Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσδοκίες για βελτίωση κλίματος

Απώλειες 2,5% έφερε για την αγορά η προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο αρκετοί παράγοντες της Σοφοκλέους έφυγαν για σαββατοκύριακο με εμφανώς καλύτερη διάθεση. Ορισμένες τεχνικής μορφής ενδείξεις, η κοινή εκτίμηση πως η πίεση στην Εθνική θα βαίνει εξομαλούμενη, η εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα διαδραματίσει το ρόλο της, αλλά και τα μεγέθη τριμήνου, συνηγορούν υπέρ μιας καλύτερης εβδομάδας. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Απώλειες 2,5% έφερε για την αγορά η προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο αρκετοί παράγοντες της Σοφοκλέους έφυγαν για σαββατοκύριακο με εμφανώς καλύτερη διάθεση. Ορισμένες τεχνικής μορφής ενδείξεις, η κοινή εκτίμηση πως η πίεση στην Εθνική θα βαίνει εξομαλούμενη, η εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα διαδραματίσει το ρόλο της, αλλά και τα μεγέθη τριμήνου, συνηγορούν υπέρ μιας καλύτερης εβδομάδας.

Οι τεχνικής μορφής ενδείξεις παραπέμπουν σε μια πιθανή βραχυπρόθεσμη κίνηση της αγοράς υψηλότερα των 3.700 μονάδων, με πρώτη ”αντίσταση” το χθεσινό ”υψηλό”.

Το γεγονός ότι αρκετοί ξένοι οίκοι επισημοποίησαν τις τελευταίες δυο ημέρες τις επιφυλάξεις τους για την Εθνική, υποβαθμίζοντας την τιμή στόχο, τη στιγμή που η UBS επανέκαμπτε και πάλι επί της ουσίας θετική για τον κλάδο, ενισχύει την εκτίμηση πως το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων (κυρίως των ξένων) ολοκληρώνεται ή έχει ολοκληρωθεί.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, η σχέση αγοραστών-πωλητών ήταν σαφώς καλύτερη υπέρ των πρώτων με τις πωλήσεις να μειώνονται και τους αγοραστές να αυξάνονται κατά τι.

Αυτό φάνηκε περισσότερο στο διήμερο Πέμπτης-Παρασκευής στη μετοχή της Eurobank, δευτερευόντως στην Alpha Bank και εν μέρει στη ΔΕΗ.

Εάν μάλιστα από τη Δευτέρα που θα εισαχθεί και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αμβλυνθούν ακόμη περισσότερο οι πιέσεις στην Εθνική, δεν αποκλείεται να εξισορροπηθεί ακόμη περισσότερο η τάση βασικών μετοχών και δεικτών.

Σε γενικές γραμμές, για την ερχόμενη εβδομάδα, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς τις τελευταίες δυο ημέρες φάνηκε πως για ορισμένες μετοχές εταιριών με καλά θεμελιώδη είναι δυνατή η προσπάθεια αποσύνδεσης της χρηματιστηριακής τους συμπεριφοράς από τις παρενέργειες της ΑΜΚ της Εθνικής.

Ενθαρρυντική ήταν εχθές η τεχνική εικόνα ορισμένων μετοχών του Mid 40, με το συγκεκριμένο δείκτη να σημειώνει μεγαλύτερες απώλειες σε εβδομαδιαία βάση από ότι ο FT 20. Για συγκεκριμένες όμως μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η σχέση συναλλαγών και διακύμανσης στο τελευταίο διήμερο κρίνεται ως αρκούντως ικανοποιητική.

Μ. Γελ.

---------

Όπως αναφέρει στο εβδομαδιαίο report και ο Μηνάς Χατζηδάκης της ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ, ”η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας μπορεί να επισκίασε τα επιχειρηματικά deals, δεν ακύρωσε όμως τις προσεγγίσεις που συνεχίζουν να πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο και έχουν να κάνουν με κλάδους που στο α’ τρίμηνο έδειξαν να πρωταγωνιστούν στην ανάπτυξη κερδών.

Επομένως, η ταχύτητα και η ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής αποτελεί αυτή την στιγμή το κλειδί για την εξομάλυνση των πιέσεων και την ανάκαμψη της αγοράς και από ότι φαίνεται θα γίνει με πρωτοφανή τρόπο για το μέγεθος και τα δεδομένα ενός τόσο σοβαρού εγχειρήματος”.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

O Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα στις 3.789 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 2,55%, ο FT 20 υποχώρησε κατά 2,27%, ο Mid 40 κατέγραψε απώλειες 3,13% και ο Small Cap πτώση ύψους 5,53%.

Οι τράπεζες υποχώρησαν 3,12%, οι πρώτες ύλες 5,29% και οι εταιρίες τεχνολογίας 5,62%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Τρία Άλφα (προνομιούχες -68,2%), Δέλτα Παγωτού (23,2%), Βιοσώλ (προνομιούχες – 11,1%), Ξυλεμπορία (προνόμιο - 11%), Ικτίνος (10,6%), Rilken (9,5%), Παϊρης (9,3%), Καράτζη (8,4%), Μινέρβα (8%) και Δάιος Πλαστικά (8%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι Ιμάκο (20,5%), Παρνασσός (20,5%), Ελφίκο (18,7%), Κλωνατέξ (προνόμιο - 17,8%), Περσέας (17,3%), Intracom Κατασκευές (17,1%), Μεσοχωρίτης (16,9%), Δομική Κρήτης (16%), Βαράγκης (15,9) και Γρηγόρης (15,8).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v