Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπια κατοχύρωση κερδών vs Wall Street

Σε συνεδρίαση (ήπιας) κατοχύρωσης κερδών εξελίχθηκε η σημερινή, αφού παρά το ανοδικό άνοιγμα, οι υπεραξίες που είχαν καταγραφεί σε μετοχές όπως αυτή της Alpha Bank δελέασαν τους πωλητές. Ενίσχυση της αισιοδοξίας προκάλεσε η πτώση της ανάπτυξης των ΗΠΑ λόγω της απομάκρυνσης της προοπτικής αύξησης των επιτοκίων.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Έδειξαν να το ξανασκέφτονται οι αγοραστές με αποτέλεσμα η σημερινή συνεδρίαση να χαρακτηριστεί κυρίως από κινήσεις ήπιας ή και λίγο περισσότερης κατοχύρωσης κερδών κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα από τα μέσον της συνεδρίασης και μετά ο γενικός δείκτης να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Εκείνο που προβλημάτισε ιδιαίτερα ήταν όταν μετά τις 15,30 που ανακοινώθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ σαφώς χαμηλότερο από το αναμενόμενο και το οποίο δημιούργησε προσδοκίες που θέλουν μη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων και ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές μάζεψαν σημαντικά τις αρχικές τους απώλειες η Σοφοκλέους συνέχισε καθοδικά), βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας και χρειάστηκαν οι δημοπρασίες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση προκειμένου ο δείκτης να κλείσει 10 μονάδες ψηλότερα από τα χαμηλά.

Κατά γενική ομολογία η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας ασφαλώς και δεν είχε σχέση με αυτή της Πέμπτης, έστω και αν υπάρχει το ελαφρυντικό ότι λόγω Σαββατοκύριακου αρκετοί θέλησαν να μην κατέχουν αυξημένες θέσεις και προτίμησαν να επανεξετάσουν την επενδυτική τους στρατηγική από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 3,48% ενώ από την αρχή του χρόνου τα κέρδη του δείκτη περιορίζονται στο 1,49%. Σχετικά υποτονική συνεδρίαση στην αγορά παραγώγων όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι ακολούθησαν τις σχετικά αρνητικές διαθέσεις της υποκείμενης και αύξησαν ελαφρώς τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από τις μετοχές του FTSE με αξιοσημείωτα κέρδη τα Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Hyatt και ΔΕΗ (ξεκίνησε σημαντικά ψηλότερα αλλά έδειξε ότι δεν είχε τις δυνάμεις να κρατήσει τα αρχικά κέρδη ενώ ενδοσυνεδριακά γύρισε και σε αρνητικό πρόσημο) θετική μεταβολή για Εθνική (πάλεψε αλλά προς το τέλος έχασε την μάχη των 30 ευρώ) Πειραιώς, ΚΑΕ, Folli Follie, και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Βιοχάλκο, Αγροτικής, Εμπορικής και Eurobank.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου για την Αlpha Βank όπως επίσης και για Coca Cola, Ιντρακομ, Ελληνική Τεχνοδομική, Cosmote, και αρνητικό πρόσημο για Γερμανό, ΟΤΕ και Τιτάνα.

Ο γενικός δείκτης μπορεί να ξεκίνησε ανοδικά και να έφτασε μέχρι τις 3748,68 μονάδες και στη συνέχεια υποχώρησε σημαντικά μέχρι τις 3708,12 για να κλείσει στις 3,718,54 με απώλειες 0,26% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 255 εκατ. από τα οποία τα 54,1 αφορούσαν προσφωνημένες συναλλαγές.

Δεν κρίνεται ικανοποιητική η τελική εικόνα όσον αφορά τη σχέση ανοδικών (99) – πτωτικών (146) που ξεκίνησε σαφώς καλύτερα ενώ μόλις 6 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 7-19,53%.

Τέλος, όσον αφορά στις επιμέρους μετοχές με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης Ελληνικά Καλώδια, ΝΕΛ, Κλωστήρια Ναυπάκτου, σχετική κινητικότητα σε Ιατρικό, Μηχανική, Fashion Box, Μπενρουμπή και Audio Visual όμως κατά γενική ομολογία λίγοι ήταν οι ουσιαστικοί πρωταγωνιστές της σημερινής συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v