Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο φωτιές ”καίνε” την Τράπεζα Κύπρου

Η τύχη παίζει το ρόλο της και στις business. Kαι από τύχη η Τράπεζα Κύπρου δεν φαίνεται να πηγαίνει καλά. Κατά σύμπτωση, το ”πακέτο” ήλθε ”2 σε 1” τη… 13η Ιουλίου και δεν ήταν καθόλου ευχάριστο. Ωστόσο η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου δεν φαίνεται να έχει περιθώρια. Θα πρέπει να δοκιμάσει την τύχη της ως το τέλος, γράφει ο Γιώργος Παπανικολάου.

Δύο φωτιές ”καίνε” την Τράπεζα Κύπρου


του Γιώργου Παπανικολάου

Από ατυχίες πάει καλά η Τράπεζα Κύπρου. Την ίδια μέρα -κατά σύμπτωση ήταν η… 13η Ιουλίου- ξέσπασαν δύο φωτιές που απειλούν να ”κάψουν” την προσφορά της για την Εμπορική.

Η μία, και μάλλον η πιο σημαντική, αφορά στην εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Οι πιέσεις στις αγορές πίεσαν και τη μετοχή της, μειώνοντας το ”ονομαστικό” τίμημα, το οποίο έως κάποια στιγμή ξεπερνούσε τα 30 ευρώ ανά μετοχή, σε 27,3 ευρώ με βάση το χθεσινό κλείσιμο.

Κι αυτό δεν είναι ίσως το πιο σημαντικό όσο η Credit Agricole δεν ανεβάζει την προσφορά της. Περισσότερο σημαντική φαίνεται η απαίτηση του υπουργού Οικονομίας για ”ισοδύναμο μετρητών” όσον αφορά στις μετοχές που θα δώσει το Δημόσιο.

Μιλάμε για ένα ποσοστό της τάξεως του 22%-25% της Εμπορικής, ήτοι για περίπου 100-120 εκατομμύρια μετοχές Κύπρου που θα πρέπει να διατεθούν σε ένα placement.

Ποιος όμως και με ποιο discount θα μπορούσε σε αυτή τη φάση να ”εγγυηθεί” την τιμή ενός τόσο μεγάλου placement, όταν κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η διάρκεια και ποια η εξέλιξη στην κρίση της Μέσης Ανατολής;

Σε ποια τιμή θα θέλουν οι ξένοι επενδυτές μετοχές Κύπρου (που θα ενσωματώνουν μάλιστα και το ”ρίσκο” του εγχειρήματος απόκτησης της Εμπορικής), αν εκείνη την ώρα τα ισραηλινά τεθωρακισμένα εισβάλλουν στη Συρία και η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύεται;

Αυτή είναι η μία όψη του δυσάρεστου νομίσματος. Υπάρχει όμως και η άλλη.

Σε ορισμένα θέματα ”ο παλιός είναι… αλλιώς” Και στο θέμα του Ασφαλιστικού της Εμπορικής ”παλιός” είναι η Credit Agricole.

O φλεγματικός τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν οι Γάλλοι τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν στηρίζεται μόνον στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το ”τυπικό” του θέματος, αλλά και στο γεγονός ότι έχουν ιδία γνώση, έχουν παρακολουθήσει την εξέλιξη της υπόθεσης ”εκ των έσω” και από τη γέννησή της. Ξέρουν όλα τα δεδομένα.

Το αντίθετο βέβαια συμβαίνει με τους Κύπριους, που δεν έχουν (και δεν είχαν λόγο να έχουν) βαθιά γνώση του θέματος ώστε να μπορούν να εκτιμήσουν αν υπάρχουν και ποιες συνέπειες.

Κι όλα αυτά βέβαια, είτε λέγονται κρίση στη Μέση Ανατολή είτε Ασφαλιστικό είτε placement εκατομμυρίων μετοχών (άρα και stock overhang που θα εμποδίζει την τιμή να ανέβει), ουδόλως αρέσουν στους ξένους ήδη μετόχους της Τράπεζας Κύπρου.

Υπό αυτές τις συνθήκες η χθεσινή ανακοίνωση της Κύπρου, που έφερε και τη σκληρή απάντηση κύκλων του ΥΠΕΘΟ, μάλλον θα πρέπει να αποδοθεί σε μια λανθασμένη κίνηση τακτικής υπό την πίεση των εξελίξεων.

Η τύχη, λένε, πολλές φορές βοηθάει τους τολμηρούς, έστω και στο τέλος. Άλλοτε όμως όχι.

Σε αυτή τη φάση πάντως, η ίδια η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου δεν φαίνεται να έχει πολλά περιθώρια. Θα πρέπει να δοκιμάσει την τύχη της ως το τέλος.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v