Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λίβανος - Εμπορική καθορίζουν τις εξελίξεις

Αναμφίβολα οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθορίζουν την πορεία των διεθνών αγορών, ενώ είναι επίσης λογικό η τάση στη Σοφοκλέους να επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στο μέτωπο της Εμπορικής. Το πώς κινήθηκε η αγορά την προηγούμενη εβδομάδα, ο τρόπος που έγιναν τα κλεισίματα σε Εθνική, Eurobank και τους άλλους τραπεζικούς τίτλους επιβεβαιώνουν τη επιφυλακτικότητα των ενεργών παικτών για την ερχόμενη εβδομάδα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αναμφίβολα οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθορίζουν την πορεία των διεθνών αγορών. Είναι όμως επίσης λογικό στη Σοφοκλέους η τάση να επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στο μέτωπο της Εμπορικής.

Το πώς κινήθηκε η αγορά την προηγούμενη εβδομάδα, ο τρόπος που έγιναν τα κλεισίματα σε Εθνική, Eurobank και τους άλλους τραπεζικούς τίτλους επιβεβαιώνουν τη επιφυλακτικότητα των ενεργών παικτών για την ερχόμενη εβδομάδα.

Καταλύτες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάθεση και την τάση είναι αυτοί που αναφέρθηκαν στην αρχή, με το διήμερο Τρίτης –Τετάρτης να αποκτά επιπρόσθετο ενδιαφέρον λόγω Εμπορικής.

Την Τρίτη το απόγευμα θα φανεί κατά πόσο μπορεί να υπάρξει δεύτερος ή άλλος ”μνηστήρας” στη διεκδίκηση της Εμπορικής κάτι που θα άρει ένα μεγάλο μέρος επιφυλάξεων αλλά και ενστάσεων για τη συνέχεια.

Από τεχνικής πλευράς για τον Γενικό Δείκτη δεν χάθηκε η επαφή με τις 3,600 μονάδες και αυτό γιατί καταρχήν βραχυπρόθεσμα υπερτερεί ο FTS20 έναντι του MID40 αλλά και ενός ευρύτερου τμήματος της αγοράς.

Από τον FTS20 μπορεί να έρθει διαφορά, με την προϋπόθεση πως δεν θα έχουμε εμπλοκή, επέκταση, επιδείνωση της κατάστασης στο Λίβανο. Θα πρέπει όμως να αυξηθούν οι συναλλαγές και σε άλλους τραπεζικούς τίτλους πέραν της Εθνικής με την Πειραιώς να δείχνει ιδιαίτερα φιλόδοξη στη χτεσινή συνεδρίαση.

Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την αδυναμία της μετοχής της Eurobank που κινήθηκε πάλι προς το ”χαμηλό” της διόρθωση που δεν δικαιολογείται με βάση τις εκτιμήσεις αναλυτών για τα μεγέθη εξαμήνου.

Σε δεύτερο βαθμό εκτιμάται πως η ζήτηση για επιλεγμένες μετοχές εταιριών θα συνεχιστεί σε περιπτώσεις όπου αναμένονται καλύτερα οικονομικά μεγέθη, δρομολογούνται εξελίξεις ή συντρέχουν άλλοι λόγοι.

ΤΙΤΑΝ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Cosmote και ακόμα 3-5 μετοχές εταιριών αυτής της κατηγορίας θα έλεγε κανείς πως μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Κατά συνέπεια, μέχρι νεωτέρας στην αγορά δεν φαίνεται να διαμορφώνονται προϋποθέσεις μιας ουσιαστικότερης αντίδρασης (πέραν των 3700 μονάδων), ενώ αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση της ευρύτερης περιοχής των 3.500 μονάδων.

----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.593,55 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 0,70%, ο FT 20 υποχώρησε κατά 0,88%, ο Mid 40 υποχώρησε κατά 0,80% και ο Small Cap κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,14%.

Οι τράπεζες υποχώρησαν κατά 0,78%, ενώ σημαντική υποχώρηση κατέγραψε ο κλάδος της Τεχνολογίας (3,01%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών με 3,21%. Στον αντίποδα, οι Τηλεπικοινωνίες ενισχύθηκαν κατά 2,54% και ο κλάδος των Χημικών κατά 1,23%.

Οι 5 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Νίκας (25%), Sato (22,25%), Μουζάκης (20,79%), Βαρβαρέσος (20%) και ΕΤΜΑ προνόμιο (18,70%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Βιοσώλ (ΚΟ) (13,33%), Μαξίμ Περτσινίδης (13,04%), Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου (11,11%), Alsinco (10,11%) και Hitech SNT(9,38%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v