Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Η λογική, το διεθνές κλίμα και η εκτίμηση πως θα αμβλυνθεί η πίεση στη μετοχή της Εθνικής, καθιστούν μερίδα παραγόντων της αγοράς συγκρατημένα αισιόδοξη για τη συνέχεια. Από τη Δευτέρα το ΤΤ στη Σοφοκλέους, σε μια περίοδο που τρέχουν οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, ενώ επιμέρους κινήσεις και εγχειρήματα μπορούν να αποτελέσουν ”μοχλό” αντίδρασης, μετά τις τελευταίες ακραίες μεταβολές βασικών δεικτών και μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κλίμα και λογική vs όρους αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής.

Η βραχυπρόθεσμη τάση στις ξένες αγορές ”γυρίζει” και πάλι βραχυπρόθεσμα σε ανοδική.

Η λογική, μετά τις ακραίες διακυμάνσεις τραπεζικών μετοχών, ειδικότερα της Εθνικής (με αποτίμηση 10 δισ. ευρώ) που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, λέει πως οδηγούμεθα σε άμβλυνση, εξομάλυνση της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης.

Αποτελεί προσωπική μας εκτίμηση, πως είναι θέμα ημερών η εξισορρόπηση της τάσης του τραπεζικού κλαδικού δείκτη, ακόμη και αν για τη μετοχή της Εθνικής χρειαστεί να προσεγγιστούν χαμηλότερες τιμές.

Δεδομένου ότι η συμμετοχή στην ΑΜΚ της Εθνικής συμφέρει απόλυτα τους νέους μετόχους και επειδή από τη Δευτέρα περνά την πύλη της Σοφοκλέους και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, θα θεωρούσαμε πιθανή μια ανοδική αντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών, ακόμη και σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα.

Όσον αφορά όμως τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, θα πρέπει να σταθούμε επιπρόσθετα σε ένα άλλο γεγονός.

Αφορά στον αναβαθμισμένο ρόλο που οι άραβες της Dubai Investment προορίζουν τον όμιλο της Marfin.

Δεν είναι τυχαίο πως ο άραβας παράγων ήταν χθες για ακόμη μια φορά ξεκάθαρος, σημειώνοντας πως η Dubai, μέσω της Marfin, σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα μέγιστο σχήμα (αναφέροντας επί λέξει ”major”) στη χώρα μας, με προοπτική ενεργότερης παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή.

Από τεχνικής πλευράς, εκτιμούμε πως η υποβάθμιση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Εθνικής από ξένους επενδυτικούς οίκους- κύκλοι της αγοράς αναφέρονται σε ανάλυση και της UBS- έχει ήδη προεξοφληθεί και σε μεγάλο βαθμό αφομοιωθεί στην αποτίμηση του τραπεζικού ομίλου.

Πάντα κατά την εκτίμησή μας, το περιθώριο υποχώρησης της Εθνικής, δεν θα πρέπει να ξεπερνά το προηγούμενο χαμηλό έτους.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και τα επιμέρους που συμβαίνουν στην αγορά, όπως είναι η αναμενόμενη μετά τη χθεσινή υπεραντίδραση και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές του Αστέρα, ανακοίνωση του στρατηγικού διοικητή της θυγατρικής του ομίλου Εθνικής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει για την ΕΧΑΕ η συμφωνία μεταξύ NYSE-Euronext (δες σχετικό θέμα), καθώς ο ελληνικός φορέας αργά ή γρήγορα θα βρεθεί στην πλευρά μιας πανευρωπαϊκής συμμαχίας χρηματιστηρίων.

Στα επιμέρους, ενδιαφέρον παρουσιάζει η νέα εξαγορά του Τιτάνα στις ΗΠΑ (δες σχετικό θέμα), η αποχώρηση του Μπουτάρη από το χώρο της μπύρας με την πώληση της ”Μύθος” (σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα μπορεί να φθάνει στα 9,5 εκατ. ευρώ), οι επενδύσεις της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η ενίσχυση της θέσης ξένων διαχειριστών στη Blue Star, αλλά και ορισμένες ακόμη κινήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v