Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε σταυροδρόμι η Σοφοκλέους

Η διάθεση για αγορές είναι εμφανής. Ωστόσο, κάποια αρχική πρόθεση για κατοχύρωση σημαντικών υπεραξιών διαφάνηκε από χθες το μεσημέρι. Ούτως ή άλλως η αγορά βρίσκεται σε σταυροδρόμι, προκειμένου να επιχειρηθεί η μεσοπρόθεσμη πλέον αλλαγή της τάσης ή να οδηγηθεί σε ”συσσώρευση” σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Τα αποτελέσματα της Alpha και η κίνηση της Εθνικής προς τα 30 ευρώ είναι τα ”κλειδιά”, τουλάχιστον στην αρχή της συνεδρίασης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στη διάθεση ορισμένων, κυρίως ξένων, ”προνοητικών” παικτών να κατοχυρώσουν μέρος των υψηλών υπεραξιών τους είχε αναφερθεί από χθες το euro2day (σχόλιο-14:55).

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Alpha Bank με άνοδο 37,7% στα κέρδη 6μήνου ενδέχεται να συντηρήσει την ανοδική τάση της μετοχής, αν και τις προηγούμενες 2-3 συνεδριάσεις καταγράφηκαν υψηλές υπεραξίες.

Πάντως, με βάση τα μεγέθη εξαμήνου, το μίνι ράλι με υψηλό τζίρο που προηγήθηκε στη μετοχή της Alpha δεν δικαιολογείται απόλυτα. Alpha και Εθνική εκτιμάται πως θα είναι τα ”κλειδιά” της τάσης σήμερα, καθώς στη μεν πρώτη θεωρείται πιθανή η εκδήλωση μεγαλύτερης προσφοράς για κατοχύρωση κερδών, ενώ για τη δεύτερη προέχει η προσέγγιση των 30 ευρώ.

Αντίρροπές τάσεις που ενδεχομένως να αποτυπωθούν και στο... ταμπλό. Ένα άλλο στοιχείο που εκτιμάται αυτές τις ημέρες από τους αναλυτές αφορά στην ισοδύναμη πλέον αποτίμηση των Eurobank - Alpha, της μέν πρώτης στα 8,315 δισ. ευρώ της δε δεύτερης στα 8,357 δισ. ευρώ.

Επίσης, αυτή την περίοδο συνεκτιμάται από τους... επιφυλακτικούς αναλυτές του τραπεζικού κλάδου η παραίτηση -ύστερα από πολυετή παρουσία- του Ανδρέα Χ. Κανελλόπουλου (της εταιρίας Τιτάν) από το Δ.Σ. της Alpha. Είναι γνωστό πως ο κ. Κανελλόπουλος αποτέλεσε έναν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές των επιλογών και της γραμμής διοίκησης Κωστόπουλου στον όμιλο.

Από τεχνικής πλευράς, η αγορά και ο Γενικός Δείκτης βρίσκονται εμφανώς σε σταυροδρόμι. Ή οδηγούμεθα άμεσα με αύξηση καθαρών συναλλαγών σε ξεκάθαρη διάσπαση των 3.740 μονάδων, παραμονή σε υψηλότερα επίπεδα και πιθανή αλλαγή της μεσοπρόθεσμης πλέον τάσης σε ανοδική ή βασικοί δείκτες και μετοχές επανέρχονται σε φάση - διαδικασία συσσώρευσης λίγο χαμηλότερα.

Το σημαντικό όμως είναι πως με συγκριτικά σταθεροποιητική την τάση του FTSE-20, προσφέρεται έδαφος σε ένα ευρύ μέρος της χαμηλότερης – μεσαίας κεφαλαιοποίησης είτε να συνεχίσει την υπεραντίδρασή του είτε να κινηθεί υψηλότερα.

Σε μετοχές εταιριών όπως ΕΒΖ, Auto Hellas, ΑΕΓΕΚ, Μουζάκης, Παΐρης, LogicDIS, Λιβάνης, AudioVisual και αρκετούς ακόμη τίτλους φαίνεται πως υπάρχει διάθεση για βελτίωση της αποτίμησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v