγος, το ρίσκο και οι ακραίες διακυμάνσεις. Το μήνυμα που δίνεται τις τελευταίες μια - δυο ημέρες από τη Νέα Υόρκη προς τις αγορές πετρελαίου, χρυσού και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι: ”Προεξοφλήστε την επόμενη μέρα μαζί μας”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κακώς από ανθρώπινης πλευράς και ανθρωπιστικής ουσίας, καλώς όμως με βάση τη στυγνή οικονομίστικη λογική, προεξοφλούνται στις αγορές εξελίξεις, κυρίως δε όταν αυτές σχετίζονται με δραματικά γεγονότα όπως αυτά που βιώνονται στην πολύπαθη Μέση Ανατολή.

Ο πρόλογος δεν είναι απαραίτητο άλλοθι για να μπούμε στα βαθιά, δηλαδή στην ουσία, αλλά γιατί αυτό κατά κανόνα συμβαίνει στις αγορές.

Και οι αγορές με αρχή την παντοκράτειρα Νέα Υόρκη δείχνουν μια κατ’ αρχήν ριψοκίνδυνη διάθεση προεξόφλησης με κλείσιμο του Dow οριακά χαμηλότερα των 10.800 μονάδων και θετικού ξεκινήματος νωρίτερα των κυριότερων ευρωπαϊκών αγορών.

Είναι προφανές πως βραχυπρόθεσμα ”τζογάρεται” ρευστότητα, με ένα μέρος της μάλιστα να έχει κερδηθεί από την εισροή κεφαλαίων προς το αμερικανικό νόμισμα.

Σε αυτό το ρυθμό εκ των πραγμάτων κινείται και η Σοφοκλέους, καθώς οι εκτός Ελλάδος συναλλαγές και η συμμετοχή στην αποτίμηση της αγοράς διαμορφώνονται στο περίπου 45%.

Λόγω των εξελίξεων από το μέτωπο της Εμπορικής, αλλά και της Εθνικής (καθώς άμεσα ”κλειδώνουν” τουρκική και ενδεχομένως σερβική αγορά), θα επιμείνουμε πως η αδύναμη εικόνα που παρουσιάζεται από τον τραπεζικό κλάδο είναι μάλλον... παραπλανητική.

Η Τράπεζα Κύπρου αναζητεί εύσχημο τρόπο αποχώρησης από το μέτωπο της Εμπορικής (δες σχετικά ενδιαφέροντα στη σημερινή Άποψη), οι Γάλλοι φαίνεται πως έρχονται όλο και πλησιέστερα προς την Εμπορική (έχει τη σημασία του το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα της δημοσκόπησης του euro2day.gr), ενώ ο ”παίκτης” που καιροφυλακτεί είναι η Εθνική.

Επιπρόσθετα, από μερίδα παραγόντων της αγοράς προεξοφλείται πως εκ θέσεως και εξ υποχρεώσεως πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο τραπεζικό τοπίο δεν μπορεί να μην έχουν οι Eurobank και Alpha Bank.

Ωστόσο αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που διεθνώς οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων ενισχύουν τη ρευστότητά τους, αν και η Deutsche Bank θεωρεί για τις ελληνικές τράπεζες πως η αποτίμησή τους είναι ελκυστική, θεωρώντας μάλιστα κορυφαία επιλογή της την Εθνική.

Γι’ αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους, συχνά αντίθετους και αντικρουόμενους, καλείται να ισορροπήσει και η Σοφοκλέους.

Σε επίπεδο βασικών δεικτών προέχει η ”υπεράσπιση” των 3.500 μονάδων (για τον Γενικό) και των 1.930 για τον FTSE-20.

Κατά την εκτίμησή μας αρκετά θα εξαρτηθούν από τη δυνατότητα του τραπεζικού δείκτη να δώσει μια κίνηση προς τις 4.950 μονάδες (περιθώριο περίπου +2%) στις επόμενες συνεδριάσεις (βεβαίως μετά και τη λήξη των ΣΜΕ Ιουλίου μεθαύριο Παρασκευή).

Σε αυτή την περίπτωση σε Εθνική, Πειραιώς, Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενδέχεται να υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης.

Βραχυπρόθεσμα, θετικό ενδεχόμενο ενδιαφέρον ”κρύβεται” στην κίνηση μετοχών όπως οι ΕΥΑΘ, Σιδενόρ, Ελληνική Τεχνοδομική, Audiovisual, Ηλεκτρονική Αθηνών, Frigoglass και Ελγέκα.

Όσον αφορά στη μετοχή της Ελγέκα, θα πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα θα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση χωρίς το δικαίωμα στις δωρεάν μετοχές, με αναλογία μία νέα για κάθε μία παλαιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v