Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”ΟΧΙ” Χριστοδούλου σε πρόταση Κύπρου για Εμπορική

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου δεν ενέκρινε το αίτημα της Τράπεζας Κύπρου που αφορούσε την εκ μέρους της διεκδίκηση ποσοστού 40% έως και 100% του µετοχικού κεφαλαίου της Εµπορικής Τράπεζας. Η δημόσια πρόταση καθίσταται ανενεργή, ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου. Σκληρή κριτική του κεντρικού τραπεζίτη στις κινήσεις της διοίκησης της Τρ. Κύπρου.

”ΟΧΙ” Χριστοδούλου σε πρόταση Κύπρου για Εμπορική
Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου δεν ενέκρινε το αίτημα της Τράπεζας Κύπρου που αφορούσε την εκ μέρους της διεκδίκηση ποσοστού 40% έως και 100% του µετοχικού κεφαλαίου της Εµπορικής Τράπεζας.

Στην επιστολή του κεντρικού τραπεζίτη Χρ. Χριστοδούλου προς τον Ανδρέα Ηλιάδη, ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η ”αιτούσα τράπεζα δεν προέβη στην ενδεικνυόμενη διεξαγωγή εμπεριστατωμένης μελέτης και ενδελεχούς νομικού και οικονομικού ελέγχου”.

Την απόφαση γνωστοποίησε επισήμως η Τράπεζα Κύπρου, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το euro2day.gr.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ”με την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, η οποία είναι οριστική, µαταιώνεται η προβλεπόµενη αίρεση στον όρο 2.14 (Α) (β) του εγκεκριµένου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδας Πληροφοριακού ∆ελτίου για τη δηµόσια πρόταση της Τράπεζας Κύπρου για τις µετοχές της Εµπορικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. και κατά συνέπεια η εν λόγω δηµόσια πρόταση καθίσταται ανενεργή.

Η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα, καθώς από τη μία πλευρά δίνει το δικαίωμα στην Τράπεζα Κύπρου να αποσυρθεί και επισήμως από την υπόθεση.

Από την άλλη, καθιστά άνευ αντικειμένου την προγραμματισμένη για την 28η τρέχοντος γενική συνέλευση της τράπεζας που είχε ως θέμα την αύξηση κεφαλαίου με εισφορά σε είδος και με παραίτηση των παλαιών μετόχων υπέρ των μετόχων της Εμπορικής.

---- Δήλωση Χριστοδούλου

Δήλωση του διοικητή της KTK κ. Χρ. Χριστοδούλου σχετικά με την αίτηση του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου για παροχή έγκρισης απόκτησης ποσοστού μεταξύ 40% και 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος A.E.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Απηύθυνα σήμερα επιστολή προς τον κ. Ανδρέα Ηλιάδη, ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, σχετικά με το αίτημα της Τράπεζας Κύπρου, ημερομηνίας 20ής Ιουνίου 2006, για παροχή έγκρισης απόκτησης ποσοστού μεταξύ 40% και 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος A.E.

Με την επιστολή μου αυτή πληροφορώ τον κ. Α. Ηλιάδη ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν ενέκρινε το υποβληθέν αίτημα. Οι συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους η Κεντρική Τράπεζα κατέληξε στην εν λόγω απόφαση περιέχονται στην προαναφερόμενη επιστολή μου προς τον κ. Α. Ηλιάδη.

Μεταξύ τούτων, αναφέρονται η έλλειψη και η ανεπάρκεια σημαντικών στοιχείων και το αδιευκρίνιστο πολλών σοβαρών θεμάτων, τα οποία ήταν αποφασιστικής σημασίας για τη μελέτη και την εξαγωγή από μέρους μας ασφαλών συμπερασμάτων, ιδιαίτερα σε σχέση με την κεφαλαιακή επάρκεια και τη βιωσιμότητα του νέου διευρυμένου σχήματος.

Σημειωτέον ότι η αιτούσα τράπεζα δεν προέβη στην ενδεικνυόμενη διεξαγωγή εμπεριστατωμένης μελέτης και ενδελεχούς νομικού και οικονομικού ελέγχου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v