Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνείς εξελίξεις & τράπεζες ”δίνουν” τάση

Η εβδομάδα που έκλεισε χρηματιστηριακά με κέρδη περίπου 3,5% είχε να προεξοφλήσει και κατοχυρώσει την επίτευξη συμφωνίας για την Εμπορική, τα αποτελέσματα τριών τραπεζικών τίτλων, του Τιτάνα και προσδοκίες για κάτι καλύτερο. Η επόμενη ξεκινά από σαφώς υψηλότερο σημείο αλλά με λιγότερα εφόδια, και την Eurobank να ανακοινώνει την Τρίτη τα μεγέθη εξαμήνου. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Η συνολική εβδομαδιαία απόδοση, περίπου 3,5% αποτιμάται ως ικανοποιητική σε αυτή τη φάση. Δεδομένου ότι πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και νευρική συγκυρία, ενσωματώνοντας την επίτευξη πιθανής συμφωνίας για την Εμπορική και τα αποτελέσματα εξαμήνου τριών τραπεζικών ομίλων Πειραιώς, Κύπρου και Alpha Bank.

Η πρώτη ανάγνωση της αγοράς είναι καταρχήν ενθαρρυντική. Όχι τόσο λόγω της αντίδρασης από τις 3.593 μονάδες της προηγούμενης Παρασκευής μέχρι τα χθεσινά υψηλά όσο γιατί σημειώθηκε αύξηση συναλλαγών με στόχευση του τζίρου σε συγκεκριμένους τίτλους.

Ο μικτός τζίρος διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα 239 εκατ. ευρώ έναντι μέσου όρου 186 εκατ. ευρώ της προηγούμενη εβδομάδας.

Εάν υπολογιστεί πως το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου (των συναλλαγών, των επανατοποθετήσεων ξένων και Ελλήνων ισχυρών επενδυτών) πραγματοποιήθηκε με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, η συνέχεια θα συνεχίσει να εξαρτάται από τις εισροές κεφαλαίων σε Εθνική, Alpha Bank, αλλά και τους υπόλοιπους τίτλους.

Πάντως την επόμενη εβδομάδα στην αγορά φαίνεται να υπάρχουν λιγότερα νέα να προεξοφληθούν καθώς αποτελέσματα εξαμήνου, από τον τραπεζικό κλάδο, ανακοινώνει μόνο η Eurobank.

Στη χθεσινή συνεδρίαση φάνηκε η αδυναμία της αγοράς να κινηθεί υψηλότερα από των 3.750 μονάδων κάτι που αποτελεί καταρχήν αρνητική ένδειξη.

Δεδομένου όμως ότι η αγορά προερχόταν από υπεραντίδραση περίπου 150 μονάδων θεωρείται θετικό ότι ο FT 20 έκλεισε περίπου 29 μονάδες υψηλότερα του ορίου των 2.000 μονάδων, στη δε Εθνική οι αγοραστές δοκίμασαν τις δυνάμεις τους μέχρι τα 30,20 ευρώ.

Με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει θεαματική μεταβολή στην πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, το ενδεχόμενο επόμενης συσσώρευσης σε επίπεδο όμως υψηλότερο από την προηγούμενη φορά συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.

Εάν δεν ”απειληθεί” η περιοχή των 3.660-3.680 μονάδων δεν αποκλείεται την επόμενη εβδομάδα να διαμορφωθούν προϋποθέσεις ικανές να οδηγήσουν στη συνέχεια την αγορά υψηλότερα των 3.750 μονάδων με περισσότερες συναλλαγές και εισροή κεφαλαίων σε τραπεζικούς τίτλους.

Τεχνικά µπορούµε πλέον να µιλάµε ότι εισερχόµαστε στην πιο ”µεγάλη µέρα” του πολέµου, επισημαίνει ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται αντιµέτωπος µε κρίσιµα τεχνικά επίπεδα τιµών έχοντας κάνει µια καλή αρχή διασπώντας αρχικά την εκθετική χρονοσειρά των 200 ηµερών κρατώντας παράλληλα το σήµα αγοράς κατά την Παρασκευή όπου η κατοχύρωση κερδών µετά από τέσσερις συνεχόµενες ανοδικές συνεδριάσεις ήταν µάλλον αναπόφευκτη.

Αν ο Γενικός Δείκτης καταφέρει και ξεπεράσει τη ζώνη αντίστασης των 3.780 µονάδων, πλέον οι τεχνικοί στόχοι θα δώσουν ένα σηµαντικό αέρα ανόδου έως τις 4.000 µονάδες, µια ζώνη τιµών όχι και τόσο άγνωστη για το Γενικό Δείκτη.

Σε αυτή την φάση εκτιµούµε ότι ο κινητήριος µοχλός της αγοράς θα είναι η Εθνική τράπεζα και η προεξόφληση των καλών αποτελεσµάτων εξαµήνου που θα ανακοινώσει την τελευταία ηµέρα του Αυγούστου.

Ειδικότερα η προσέγγιση των 33 ευρώ θα είναι καθοριστική για την µετέπειτα πορεία της µετοχής η οποία πλέον ”παίζει” µε αυξηµένη συνεισφορά στο Γενικό Δείκτη και µε αρκετά ισχυρή επιρροή στα υπόλοιπα τραπεζικά blue chips.

Το ενδεχόµενο της ανόδου αρχίζει πλέον και αποκτά και πλειοψηφική διάσταση σαν άποψη µε ότι αυτό συνεπάγεται για την ρευστότητα που σταδιακά οδεύει σε δεικτοβαρείς τίτλους ενώ υπάρχουν και αρκετοί πρωταγωνιστές από τη µικρή κεφαλαιοποίηση µε καλά θεµελιώδη που εµφανίζουν ικανοποιητικές εµπορευσιµότητες και αξίζουν ίσως της επενδυτικής προσοχής, επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.718 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 3,48%, ο FT 20 κέρδισε 3,55%, ενώ ο Mid 40 κατέγραψε κέρδη 2,91%. Ο Small Cap 80 ενισχύθηκε 2,75% και ο FTSE 140 3,41%.

Οι τράπεζες κέρδισαν 3,56%, οι τηλεπικοινωνίες ενισχύθηκαν κατά 1,93%, ενώ άνοδο 5,14% σημείωσαν οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Lavipharm (20,13%), Τσουκαρίδης (17,24%), Καραμολέγκος (16,18%), Logic Dis (16,08%), Q&R (15,69%), Ελβιεμέκ (14,81%), Νεώριον (12,86%), Λιβάνης (12,7%), Ιατρικό (12,5%) και Κλωστήρια Ναυπάκτου (12,5%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Elbisco (13,91%), Eλγέκα (9,52%), ΕΤΜΑ (προνομιούχες 8,22%), Rainbow (5,81%), Fanco (5,56%), Profile (5,45%), Kλωστήρια Ναούσης (5,26%), Κέκροψ (4,94%) Πήγασος (4,5%) και Βαλκάν Έξπορτ (4,35%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v