Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολυπόθητη αντίδραση

Eurobank, Alpha Bank και Εμπορική, από τον τραπεζικό κλάδο, οδηγούν υψηλότερα μέχρι και 1,2% τον FTSE-20. Από τις 3.705 μονάδες ξεκίνησε ανοδικά η συνεδρίαση, με την πλειονότητα των ισχυρών επενδυτικών κύκλων να επιθυμούν και να επιδιώκουν άμεση αναστροφή της τάσης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η είδηση της χρονιάς είναι, κατά την εκτίμησή μας, η εξαγορά του πανευρωπαϊκού Euronext από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έναντι 7,78 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μία κίνηση που υπερβαίνει τον χαρακτήρα της βραχυπρόθεσμης προσέγγισης των όσων συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στις αγορές, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της Σοφοκλέους.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως διακυμάνσεις... άλλων εποχών δικαιολογούνται για τον τίτλο του μεγέθους, της ιστορίας και της σημασίας της Εθνικής, αλλά... ας είναι!

Οι ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι που από το πρωί προεξοφλούσαν πως το μεγαλύτερο μέρος των χειρότερων (ακόμη και της υποβάθμισης της τιμής-στόχου της Εθνικής) φαίνεται να έχει απορροφηθεί και αφομοιωθεί σε μεγάλο μέρος από την αγορά, έκαναν ξεκάθαρη την παρουσία και τις διαθέσεις τους από την πρώτη κιόλας εντολή τους.

Το σύστημα πρέπει να ”γυρίσει” σήμερα, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, και αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται μέχρι στιγμής.

Σημαντικά κέρδη καταγράφει η μετοχή της Intralot, με πληθώρα αγοραστών μέχρι τα υψηλά των 21,28 ευρώ, η Σιδενόρ προς τα 5,20 ευρώ, η Χαλκόρ προς τα 3,62 ευρώ, η Altec προς τα 2,14 ευρώ με συναλλαγές περίπου 250.000 τεμαχίων, η ΕΛΒΑΛ προς τα 2,62 ευρώ, η Proton προς τα 9,22 ευρώ, ο Αστέρας προς τα 6,82 ευρώ.

Οι συναλλαγές την πρώτη μισή ώρα της συνεδρίασης, συγκριτικά λιγότερες από τα χθεσινά 55 εκατ. ευρώ, διαμορφώνονταν στα περίπου 30 εκατ. ευρώ, ποσό που θεωρείται ικανοποιητικό αυτή την περίοδο.

Ανοδικά αντιδρούσαν η μετοχή της Eurobank προς τα 22,72 ευρώ (άλλωστε η μετοχή είχε κρατηθεί και χθες), της Μυτιληναίος προς τα 19,72 ευρώ, της Εμπορική προς τα 24,56 ευρώ, αλλά και των Ελληνική Τεχνοδομική, Alpha Bank, Μινωικές Γραμμές, Ηρακλής, Blue Star.

Για τη συνέχεια, το ενδεχόμενο της υποχώρησης του Γενικού Δείκτη προκειμένου να επιβεβαιωθεί η βραχυπρόθεσμη (δύο ημερών) περιοχή των 3.676,8 (χθεσινό κλείσιμο)– 3.705 μονάδων (σημερινό άνοιγμα) δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Γενικά, απ’ ό,τι φαίνεται η σημερινή συνεδρίαση θα έχει άκρως ενδιαφέρουσα συνέχεια για ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v