Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσεκτικά βήματα στις 3.750

Η συνεδρίαση ξεκίνησε περίπου όπως ανέμεναν οι ειδικοί της αγοράς. Προσφορά και κατοχύρωση κερδών στην Alpha Bank, επιτυχής μέχρι στιγμής η προσπάθεια υπέρβασης των 30 ευρώ στην Εθνική. Πολύτιμη στήριξη από τη ΔΕΗ, με αφορμή τις αγορές λόγω προεξόφλησης αύξησης στα τιμολόγια σημαντικά υψηλότερα του πληθωρισμού. Στο περίπου 2 προς 1 η σχέση ανοδικών / πτωτικών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ενθαρρυντικές αλλά όχι επαρκείς είναι οι μέχρι στιγμής ενδείξεις για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Ενθαρρυντικές γιατί κατ’ αρχάς ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε προς τις 3.745 μονάδες, με καθαρό τζίρο περίπου 33 εκατ. ευρώ, στα πρώτα 20-25 λεπτά της συνεδρίασης.

Επίσης, η σταθεροποίηση του FTSE-20 υψηλότερα των 2.040 μονάδων δείχνει να δίνει ”ανάσες” για τη συνέχεια.

Στη μετοχή της Alpha Bank η αρχική προσφορά έφτασε μέχρι τα 20,14 ευρώ, όπου και απορροφήθηκε (σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών ήταν συγκριτικά λίγες οι πωλήσεις σε σχέση με τις αγορές που είχαν προηγηθεί), για να διαμορφωθεί στη συνέχεια προς τα 20,30 ευρώ.

Επίσης, στη μετοχή της Εθνικής πραγματοποιήθηκαν από νωρίς συναλλαγές που ξεπέρασαν τις 350.000 τεμάχια, δόθηκαν εντολές πώλησης και υπήρξαν ορισμένες αγορές στα 30,02 ευρώ, για να κερδίσει μέχρι 0,65% η μετοχή περίπου στις 11:55.

Η πολυτιμότερη όμως στήριξη στον FTSE-20 προσφέρεται μέχρι στιγμής από τη μετοχή της ΔΕΗ (μέχρι και 3% υψηλότερα).

Η διοίκηση της Επιχείρησης αιτήθηκε χθες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την αύξηση των τιμολογίων κατά 7,5%-8% (μωρέ μπράβο!...).

Η αύξηση αυτή κατά την εκτίμησή μας προεξοφλήθηκε από τους αγοραστές 150.000 και πλέον τεμαχίων, που είχαν συναλλαχθεί από τα 18,68 έως τα 19,16 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών/καθοδικών διαμορφωνόταν στο περίπου 2 προς 1, ενώ από τη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση ξεχώριζαν και πάλι επιμέρους περιπτώσεις.

Στη Σάνυο συνεχίζεται η αντίδραση της μετοχής προς τα 1,15 ευρώ, στις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, Χαλκόρ - Ελληνικά Καλώδια οι συναλλαγές εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες σε σχέση με χθες (ειδικότερα στην περίπτωση των ΕΛΚΑ), αυξημένες συναλλαγές προς τα 1,14 ευρώ πραγματοποιούνταν στη ΝΕΛ και μέχρι τα 3,26 ευρώ στην Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ΑΕΓΕΚ οι αγοραστές φθάνουν προς το 1,12%, ενώ στη Newsphone προς τα 2,74 ευρώ.

Ανοδικά συνεχίζει και η μετοχή της Altec, στα 1,86 ευρώ, Άττικατ προς τα 1,14 ευρώ και ακολουθούν ακόμα ορισμένοι τίτλοι.

Κλείνοντας, θα παρατηρούσαμε πως η προσφορά στην Alpha Bank δεν φαίνεται να απειλεί μέχρι στιγμής τα 20,10 ευρώ (ικανή βάση για τη συνέχεια), στην Εθνική οι αγοραστές δείχνουν εμπιστοσύνη στο εγχείρημα της υπέρβασης των 30 ευρώ (με προοπτική άμεσης προσέγγισης των 31 ευρώ), ενώ βοήθειες από μετοχές όπως ΔΕΗ, Eurobank, ΟΤΕ, είναι καλοδεχούμενες.

Εάν στα επόμενα 30-45 λεπτά φανεί πως μπορεί να συντηρηθεί η αγορά (Γενικός Δείκτης) υψηλότερα των 3.740 μονάδων (με πιθανή την αντίδραση της Alpha Bank πάνω από τα 20,40 ευρώ), δεν αποκλείεται η τάση να ισχυροποιηθεί περισσότερο στη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v