Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Tούρμπο” οι τράπεζες

Στην τιμή-προσφορά που δίνουν οι γάλλοι για την Εμπορική είχαν πραγματοποιηθεί μετά από μιάμιση ώρα συνεδρίασης περίπου 1,5 εκατ. τεμάχια (στην Εμπορική). Καταλυτικής σημασίας η ανοδική αντίδραση της Εθνικής, πέραν των 29,40 ευρώ, τα σημαντικά κέρδη της Alpha Bank, η νέα υψηλή τιμή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ο καθαρός τζίρος που παραπέμπουν σε ισχυροποίηση της τάσης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αύξηση των συναλλαγών, που περίπου στις 12:50 προσέγγιζε τα 150 εκατ. ευρώ, μας καθιστά αισιόδοξους πως σε αυτή τη φάση επιχειρείται κάτι πιο οργανωμένο και ουσιαστικό στην αγορά.

Είτε αφορά σε αυτό που επεσήμενε στην τελευταία της έκθεση η Π&Κ, είτε στο ελκυστικό επίπεδο που αποτιμούσαν οι ξένοι για τις ελληνικές τράπεζες, η ουσία είναι πως ο κλάδος επανέρχεται δικαιωματικά στο προσκήνιο.

Οδηγώντας τον FTSE 20 υψηλότερα των 2.000 μονάδων και τον κλαδικό δείκτη πάνω από το πεντοχίλιαρο.

Με τη μετοχή της Εμπορικής να διαμορφώνεται με σημείο αναφοράς τα 25 ευρώ (2,71%) και τις συναλλαγές να ξεπερνούν το 1,3 εκατ. τεμάχια (στις 12:50).

Την ίδια ώρα η Εθνική με συναλλαγές που πλησίαζαν το μισό εκατομμύριο τεμάχια επιβεβαίωνε τη χθεσινή μας προσέγγιση ”απεγκλωβιζόμενη” από τα 29,40 ευρώ και στοχεύοντας πλέον στην προσέγγιση των 31 ευρώ.

Ανοδικά διαμορφώνονται οι μετοχές της Alpha Bank (2,7%), Eurobank (1,4%), ΑΤΕ (3,8%).

Ωστόσο ακόμη μια τραπεζική μετοχή, που θα πρέπει να συνυπολογίζεται στο εξής στα του κλάδου, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αντιδρά προς τα 6,70 ευρώ (1,2%) με ενδοσυνεδριακά υψηλή τιμή στα 16,86 ευρώ.

Την εκτίμηση πως η προσπάθεια απεγκλωβισμού της αγοράς είναι και συντονισμένη και μεθοδική, κρίνουμε πως ενισχύει η παράλληλη υπεραντίδραση συγκεκριμένων μετοχών.

Αναφερόμαστε στη συνολικότερη αντίδραση των μετοχών του ομίλου Μυτιληναίου, στη ΔΕΗ, στην ΕΛΤΕΧ, τον ΔΟΛ, τη Motor Oil, και ορισμένων ακόμη τίτλων-σηματωρών.

Από πλευράς απόδοσης, με βάση τις συναλλαγές τους, πέραν των Μαθιός, Γενική Τράπεζα, ΟΛΠ-ΟΛΘ, Altec, Αττικάτ, Lavipharm, Eurodrip, Sanyo, ΝΕΛ, θα πρέπει να προσεχθούν οι αγοραστές στον Κατσέλη που φθάνουν μέχρι τα 3,60 ευρώ, στην Intracom μέχρι τα 4,90 ευρώ, στην Betanet μέχρι τα 2,60 ευρώ, στην ΕΛΒΑΛ μέχρι τα 2,52 ευρώ, στις Μινωικές μέχρι τα 3,34 ευρώ και σε ορισμένες ακόμη περιπτώσεις.

Περίπου μιάμιση ώρα μετά την αρχή της συνεδρίασης, με καθαρό τζίρο περίπου 125 εκατ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνονταν κατά 1,6% υψηλότερα προς τις 3.725 μονάδες, με περίπου 160 μετοχές να διαμορφώνονται θετικά.

Σημείωση: Η ευχάριστη έκπληξη αυτής της φάσης θα ήταν η ενίσχυση της εκτίμησης πως στην αγορά επιχειρείται η ανοδική διάσπαση της προηγούμενης ”κορυφής”.

Σε αυτή την περίπτωση, εάν όντως συμβεί, θα πρέπει να αναφερόμαστε πλέον σε μεσοπρόθεσμη αλλαγή της φοράς βασικών δεικτών και μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v