Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη με άλωση τεχνικών ”κάστρων”

Θετικό και τεχνικά το κλείσιμο του Γ.Δ. που κατέλαβε το ”φρούριο” των 3.747 μονάδων, αφού παρά τη σημαντική μείωση της μικτής αξίας συναλλαγών και την επιφυλακτικότητα η οποία επικράτησε σε σημαντικό τμήμα του ταμπλό, επιλεκτικές κινήσεις σε επιμέρους μετοχές έδωσαν σημαντικά ημερήσια κέρδη. Οδηγοί της ανόδου, μεταξύ άλλων, Ελληνικά Πετρέλαια και Intracom.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Οι δημοπρασίες έδωσαν στο γενικό δείκτη θετικό τεχνικά κλείσιμο. Ο δείκτης καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε με θετικό πρόσημο και μάλιστα ”κόντρα” στην ελαφρώς αρνητική εικόνα που επιδεικνύουν από το πρωί τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Όμως για να επιτευχθεί αυτό το τεχνικά θετικό κλείσιμο υψηλότερα των 3747 μονάδων χρειάστηκε αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι μέσω των δημοπρασιών να κλείσουν στο υψηλό ημέρας όπως Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Ιντρακόμ, ΟΠΑΠ και Τιτάνας.

Από εκεί και πέρα η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδος είχε σαν κύριο χαρακτηριστικό τη σημαντική μείωση της μικτής αξίας συναλλαγών και την επιφυλακτικότητα η οποία επικράτησε σε σημαντικό τμήμα του ταμπλό άσχετα αν κάποιες επιλεκτικές κινήσεις σε επιμέρους μετοχές έδωσαν σημαντικά ημερήσια κέρδη.

Τεχνικά, το οριακά υψηλότερο κλείσιμο πάνω από τις 3.747 μονάδες και υπο την προϋπόθεση ότι το διεθνές κλίμα θα συνεχίσει να θεωρείται υποστηρικτικό δεν αποκλείει κίνηση προς τις 3.797 και 3.820 μονάδες. Όμως, σε περίπτωση που ο δείκτης γυρίσει χαμηλότερα των 3.694 μονάδων απαιτούνται ιδιαίτερα αυξημένα αντανακλαστικά.

Από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους με κέρδη μεγαλύτερα των 3 μονάδων Ελληνικά Πετρέλαια και Intracom, των 2 ποσοστιαίων μονάδων Αγροτική, Εθνική και Ελληνική Τεχνοδομική, αξιοσημείωτα κέρδη για Eurobanκ, ΚΑΕ, ΟΠΑΠ, θετικό πρόσημο για Γερμανό, ΟΤΕ, Τιτανα, Folli Follie και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Cosmote και Εμπορικής.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλεις για Πειραιώς, Coca Cola, Hyatt και αρνητική μεταβολή για Motor oil, ΔΕΗ, Βιοχαλκο. Ο γενικός δείκτης που όπως αναφέρθηκε κινήθηκε μόνο με θετικό πρόσημο έφτασε σχετικά εύκολα στο υψηλό ημέρας των 3756,29 μονάδων και από εκεί και πέρα με συνεχείς παλινδρομήσεις έκλεισε στις 3.747,98 μονάδες με κέρδη 0,79% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 193 εκατ. από τα οποία τα 11,1 αφορούσαν προσφωνημένες συναλλαγές.

Θα μπορούσε να ήταν καλύτερη η τελική εικόνα με 179 ανοδικές μετοχές έναντι 70 πτωτικών, σημαντικό αριθμό μετοχών με μηδενικές ή ελάχιστες πράξεις ενώ 9 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 9-19,61%.

Οσον αφορά στις επιμέρους μετοχές για διαφορετικούς λόγους σε πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Πετζετάκις, Λιβάνης, Unisystems, Lavifarm, Φοίνικας, LogicDis ενώ συνέχισαν ανοδικά Νηρεύς, Ελληνικά Καλώδια, Frigoglass και κινητικότητα σε Καθημερινή, ΕΛΒΕ, Εδραση, Veterin και Ρόκα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v