Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βαριά” άνοδος στη Σοφοκλέους

Κίνηση συνεχώς με θετικό πρόσημο για το Γ.Δ., που ωθείται κυρίως από τα μέχρι στιγμής κέρδη σε Εθνική, Βιοχάλκο, Intracom, ΕΛΤΕΧ και CosmΟΤΕ, ενώ εμφανής είναι η διστακτικότητα που επικρατεί σε μεσαία και πολύ περισσότερο σε μικρή κεφαλαιοποίηση, οι οποίες παραπέμπουν για ”ασφαλέστερα” συμπεράσματα μετά τις 13:55.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συμπληρώνεται μία ώρα συνεδρίασης, με το Γ.Δ. να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, έχοντας την υποστήριξη αρκετών δεικτοβαρών μετοχών, όπως Εθνικής, Intracom, ΕΛΤΕΧ, CosmΟΤΕ και Βιοχάλκο.

Ενώ από τις μετοχές του FTSE όλες οι υπόλοιπες κινούνται με οριακά θετικό πρόσημο ή αμετάβλητες, πλην της Alpha Bank, που αργά, αλλά σταθερά εξανεμίζει τα αρχικά κέρδη και φαίνεται να επιστρέφει σε οριακές απώλειες.

Σαφώς πιο επιφυλακτική σε μεσαία και ακόμη περισσότερο με μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες τίτλοι να μην έχουν κάνει καν πράξη, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα των 5 ποσοστιαίων μονάδων, αφήνοντας έτσι τα όποια περιθώρια για σαφέστερα συμπεράσματα μετά τις 13:55, όταν το μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό επανέλθει στο σύστημα συναλλαγών.

Τεχνικά ο Γ.Δ. υπερέβη την αντίσταση των 3.747 μονάδων και ενδοσυνεδριακά έφτασε τις 3.756,29 μονάδες, αλλά σταδιακά υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ ιδιαίτερα αυξημένες θεωρούνται οι συναλλαγές την πρώτη ώρα καθώς υπερβαίνουν τα 44 εκατ., από τα οποία μόλις το 1,2 αφορά πακέτα.

Από πλευράς αναλογίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η μέχρι στιγμής εικόνα μεταξύ ανοδικών – πτωτικών, που διαμορφώνεται στο 4 προς 1, όμως με μία προσεχτικότερη ματιά θα μπορούσε να αντιληφθεί κανείς ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα όποια ημερήσια μέχρι στιγμής κέρδη διαμορφώνονται κυρίως από ”ανοιχτές” εντολές αγορών.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης και με δεδομένο ότι τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται ελαφρώς χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής, ζητούμενο είναι ο Δείκτης να κλείσει τουλάχιστον υψηλότερα από τις 3.747 μονάδες και ο FTSE υψηλότερα από τις 2.040 μονάδες προκειμένου να δημιουργηθούν, τεχνικά τουλάχιστον, προϋποθέσεις για πιθανή κίνηση και σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, κάτι που ίσως θα βοηθήσει να αρθεί και η σχετική επιφύλαξη σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, επικεφαλής των κερδισμένων ο Πετζετάκις, εν μέσω φημών που θέλουν ξένα funds να αναλαμβάνουν μέρος των υποχρεώσεων της εταιρίας, ενώ σχετική κινητικότητα παρουσιάζουν Νηρέας, Μηχανική, Τεγόπουλος, Σιδενόρ, ΕΛΚΑΛ και ελάχιστοι ακόμη επιμέρους τίτλοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v