Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάλλιο πέντε και στο χέρι...

Μετά τη σημαντική άνοδο που προηγήθηκε στην αρχή της εβδομάδας φαίνεται πως έρχεται η ώρα... της είσπραξης υπεραξιών. Παραμένει σε ιδιαίτερα ευαίσθητο σημείο ο Γενικός Δείκτης, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 2% την ίδια ώρα που στην Εθνική επιχειρείται η ”συγκράτηση των 30 ευρώ”. Οριακά περισσότερες οι μετοχές με υποχώρηση έναντι των ανοδικών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κρίσιμη ήταν εξαρχής η σημερινή συνεδρίαση, καθώς έπειτα από άνοδο 150 μονάδων η αγορά βρέθηκε σε σημείο καμπής-σταυροδρόμι. Οι αρχικά περισσότερες θετικές ενδείξεις έχουν περιοριστεί όσον αφορά αυτήν της Alpha Bank, ενώ συντηρείται οριακά πάνω από τα 30 ευρώ η μετοχή της Εθνικής.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πάντα εντός του κρίσιμου εύρους, ωστόσο με συναλλαγές περίπου 150 εκατ. ευρώ (μικτός τζίρος) φαίνεται πως αυτοί που κατοχυρώνουν κέρδη είναι ελαφρώς περισσότεροι από τους αγοραστές.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως σταδιακά μετά τις 13.30 άρχισε να μοιράζεται ισομερώς η σχέση ανοδικών-καθοδικών, να βγαίνουν πωλητές και σε άλλους τίτλους εταιριών μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης.

Με το Γενικό Δείκτη στις 3.735 μονάδες δείχνει –από πρώτη ανάγνωση- να αδυνατίζει το ενδεχόμενο συντήρησης της ανοδικής αντίδρασης καθαρά πάνω από τις 3.750 μονάδες.

Ωστόσο, από τη σημερινή συνεδρίαση δεν είναι δυνατό να εξαχθούν επαρκή-ασφαλή συμπεράσματα ούτε για τη βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς οι συναλλαγές σε μετοχές-κλειδιά (Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ)παραμένουν μάλλον σε μέτριο επίπεδο.

Μόνο στην Εθνική φαίνεται πως δίνεται μάχη για ”να κρατηθούν τα 30 ευρώ”, με τις συναλλαγές να ξεπερνούν (στις 14.10) το 1 εκατ. τεμάχια. Εύλογα, έχει αμβλυνθεί και η δυναμική αντίδρασης μετοχών εταιριών από τη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Με βάση τις συναλλαγές, φαίνεται να κρατούν το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών τους κερδών οι μετοχές της Σάνυο, Ελληνικών Καλωδίων, ΝΕΛ, Χαλκόρ, Μηχανική, Newsphone, ενώ ηπιότερα διαμορφώνεται η τάση σε ΦΟΡΤΗnet, Πλαστικά Θράκης, ΑΕΓΕΚ, Ολυμπιακή Τεχνική, ΕΛΒΑΛ, Ιατρικό Αθηνών, Lavifarm και ορισμένων ακόμη.

Για τη συνέχεια μένει να φανεί εάν θα κερδίσει πόντους το ενδεχόμενο μιας συσσώρευσης, αλλά σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο τιμών, ή εάν θα συνεχιστεί η διαδικασία αντίδρασης βασικών δεικτών και μετοχών. Από την αρχή της συνεδρίασης αλλά και μέχρι τώρα στο πρώτο ενδεχόμενο δίνονται ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v