Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: 24 επιλογές-”ασπίδα” στην αβεβαιότητα!

Οι 24 μετοχές του Χρηματιστηρίου Aθηνών που βάσει των συγκλινουσών εκτιμήσεων της FactSet υπόσχονται υψηλή μερισματική απόδοση (4,34%) για το 2006, ελκυστικό πολλαπλασιαστή κερδών (12,73) αλλά και περιορισμένο επενδυτικό κίνδυνο. Δείτε τις εκτιμώμενες μερισματικές τους αποδόσεις σε σχέση με τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Σοφοκλέους: 24 επιλογές-”ασπίδα” στην αβεβαιότητα!
του Γιώργου Α. Σαββάκη (*)

εταιρίες με υψηλές μερισματικές αποδόσεις είθισται να έχουν ικανοποιητική ρευστότητα και σχετικά μειωμένο επιχειρηματικό κίνδυνο, γεγονός που τις καθιστά ”αμυντικές” επιλογές σε σχέση με τις εταιρίες που βρίσκονται σε φάση υψηλού ρυθμού ανάπτυξης και τα κέρδη τους δύναται να εμφανίζουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις από έτος σε έτος.

Πέραν των μερισματικών αποδόσεων, μία ακόμη ουσιαστική σύγκριση γίνεται συχνά μεταξύ των πολλαπλασιαστών ομολόγων και μετοχικών αγορών. Η σύγκριση αυτή απεικονίζεται με την αντίστροφη απόδοση του 10ετούς ομολόγου από τη μια πλευρά και του πολλαπλασιαστή κερδών της εκάστοτε αγοράς, του γνωστού μας P/E, από την άλλη.

Το αντίστροφο της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου ουσιαστικά ”δείχνει” τον πολλαπλασιαστή με τον οποίο διαπραγματεύεται η αγορά των ομολόγων.

- Οι μετοχές

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της βάσης δεδομένων που διατηρεί η FactSet, μετοχές με υψηλές μερισματικές αποδόσεις για το 2006 και ταυτόχρονα ελκυστικά P/E ”κοντά” στον Γενικό Δείκτη είναι οι μετοχές των Alpha Bank, Μαΐλλης, Ηρακλής, Αttica Ηoldings, S&B Bιομηχανική & Ορυκτών, METKA, Αλουμίνιον της Ελλάδος, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Blue Star, Ελληνικά Πετρέλαια, Minoan Lines, Μυτιληναίος, Τεχνική Ολυμπιακή, EFG Eurobank, Hyatt Regency, ΚΑΕ, Intralot, CosmOTE, Notos Com, Αγροτική Τράπεζα, ΕΧΑΕ, Motor Oil και ΟΠΑΠ.

Το μέσο P/E των 24 εταιριών για το 2006 είναι της τάξεως του 12,73, έναντι 14,01 για τον Γενικό Δείκτη και 14,57 για τον δείκτη FTSE/ASE-20, ενώ για το 2007 ο μέσος πολλαπλασιαστής κερδών για τις 24 εταιρίες εκτιμάται στο 11,14, έναντι 12,00 για τη συνολική αγορά και 12,29 για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για την κερδοφορία των 24 εταιριών ουσιαστικά διαψεύδουν την άποψη ότι αυτές με τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις αποτελούν εταιρίες που διάγουν τη φάση της ωριμότητας και ο μέσος ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή για το 2006 προβλέπεται να είναι μικρότερος από τη συνολική αγορά.

Αν από το δείγμα των 24 εταιριών αφαιρεθούν οι μετοχές του Ηρακλή και της Notos Com, οι ρυθμοί αύξησης των κερδών ανά μετοχή υπερβαίνουν σημαντικά τον μέσο όρο της αγοράς.

Η μέση μερισματική απόδοση των 24 μετοχών που εξέρχονται από τη βάση δεδομένων της FactSet για το 2006 υπολογίζεται σε 4,34%, έναντι 3,55% και 3,61% για τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη FTSE/ASE-20 αντίστοιχα.

Για το 2007 η μέση μερισματική απόδοση των μετοχών διαμορφώνεται σε 4,87%, έναντι 4,09% για τη Σοφοκλέους και 4,24% για τα ”blue chips”.

Συγκρίνοντας τη μερισματική απόδοση των 24 μετοχών με την απόδοση του ετήσιου Εντόκου Γραμματίου του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ), η μέση μερισματική απόδοση των μετοχών υπερβαίνει σημαντικά την απόδοση του ΕΓΕΔ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, η απόδοση του εντόκου ενός έτους στις 24/7/2006 διαμορφώθηκε σε 3,54%, έναντι 4,34% για τις 24 μετοχές και 3,55% για τον Γενικό Δείκτη.

Επίσης αξίζει να επισημανθεί ότι το P/E του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στα επίπεδα του 23,47, έναντι 14,01 για τον μέσο όρο της Σοφοκλέους, το μέσο P/E του 10ετούς ομολόγου ιστορικά κινείται κοντά στο 20, ενώ για την ελληνική αγορά μετοχών ο ιστορικός μέσος όρος από το 1996 είναι κοντά στο 18.

(*) Το άρθρο αποτελεί μερική αναδημοσίευση από το τεύχος 436 της Εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v