Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική και ξένες αγορές στο επίκεντρο

Καθοριστική, λόγω Εμπορικής, η εβδομάδα για τη Σοφοκλέους, με την πορεία όμως της ελληνικής αγοράς να εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από τη διάθεση και την τάση που κυριαρχεί στο εξωτερικό. Σταδιακά, παράλληλα με τον τραπεζικό κλάδο, ο ενεργειακός φαίνεται να έρχεται στο προσκήνιο. Σε μετοχές επιλεγμένων εταιριών, με γνώμονα κυρίως τα μεγέθη, περιορίζονται οι επενδυτικές κινήσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το συγκρατημένα σταθεροποιητικό κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να διευκολύνει μια καθοριστική για τη Σοφοκλέους εβδομάδα.

Καθοριστική, γιατί κατά πάσα βεβαιότητα θα φανεί ο επόμενος ιδιοκτήτης της Εμπορικής Τράπεζας ή ακόμα και στην περίπτωση που υπάρξει προσφορά κάποιου τρίτου, ο διαμορφούμενος συσχετισμός δυνάμεων στον τραπεζικό κλάδο.

Για τον συγκεκριμένο κλάδο φάνηκε πως αρκούν μια-δυο καλές συνεδριάσεις για να προσεγγιστεί η περιοχή των 5.000 μονάδων (για τον κλαδικό δείκτη) και χωρίς ακόμη να έχουν προεξοφληθεί από την αγορά τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου.

Θα λέγαμε πως υπό κανονικές συνθήκες στα ξένα χρηματιστήρια (κάτι που βεβαίως δεν συμβαίνει αυτή την περίοδο) θα ήταν δυνατή η λογική μιας προεξόφλησης από ισχυρούς ξένους και ελληνικούς επενδυτικούς οίκους των μεγεθών εξαμήνου.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι ενδείξεις και τα στοιχεία των συναλλαγών επιβεβαιώνουν την επιφυλακτικότητα των ενεργών ”παικτών” και την παντελή απουσία της πλειονότητας των Ελλήνων διαχειριστών, πόσο μάλλον των ελάχιστων μικροεπενδυτών, οι οποίοι είχαν ενεργοποιηθεί τους τελευταίους μήνες.

Η τάση παρ’ όλ’ αυτά θα καθοριστεί από τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, ενώ οι επιλεκτικές τοποθετήσεις θα πραγματοποιούνται σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, με γνώμονα κυρίως τα καθαρά κέρδη εξαμήνου.

Την εβδομάδα αυτή θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Τιτάν (26/7), με τη Marfin να βλέπει τα καθαρά κέρδη κατά 45% υψηλότερα.

Το ενθαρρυντικό όμως είναι πως παράλληλα με τον τραπεζικό κλάδο ορισμένοι διορατικοί επενδυτές αρχίζουν να συνειδητοποιούν τη δυναμική του κλάδου της ενέργειας.

Με την προϋπόθεση πως η κυβερνητική πλευρά ενδιαφέρεται να ανοίξει ουσιαστικά τον κλάδο της ενέργειας, η συμφωνία Motor Oil-Iberdrola θα έχει συνέχεια.

Προοιωνίζεται τη συμμαχία και άλλων ελληνικών επιχειρήσεων με ξένους ομίλους να λειτουργούν ως ”ασπίδα” κατά του υψηλότατου επενδυτικού ”κινδύνου”, που απαιτείται στον κλάδο.

Η υπόθεση της ενέργειας δεν αφορά μόνο τη ΔΕΗ ή τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη Motor Oil, αλλά και τον όμιλο ΓΕΚ-Τέρνα, την Ελληνική Τεχνοδομική, τον Μυτιληναίο, τη Βιοχάλκο, τον Ρόκκα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται μεσομακροπρόθεσμα.

Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση πως το πλαίσιο λειτουργίας του κλάδου οδηγείται σε ουσιαστική απελευθέρωση.

Βραχυμεσοπρόθεσμα ενδιαφέρον παρουσιάζουν μετοχές εταιριών που αναμένουν βελτίωση μεγεθών, εμπλέκονται στην κατασκευή έργων, εξασφαλίζουν συμβάσεις ή ακόμα προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον για διαφορετικούς λόγους.

Σε αυτή την ομάδα, εταιρίες που διαγωνίζονται για τη σύμβαση της προβλήτας του ΟΛΘ, η ΔΕΛΤΑ μετά τη συμφωνία για την εξαγορά του 46% της Christis στην Κύπρο (δες σχετικό θέμα), η Audiovisual, η Αττικής και ορισμένες ακόμα εισηγμένες, που φαίνεται πως μέσα στη γενικότερα ρευστή και νευρική περίοδο παρουσιάζουν (ή μπορεί να παρουσιάσουν) επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v