Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Μικρή η πιθανότητα για νέο ”μνηστήρα”

”Μικρό καλάθι” προσδοκιών κρατά το οικονομικό επιτελείο έναντι του ενδεχομένου να εμφανιστεί έτερος μνηστήρας για την Εμπορική κατά τη σημερινή ημέρα, οπότε λήγει η προθεσμία υποβολής δημόσιων προσφορών. Το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στην αυριανή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τον πρόεδρο της C.A., κ. Ποζέ.

Εμπορική: Μικρή η πιθανότητα για νέο ”μνηστήρα”
”Μικρό καλάθι” προσδοκιών κρατά το οικονομικό επιτελείο έναντι του ενδεχομένου να εμφανιστεί έτερος ”μνηστήρας” για την Εμπορική κατά τη σημερινή ημέρα, οπότε λήγει η προθεσμία υποβολής δημόσιων προσφορών.

Το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στην αυριανή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τον πρόεδρο της C.A., κ. Ποζέ, κατά την οποία αναμένεται η κοινοποίηση της πρόθεσης υποβολής βελτιωμένης προσφοράς.

Για τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, η οποία θα συνεδριάσει εντός των επόμενων ημερών, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμα και η πιθανότητα άκαρπης διαδικασίας.

”Τίποτα δεν αποκλείεται, λειτουργούμε με γνώμονα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα συμφέροντα του Δημοσίου, της οικονομίας συνολικά, των μετοχών και των εργαζομένων”, τονίζει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, συμπληρώνοντας ότι στην κατεύθυνση της πλήρους διαφάνειας, αν υπάρξει βελτιωμένη προσφορά, ”θα πρέπει να ανακοινωθεί αμέσως”.

Η κυβέρνηση θα ασκήσει κάθε πρόσφορο μέσο πίεσης για τη βελτίωση της προσφοράς των Γάλλων. Έχει άλλωστε ήδη διαμηνύσει ότι δεν θεωρείται ικανοποιητικό το τίμημα των 23,5 ευρώ ανά μετοχή της αρχικής προσφοράς.

Στο βαθμό που θα υπάρξει βελτιωμένη πρόταση, θα σταθμιστούν όλες οι παράμετροι για την τελική απόφαση, συμπεριλαμβανομένης και της επίπτωσης που θα έχει στην αγορά ενδεχόμενη αρνητική απάντηση του Δημοσίου.

Ακόμα όμως και αν το Δημόσιο αποφασίσει να πουλήσει, δεν είναι βέβαιο ότι θα συγκεντρωθεί το 40% των μετοχών, που είχε θέσει ως προϋπόθεση ολοκλήρωσης της προσφοράς η Credit Agricole με την αρχική της πρόταση.

”Δεν γνωρίζουμε τι θα κάνουν οι μικρομέτοχοι αλλά και οι διοικήσεις των ταμείων”, σχολιάζει στέλεχος κοντά στη διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται τροποποίηση και άλλων παραμέτρων της γαλλικής προσφοράς, όπως, για παράδειγμα, το όριο του 40%, που αποτελεί προϋπόθεση για το γαλλικό όμιλο ώστε να εκδίδει ενοποιημένα αποτελέσματα.

”Ενδεχομένως, αν υπάρξει αλλαγή, θα μπορούσε η C.A. να ενισχύσει τη μετοχική της παρουσία μέσω Χ.Α.”, συμπληρώνει το ίδιο στέλεχος, χωρίς όμως να γνωρίζει τις γαλλικές προθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, το Δημόσιο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ούτε από εισπρακτικής πλευράς και μπορεί κάλλιστα να περιμένει το 2007 προκειμένου να γίνει νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης.

Έλενα Λάσκαρη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v