Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τρίτης

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται και σήμερα στο επίκεντρο, καθώς λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για την εξαγορά της Εμπορικής, ενώ ανοίγουν οι φάκελοι για τη ρουμανική CEC, προσφορά για την οποία έχει υποβάλει και η Εθνική Τράπεζα. Μεταξύ άλλων, τον Τύπο σήμερα Τρίτη απασχολεί η εξαγορά ποσοστού της κυπριακής Christis από τη Vivartia, οι εξελίξεις στη θυγατρική του Πουλιάδη, Q&R κ.ά.

Ο Τύπος της Τρίτης
Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται και σήμερα στο επίκεντρο, καθώς λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για την εξαγορά της Εμπορικής, ενώ ανοίγουν οι φάκελοι για τη ρουμανική CEC, προσφορά για την οποία έχει υποβάλει και η Εθνική Τράπεζα. Μεταξύ άλλων, τον Τύπο σήμερα Τρίτη απασχολεί η εξαγορά ποσοστού της κυπριακής Christis από τη Vivartia, οι εξελίξεις στη θυγατρική του Πουλιάδη, Q&R κ.ά.

Εμπορική: Στην τελική ευθεία εισέρχεται από σήμερα η διαδικασία πώλησης της Εμπορικής, καθώς εκπνέει το απόγευμα η προθεσμία για την κατάθεση νέων προσφορών για την τράπεζα. Εάν δεν εμφανιστεί νέος διεκδικητής, τα πάντα θα κριθούν από τη βελτιωτική προσφορά της Credit Agricole. Τραπεζικά στελέχη, σύμφωνα με την Καθημερινή, εκτιμούν ότι η C.A. θα βελτιώσει την προσφορά της και θα ολοκληρώσει την εξαγορά της Εμπορικής.

Το Βήμα επισημαίνει ότι σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg χθες, ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς επανέλαβε ότι δεν ενδιαφέρεται για την Εμπορική, ενώ -όπως αναφέρει η εφημερίδα- ανάλογη αναμένεται να είναι η στάση της Alpha Bank και της Eurobank. Την Τετάρτη η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τον διευθύνοντα σύμβουλο του γαλλικού ομίλου Ζορζ Ποζέ.

Εθνική: Ανοίγουν σήμερα, εκτός απροόπτου, οι φάκελοι των οικονομικών προσφορών για το ρουμανικό ταμιευτήριο CEC, για το οποίο έχει υποβάλει προσφορά και η Εθνική Τράπεζα. Στη συνέχεια θα επιλεγούν οι διεκδικητές που θα συνεχίσουν στον επόμενο γύρο. Στα μέσα του φθινοπώρου εκτιμάται ότι θα έχει αλλάξει χέρια το 69,9% των μετοχών της CEC.

Εν τω μεταξύ, 15 ”γκρίζες περιοχές” στη συμφωνία εξαγοράς της χρηματιστηριακής εταιρίας Π&Κ από την Εθνική, με αντίτιμο 20,5 φορές υψηλότερο των πραγματοποιηθέντων κερδών της, διαπιστώνει ο ΣΥΕΤΕ. Παράλληλα επικρίνει τον πρόεδρο της Εθνικής, Τάκη Αράπογλου, γιατί δεν ενημέρωσε ούτε ζήτησε την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου πριν προχωρήσει στη συγκεκριμένη συμφωνία.

Τράπεζες: Δύο ελληνικές τράπεζες, η Alpha Bank και η Πειραιώς, φέρονται σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης να ενδιαφέρονται για την απόκτηση της τουρκικής τράπεζας Oyakbank, όπως αναφέρει Το Βήμα. Συνολικά, για την εν λόγω τράπεζα φέρεται να έχουν εμφανιστεί οι εξής ενδιαφερόμενοι: Deutsche, SocGen, Intesa, Citi, Standard Chartered, Rabobank, Πειραιώς, Alpha Bank και Interested. H Oyakbank έχει συνολικό μερίδιο αγοράς 2,3%, με αυτό στις χορηγήσεις να φθάνει στο 3,4% και στις καταθέσεις το 2,5%. Με βάση το ενεργητικό της κατατάσσεται στην 11η θέση από πλευράς μεγέθους.

Τράπεζες (ΙΙ): Στο μικροσκόπιο της Caisse d’ Epargne βρίσκεται η Proton Bank και η Τράπεζα Αττικής, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο οι εκπρόσωποι της Caisse D’ Epargne στην Ελλάδα έχουν έλθει σε επαφή με το υπουργείο Οικονομίας και τις δύο τράπεζες. Στόχος των Γάλλων, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι να δημιουργήσουν ένα σχήμα που θα αποτελείται από την Αττικής και την Proton, ενώ το ιδανικό σενάριο θεωρούν ότι θα ήταν και η ένταξη στο νέο τραπεζικό σχήμα και της Probank.

Δέλτα Συμμετοχών: Στην υπογραφή μη δεσμευτικής συμφωνίας κατέληξαν οι συζητήσεις της Δέλτα Συμμετοχών με τον κυπριακό όμιλο εταιριών Σιακόλα για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Christis Dairies. Όπως ανακοίνωσε χθες η Δέλτα Συμμετοχών, η συμφωνία αφορά στην εξαγορά 25 εκατ. μετοχών, που αντιστοιχούν στο 45,8% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, προς 0,30 κυπριακές λίρες ανά μετοχή.

Tellas: Σε συνέντευξή του στο Κέρδος, ο διευθύνων σύμβουλος της Tellas, Andrea Costa, αναφορικά με το business plan της εταιρίας τα επόμενα 2-3 χρόνια δήλωσε: ”Επί του παρόντος αναθεωρούμε το αρχικό business plan με τους μετόχους και επομένως τις επενδύσεις μας, αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμη οριστικές αποφάσεις. Είναι κάτι που θα οριστικοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα μέχρι το φθινόπωρο”.

Euromedica: Με σταθερή τη στρατηγική να προχωρήσει σε σειρά επενδύσεων στο χώρο της υγείας, ο όμιλος Euromedica εξακολουθεί να πραγματοποιεί επαφές με funds του εξωτερικού, μετά την αποτυχία των προχωρημένων επαφών με το αγγλικό fund Patron Capital, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την περαιτέρω ανάπτυξή του, σύμφωνα με την Ημερησία.

Q&R: Μπορεί η εξαγορά της πρώην θυγατρικής του Πουλιάδη PC Systems να είχε θετική κατάληξη, καθώς πέρασε στα χέρια του εφοπλιστή Γ. Οικονόμου, ωστόσο δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο με τη θυγατρική Q&R, όπως γράφει η Ημερησία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πώληση της τελευταίας φέρεται πως συνεχίζει να αποτελεί τον κύριο στόχο των τραπεζών, στις οποίες βρίσκονται ενεχυριασμένες οι μετοχές, απόρροια των προβλημάτων του ομίλου Πουλιάδη.

Η τράπεζα Eurobank στις 20/7/2006, με την ιδιότητα του εκπροσώπου των ομολογιούχων, απέκτησε για λογαριασμό τους τα δικαιώματα ψήφου επί 4.300.000 μετοχών της Q&R από την Πουλιάδης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v